9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSemnal de alarmă pentru apa din Dolj

Semnal de alarmă pentru apa din Dolj

Doljenii trebuie să acorde o mai mare importanţă calităţii apei, în condiţiile în care România este relativ săracă în resurse de apă.

Pentru a trăi într-un mediu curat şi pentru a bea o apă bună este nevoie de mai multă atenţie şi responsabilitate din partea fiecărui cetăţean. Aceasta este una dintre ideile subliniate de participanţii la o şedinţă a Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre (CBJD), dedicată Zilei Mondiale a Apei şi organizată ieri de Direcţia Apelor (DA) Jiu.
„România este relativ săracă în apă, dispunând de numai 1.870 m3 de apă/locuitor/an, faţă de media pe 4.000 m3 de apă/locuitor/an în Europa şi din acest motiv trebuie să o gospodărim durabil, concept poate abstract pentru unii“, a declarat Eugen Georgescu, prefectul judeţului Dolj, preşedintele CBJD.
Acesta a atras atenţia asupra unui raport UNESCO despre dezvoltarea apei, din 2003, care arată că în următorii 20 de ani cantitatea de apă potabilă disponibilă va scădea cu 30%. „Este important să sărbătorim Ziua Mondială a Apei (care anul acesta se sărbătoreşte sub sloganul «Apă curată pentru o lume mai sănătoasă»), pentru a atrage atenţia asupra acestui fenomen.  Pentru a avea ape curate, este necesar să depunem toate eforturile pentru a le controla şi gestiona responsabil“, a adăugat Eugen Georgescu. Afirmaţia a fost subliniată şi de Costică Păunescu, director tehnic în cadrul DA Jiu, care a exprimat şi opinia directorului general al Administraţiei Naţionale „Apele Române“.
„De Ziua Mondială a Apei, îmi exprim speranţa că vom reuşi să-i convingem pe cei implicaţi, agenţi economici, operatori, autorităţi locale, dar şi simpli cetăţeni că este mult mai ieftin să protejezi resursele de apă decât să le aduci la o calitate corespunzătoare, după ce au fost poluate deja“, a precizat Costică Păunescu.
Având în vedere necesitatea îndeplinirii în termen a obligaţiilor asumate de România în cadrul procesului de negociere cu Comisia Europeană, şi care revin ţării noastre în calitate de stat membru, şi implicit şi judeţului Dolj, trebuie să facem eforturi în ceea ce priveşte atragerea de fonduri, realizarea la termenele stabilite a lucrărilor de reabilitare, extinderea reţelelor de alimentare cu apă, creşterea capacităţilor de stocare, extinderea colectoarelor de canalizare, realizarea de instalaţii de epurare a apelor uzate şi, bineînţeles, protejarea resurselor de apă supuse potabilizării.
Surse de poluare a apelor din Bazinul Hidrografic Jiu
În prezent, potrivit unui studiu al DA Jiu, realizat în Bazinul Hidrografic Jiu, există mai multe surse de poluare: surse punctiforme de poluare (industriale, evacuările oraşelor), poluarea difuză din agricultură (poluarea cu nitraţi), poluarea cauzată de lipsa sistemelor centralizate de canalizare şi epurare (încă există closet în spatele curţilor, iar oamenii ţin gunoiul de grajd lângă fântâni), poluarea determinată de minerit, precum şi haldele de zgură şi cenuşă.    

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS