8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConturi devalizate prin Internet Banking

Conturi devalizate prin Internet Banking

http:http://www.youtube.com/watch?v=L1A6MJMAY3g
Mai mulţi craioveni au golit conturile unor clienţi ai Băncii Transilvania, folosind un virus troian pentru a le afla userele şi parolele de acces la serviciile de Internet Banking.
Şapte craioveni sunt cercetaţi de procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată pentru că ar fi devalizat, prin intermediul internetului, conturile mai multor persoane, a anunţat sâmbătă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Ancheta este efectuată de procurorii Serviciului Teritorial Cluj al DIICOT, care au efectuat vineri dimineaţă opt percheziţii la locuinţele unor tineri din Craiova. La acţiune au mai luat parte poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj – serviciile de Combatere a Criminalităţii Informatice şi Combatere a Traficului de Persoane, sprijiniţi de trupe ale Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca şi ofiţeri ai BCCO Craiova. Oamenii legii au ridicat în vederea cercetărilor opt unităţi de calculator, CD-uri/DVD-uri, precum şi alte medii de stocare a datelor informatice, iar şapte persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, în vederea audierii.

Prejudiciu de peste 25.000 de lei

În urma investigaţiilor efectuate, anchetatorii au stabilit că Octavian S., de 23 de ani, Bogdan T., de 20 de ani, Mihai J., de 27 de ani, Adrian B., de 24 de ani, Andrei R., de 25 de ani, toţi din municipiul Craiova, împreună cu alte persoane, au constituit la sfârşitul anului 2009 un grup infracţional în vederea săvârşirii de fraude informatice.
Potrivit reprezentanţilor BCCO Cluj, grupul instalase un soi de capcană informatică pe un site de unde se puteau descărca filme sau muzică. Aceia care descărcau filme sau melodii se alegeau fără să vrea şi cu un virus, gen troian. Virusul rămânea inactiv până în momentul în care utilizatorul computerului accesa serviciul de Internet Banking al Băncii Transilvania. În acel moment, troianul se activa şi îi transmitea celui care îl plasase datele (userul şi parola) victimei care tocmai îşi accesase contul bancar.
Intrând în posesia userelor şi a parolelor de acces folosite de mai multe persoane pentru operaţiuni financiare realizate prin intermediul aplicaţiei de Internet Banking, craiovenii Octavian S. şi Bogdan T., ajutaţi de alţi membri ai bandei, au accesat fără drept conturile părţilor vătămate, de unde au transferat suma totală de 25.210 lei în alte conturi, deschise la diferite bănci pe numele Octavian S., Mihai J., Adrian B. şi Andrei R. Ulterior, banii au fost ridicaţi de titularii acestor din urmă conturi şi împărţiţi între membrii grupului infracţional.
Până acum, cinci victime – patru clujeni şi un timişorean – au depus plângere la poliţie împotriva celor care le-au golit conturile în mod fraudulos.

Prins în flagrant şi arestat

În baza probelor adunate ca urmare a descinderilor de vineri, procurorii DIICOT Cluj au dispus reţinerea pentru 24 de ore a craioveanului Octavian Scurtu, de 23 de ani, considerat liderul grupării. De fapt, potrivit BCCO Cluj, acesta a fost prins chiar în flagrant de oamenii legii, exact când se pregătea să fure circa 8.000 de lei din contul unei victime.
Scurtu este cercetat pentru constituire de grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fapte sancţionate cu până la 15 ani de închisoare. La propunerea procurorilor DIICOT, el ar fi fost deja arestat preventiv pentru 29 de zile de către judecătorii clujeni, potrivit unor surse judiciare. Ceilalţi suspecţi sunt cercetaţi în stare de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII