Funcţionarii greci pot încasa 16 salarii pe an

Autori


Criza financiară care a zguduit Grecia a adus în centrul scenei internaţionale serviciile publice elene, o boală veche a clientelismului politic ce a hrănit dezastrul datoriei publice, afirmă comentatorii greci, citaţi de AFP. În acest moment, s-a ajuns la situaţia în care nimeni nu pare a şti exact numărul bugetarilor, în ciuda acordării unor sporuri care sună familiar în urechile românilor: spor de ţinută decentă sau bonus pentru faptul că nu întârzii la birou.

Guvernele de toate culorile şi-au plasat în sectorul public, de-a lungul timpului, favoriţii, în prezent, acesta este atât de umflat, încât oficialii nici măcar nu ştiu de unde să înceapă în încercarea de a-l reduce.

„Nimeni, nici chiar primul-ministru, nu poate spune cu certitudine care este numărul real al funcţionarilor“, a afirmat recent Constantinos Michalos, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Atenei.

„Am evaluat numărul funcţionarilor publici la 1,2 milioane de persoane, incluzând aici angajaţii pe durată determinată. Federaţia funcţionarilor vorbeşte de 700.000, iar Ministerul Finanţelor de 800.000“, a adăugat el.

Guvernul socialist a anunţat recent măsuri dure de reducere a cheltuielilor bugetare, care au generat un val de proteste în rândul funcţionarilor. Se încearcă astfel reducerea unei datorii de 300 de miliarde de euro, alimentată de un deficit public de 12,7% din PIB în 2009, de peste patru ori mai mare decât limita superioară de 3% stabilită prin Pactul de stabilitate.

Potrivit Ministerului de Interne, numărul funcţionarilor cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată a crescut cu peste 28.000 de persoane în perioada 2006-2008.

16 salarii pe an

Michalos, fost secretar general al Ministerului de Finanţe, a povestit despre sporurile şi beneficiile de care se bucurau unii funcţionari publici. „Femeile de serviciu şi ataşaţii de presă de la Ministerul Finanţelor primeau un salariu dublu faţă de colegii lor de la alte ministere… în parlament, angajaţii munceau 12 luni, dar primeau 16 salarii… funcţionarii aveau prime pentru că se îmbrăcau decent sau pentru că veneau la timp la serviciu“, a explicat el.

„Această monstruozitate a fost creată de politicieni“, a afirmat politologul Stefanos Kassimatis, în cotidianul liberal Kathimerini. „Au fost făcute angajări la presiunea sindicatelor şi s-a continuat acordarea de privilegii până când cazanul a început să fiarbă şi situaţia a scăpat de sub control“.


Federaţia Funcţionarilor, Adedy, susţine însă că primele şi bonusurile sunt esenţiale pentru a suplimenta salariile de bază ale membrilor săi, care se află „la cel mai scăzut nivel din Europa“. Potrivit sindicatului, funcţionarii câştigă în medie 1.350 de euro pe lună.

„Există disfuncţionalităţi care au drept scop protejarea diverselor grupuri şi curtarea potenţialilor alegători“, afirma, la rândul său, Yannis Stournaras, director general al Fundaţiei pentru cercetări economice şi industriale (IOVE).

„Grecia s-a învăţat să trăiască pe spezele fondurilor europene“

Premierul Papandreou a promis că va folosi această criză pentru a eradica decenii de corupţie şi de proastă gestionare a funcţiei publice.

O serie de studii au arătat de-a lungul timpului că sectorul public a fost un refugiu pentru corupţie, în special la Fisc, în serviciile urbane şi în spitale.

Biroul din Grecia al Transparency International arată că problema corupţiei s-a agravat în 2009, în condiţiile în care economia nefiscalizată era evaluată la 790 de milioane de euro, în creştere cu 50 de milioane de euro faţă de 2008. „Funcţia publică este domeniul în care criza este cea mai evidentă“, a declarat Theodore Pelagidis, profesor de economie la Universitatea din Pireu.

Dar cauza problemei este „felul deplorabil în care economia este organizată: ţara a învăţat să trăiască pe spezele fondurilor Uniunii Europene, a produselor maritime şi a turismului“, a explicat el.Comenteaza acum

3 Comentarii

  1. ioooo said:

    a facut rahatu poc in grecia ,acum 3 ani in Ungaria ,credeti ca noi suntem mai breji? o sa faca poc si la noi in curand ,insa mai avem anul asta de supt lapticu FMI si un an 2011 de stat pe sec dupaia cand incepe plata ,vom vedea cat de acru s-a dovedit lapticu beut pe cinstea FMI-ului .

  2. unul satul de jigodii said:

    pai asa a fost , este si va fi cu gircoteii, ca si ceilalti estici care primesc fonduri de miliarde de euro de la Germania, Olanda, Austria…sa le mai pupam miinile astora care inca ne mai dau bani asa pe de-a moaca! ca pe urma o sa sugem p.u.l.i.l.e esticilor impreuna cu Spania, Portugalia, Italia si Irlanda! pai da, a astora care stiu numai sa-ntinda mina! cind e vorba de munca se fac ca nu “prishepe” ce-i aia munca!

  3. mamucika di Germania said:

    Cica dar ce MARE DREPTATE ai dl Jampinel!!! Dar ce MAAAAAARE DREPTATE ai! Cica asta nu mai dureaza mult, ceva prin 2012-2013 cind se va rupe UE-ul (Doamne ajuta sa se rupa in secunda asta!), o sa primeasca esticii si PIGS ( tarile bananiere amintite mai sus) exact ceea ce scrie dl Jampinel!

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 22 martie 2010

Actualitate

» Craiova: Fata şi băieţii deştepţi…
» Craiova: Nereguli cu fondurile pentru cancer
» Sprijin în justiţie pentru Lili Schutz?
» Craiova şi Ecodolj, divorţ în instanţă
» Jaful de la Şimnic, la final
» Atenţie, au apărut motocicliştii pe străzi!
» Satul românesc renaşte…, dar mai încet
» DNA: Voicu a intervenit şi pentru Oprişan, Manuela Mitrea, Maria Schutz şi Ludovic Orban
» De ce se scumpeşte benzina
» Pentru unii mineri preavize, pentru alţii tichete-cadou
» 200 de dascăli doljeni vor picheta prefectura
» Târgu Jiu: 900 de cereri pentru ajutoare de Paşti
» Funcţionarii greci pot încasa 16 salarii pe an
» Curtea de Conturi reclamă dezmăţul bugetar
» Apel în dosarul Ionuţ Dinu

Local

» Răniţi pe motocicletă
» Show-ul canin
» Cum să ajungi la cer
» Arestat pentru whisky contrafăcut
» Fiul lui Caiac, prins cu „prafuri“ şi fără permis
» Poluare la Piatra Olt
» Copilul din cârcă

Dolj

» Dascălii doljeni nu mai trec notele în catalog

Gorj

» O firmă din China vrea să investească într-un grup energetic
» Zeci de părinţi şi elevi au protestat în faţa Prefecturii Gorj

Sport

» Ştiinţa respiră
» Visul continuă
» Găzarii, stopaţi la Deva
» Rău, dar un pic mai bine
» Eto’o a rămas fără maşină
» Fabio Capello, premiat în Marea Britanie
» Di Matteo este mulţumit de Tamaş
» Olăroiu îl vrea pe Mutu
» Marica s-a trezit
» Tecău şi Bozoljac au câştigat turneul de la Marrakech
» Viborg s-a revanşat cu Oltchim
» Doar fetele s-au impus

Bani & Afaceri

» Creşte suprafaţa împădurită din Dolj
» Complexul Energetic Craiova nu are prime prevăzute în contract
» Oltenia, finanţată cu 8,5 milioane de euro
» Străzi fără stăpân

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» În lumea teatrului, la braţ cu Radu Beligan

Opinii

» Din nou despre Grecia; de data aceasta cu Videanu

Top