14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli cu fondurile pentru cancer

Nereguli cu fondurile pentru cancer

Spitalul „Filantropia“ a pierdut dreptul de a mai prescrie medicamente bolnavilor de cancer. Decizia a fost luată după ce s-au descoperit nereguli privind folosirea de către medicii specialişti ai spitalului a fondurilor primite de la CNAS.
Bolnavii trataţi până acum de cancer la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova va trebui să-şi continue tratamentul la Spitalul de Urgenţă Craiova, după ce medicii oncologi de la „Filantropia“ au prescris medicamente pentru cancer de peste 200.000 de lei fără să aibă aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.

220.000 de lei folosiţi fără aprobare

Decizia, în vigoare din 24 martie 2010, aparţine Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi vine ca o sancţiune aplicată spitalului pentru modul în care au fost gestionaţi anul trecut, pe vremea fostei conduceri, banii pentru medicamentele bolnavilor de cancer. Potrivit conducerii actuale a Spitalului „Filantropia“ Craiova, unităţii sanitare i se impută faptul că ar fi eliberat medicamente pentru afecţiuni oncologice de 222.000 de lei, fără să fi avut aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate.
„Legea spune că anumite medicamente foarte scumpe pentru cancer nu pot fi prescrise decât după obţinerea unei aprobări speciale de la CAS. În cazul nostru a fost vorba despre trei medicamente foarte scumpe, Velcade, Mabcampath şi Alimta, care au fost prescrise pentru cinci pacienţi pe parcursul anului 2009, fără aprobare de la Casă. Medicul curant a explicat că a prescris medicamentele respective fără să mai aştepte avizul casei de asigurări ca să nu afecteze schema terapeutică a bolnavilor. Câteva zile mai târziu s-a primit şi avizul CAS Dolj“, a declarat dr. Mihaela Tătaru-Abagiu, managerul Spitalului „Filantropia“.

Rezultatul: rezilierea contractului

Aceste inadvertenţe au fost însă sancţionate dur de CNAS. Pe 5 ianuarie, o echipă mixtă formată din inspectori ai CNAS şi CAS Dolj a efectuat un control la Spitalul „Filantropia“, în urma căruia a hotărât rezilierea contractului de finanţare cu unitatea sanitară pentru programul de oncologie şi obligarea spitalului la plata sumei de 222.000 de lei, ca urmare a „încălcării obligaţiilor contractuale referitoare la gestionarea eficientă a mijloacelor materiale băneşti, furnizarea tratamentului adecvat, cât şi prescrierea medicamentelor conform reglementărilor în vigoare“, după cum se arată într-un comunicat de presă al CAS Dolj. „Drept urmare, începând cu 24.03.2010, CAS Dolj va rezilia contractul încheiat cu Spitalul Clinic Municipal «Filantropia», referitor la finanţarea programului naţional de oncologie“, se arată în comunicatul CAS Dolj.

Bolnavii vor fi anunţaţi în scris

Aceasta înseamnă că până la semnarea noului contract pe 2010, care va intra probabil în vigoare la 1 mai, Spitalul „Filantropia“ nu mai poate să asigure tratamentul celor câtorva zeci de bolnavi de cancer.
Bolnavii de cancer aflaţi până acum în tratament la „Filantropia“ vor fi anunţaţi de CAS Dolj în scris de schimbarea apărută şi îşi vor putea continua tratamentul în Clinica de Oncologie a Spitalului de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS