6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Elevii de clasa a VIII-a susţin simularea la limba română

Cei aproximativ 7.000 de elevi de clasa a VIII-a din judeţul Dolj vor susţine astăzi simularea la Limba Română pentru testul PISA, examen care va reprezenta 25% din media de admitere la liceu în acest an. Testarea se va desfăşura în toate unităţile de învăţământ din Craiova şi din judeţ, în intervalul orar 11.30 – 14.30, iar subiectele sunt elaborate de inspectorii de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. „Potrivit Metodologiei de admitere la liceu în anul şcolar 2010 – 2011, media va fi formată din notele de la tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VII-a – 25%, testul PISA – 25% şi media notelor obţinute în gimnaziu – 50%. Rezultatele acestei simulări vor fi afişate în maximum o săptămână. Acolo unde se vor constata probleme, se va impune un program riguros de lucru cu elevii pentru a îmbunătăţi performanţa“, a precizat Alexandru Gâdăr, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Dolj. Examenul nu este simplu, având în vedere faptul că elevii au fost nevoiţi să recapituleze întreaga materie din clasele V-VIII.
Evaluarea naţională propriu-zisă constă în două examene scrise, unul la Limba şi literatura română, programat pe 4 mai, iar celălalt, la Matematică, pe 12 mai. Elevii care nu se pot prezenta să susţină examenele vor avea şi o sesiune specială, care va începe pe 25 mai 2010, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, şi se va finaliza pe 2 iunie, cu testul scris la Matematică.
Ana DĂNESCU

Asfaltare de drumuri comunale cu finanţare de la Banca Mondială

Mai multe drumuri comunale din Albeni şi Slivileşti vor fi asfaltate printr-un proiect din fonduri de la Banca Mondială. Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale (ARDZI), condusă de Marcel Hoară, derulează în Gorj programul de infrastructură municipală pentru asigurarea sprijinului autorităţilor locale din regiunile miniere ale judeţului. Prin acest program se asigură finanţarea lucrărilor în vederea modernizării infrastructurii municipale în mai multe localităţi. Ieri, la Prefectura Gorj, au fost semnate contractele de asistenţă tehnică şi execuţie lucrări a proiectelor de asfaltare drumuri în comuna Albeni şi asfaltarea drumului comunal din Slivileşti. La Slivileşti va fi asfaltat DC 84, pe o lungime de 3,5 km, lucrarea costând peste un milion de lei. Primarul acestei comune, Sorin Bucurescu, a declarat că va sta alături de muncitori zi şi noapte pentru a se asigura că va face o lucrare de calitate: „Este drumul care face legătura între comuna Slivileşti şi Motru, un drum destul de circulat. Ne bucurăm că am atras aceşti bani şi ca să mă asigur că o să fie o lucrare de calitate, o să stau zi şi noapte alături de muncitori. Mă voi asigura că toată lumea îşi va face treaba pentru ca la final să avem un drum de calitate, care să nu se dărâme precum cel făcut de SNLO“.
 Eugen MĂRUŢĂ

Concurs pentru tinerii pasionaţi de aeronautică

120 de elevi şi 60 de profesori din Dolj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Prahova, Cluj şi Maramureş vor participa, în perioada 18-21 martie, la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova, la Concursul „Zborul – visul de aur al omenirii“. Manifestarea îşi propune să stimuleze interesul elevilor pentru studiul fizicii, dar şi capacitatea lor de documentare, comunicare şi folosire a mass-media în vederea realizării şi susţinerii lucrărilor referitoare la aplicaţiile fizicii în domeniul aeronauticii. Concursul se desfăşoară pe două secţiuni, ştiinţifică şi tehnică, în cadrul cărora echipajele de elevi vor prezenta filmele realizate pe tema „Ştiinţa şi tehnica zborului, între vis şi realitate“, apoi vor participa la un concurs de cultură generală despre istoria aeronauticii şi ştiinţa zborului sau îşi vor demonstra abilităţile tehnice şi capacitatea de creaţie şi invenţie prin dispozitivele ce simulează zborul pe care l-au conceput.
Comisia de jurizare va fi alcătuită din cadre didactice ale liceului organizator şi din reprezentanţi ai Universităţii din Craiova, Casa Corpului Didactic şi ARPIA Dolj.
Ana DĂNESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII