6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVai de gunoiul nostru!

Vai de gunoiul nostru!

Primăria Craiova s-a supus cu jumătate de gură Prefecturii Dolj în războiul gunoiului ce ar trebui colectat, selectat şi reciclat cu cele 50 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Consilierii locali din Craiova l-au ciupit ieri puţin pe prefectul Eugen Georgescu, dar l-au şi mângâiat în acelaşi timp, decizând să-şi menţină hotărârea de a renunţa la calitatea de asociat în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECODOLJ  prin intermediul căreia va fi implementat Masterplanul de Gestionare a Deşeurilor din Dolj. Acest lucru va fi comunicat şi celorlalte comune care fac parte din asociaţie, aşa cum a cerut prefectul. În februarie 2009, consiliul local a decis să se retragă din asociaţie motivând că nu doreşte ca Bănia să devină groapa de gunoi a întregului judeţ. Hotărârea a fost declarată nelegală de către Prefectura Dolj, cea care dă viza de legalitate pe hotărârile tuturor consiliilor locale din Dolj. „În primul rând, prin respectiva hotărâre (62/2010 – n.r.) se revocă Hotărârile 360/2008, 204/2009 şi 322/2009, care au intrat în circuitul civil şi au produs efecte juridice (…) în al doilea rând, retragerea Consiliului Local Dolj încalcă prevederile din statutul asociaţiei, deoarece, în calitatea sa de asociat, consiliul local avea obligaţia să notifice preşedintele asociaţiei şi pe ceilalţi asociaţi de intenţia sa“, spune prefectul Georgescu în referatul de nelegalitate comunicat consilierilor locali. Cu toate acestea, aleşii locali nu s-au lăsat convinşi şi au hotărât să meargă pe drumul lor. Cel puţin aşa au procedat consilierii PD-L şi PNL care au aprobat un raport prin care se menţine hotărârea de ieşire din asociaţie. „Revocarea actului administrativ reprezintă manifestarea de voinţă prin care autoritatea emitentă a actului determină încetarea, cu efect retroactiv, a efectelor actului emis anterior“, se arată în raportul aprobat de consilierii celor două partide. Mai simplu spus, aceştia i-au transmis prefectului că pot să iasă din asociaţie la fel de bine cum au intrat. Cu toate acestea, consiliul local se va supune uneia dintre cerinţele prefectului şi le va comunica celorlalţi asociaţi intenţia de a ieşi din ECODOLJ.

Unde dai şi unde crapă

Şedinţa în care s-a menţinut decizia de ieşire din ECODOLJ a fost pigmentată cu contre între membrii celor două partide. Consilierul PSD Constantin Răducănoiu a spus că votarea unui astfel de raport este nelegală. „Sunt stupefiat. Consiliul local poate adopta o hotărâre pentru intenţia de retragere şi apoi alta referitoare la retragere. Nu vreau să dau cu subsemnatul sau să fiu anchetat penal pentru votul meu. Să nu facem populisme“, a spus Răducănoiu atacându-l pe primarul delegat, Mărinică Dincă. Acesta din urmă susţinuse aprobarea raportului pentru ca ulterior justiţia să decidă cine a avut dreptate: consiliul local sau prefectura. În sprijinul lui Dincă a sărit consilierul PD-L Dan Cherciu. „Menţinând groapa de gunoi la marginea oraşului distrugem strategia de dezvoltare. Suntem dispuşi să mergem în instanţă şi solicităm organizarea unui referendum pe această temă. De ce PSD insistă ca toată Lunca Jiului să fie compormisă, după ce ne-a pricopsit cu contractul de concesionare a parcărilor şi a gropii de gunoi? De ce uită că ei nu reprezintă interesele judeţului, ci ale craiovenilor?“, s-a întrebat Cherciu. Răducănoiu i-a răspuns ironic: „Nu putem da răspunsuri după şase luni. Dacă colegul gândeşte mai încet, e problema lui. Eu v-aş propune referendum pentru dizolvarea consiliului local pentru că alta este realitatea acum“, a spus consilierul PSD. Cherciu a parat, dând de înţeles că Răducănoiu face parte din partidul condus de un prostănac. După şarjele verbale, consilierii au trecut la vot, iar raportul a fost aprobat. Prefectul Georgescu a declarat că aşteaptă noua hotărâre pentru a vedea dacă îi dă sau nu viză de legalitate. Cert este că, pentru a respecta ambele condiţii de legalitate menţionate în referatul prefectului, consiliul local ar trebui să renunţe să iasă din asociaţie, ceea ce nu doreşte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII