Milioane de euro pentru zonele pescăreşti

Autori


Lacuri şi cabane pentru pescari amatori, puncte de desfacere a peştelui cu costuri reduse, cherhanale, sunt numai câteva dintre ideile pe care primarii comunelor din Lunca Dunării doresc să le pună în aplicare cu bani europeni, începând din 2010.

Primarii comunelor din Lunca Dunării s-au întâlnit ieri pentru a se constitui într-un grup de lucru local pentru pescuit, dorind să acceseze astfel finanţare europeană în domeniul pescuitului şi turismului, prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, Axa prioritară „Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti“.

„Luna trecută s-a lansat Axa «Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti» a POP şi ne-am gândit să aplicăm şi pe programul acesta“, a declarat Valentin Mitrică, primarul comunei Giurgiţa, preşedintele Asociaţiei Primăriilor din Sudul Olteniei (APSO), din care fac parte 17 comune. În acest sens este nevoie de alcătuirea unui Grup Local pentru Pescuit.

„Pentru a aplica, ne-am gândit că este mai bine să ne extindem teritoriul. APSO intenţionează să atragă în alcătuirea Grupului Local pentru Pescuit SUDOLT şi localităţile Poiana Mare, Desa, Ciupercenii Noi, Piscu Vechi, Ghidici, Negoi, Rast, Ostroveni, Bechet, Radovan şi Vârvoru de Jos. La acestea se adaugă comunele din Lunca Dunării şi cele două comune din jurul Lacului Fântânele“, a adăugat Valentin Mitrică. Asta, deoarece implementarea proiectului se poate face doar în teritoriu compact. În cazul în care comuna Ostroveni, de exemplu, refuză să facă parte din grup, Bechetul (de acest sprijin pot beneficia şi oraşele mici) nu poate accesa acest sprijin chiar dacă vrea.

Finanţare între cinci şi şapte milioane de euro


Pentru derularea măsurilor din Axa 4 „Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti“, au fost alocate din Fondul European pentru Pescuit 100 de milioane de euro. Acţiunile propuse prin intermediul acesteia urmăresc dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti prin sprijinirea aplicării unor strategii integrate de dezvoltare locală, elaborate de grupuri parteneriale locale (GL-uri). Într-o primă etapă se vor selecta cele 15 Grupuri Locale alcătuite în parteneriat public-privat, care va trebui să realizeze şi să prezinte o strategie integrată pentru dezvoltarea propriei zone.

În această primă fază, respectivele grupuri pot primi finanţare în valoare de 30.000 euro/grup. Ulterior, banii necesari investiţiilor în domeniul pescuitului şi turismului în teritoriul (care se defineşte public) rezultat în urma organizării în grup vor fi mult mai mulţi. „Un astfel de grup de lucru va fi finanţat între cinci-şapte milioane de euro, începând cu anul 2011. Suma va fi distribuită în funcţie de suprafaţa şi de numărul de locuitori al teritoriului format în urma alcătuirii grupului“, a precizat Valentin Mitrică.

Ce investiţii ar putea fi făcute în zonă

Chiar dacă deocamdată au fost numai discuţii, participanţii la eveniment, dintre care o parte şi-au dat deja acceptul pentru a se constitui în Grupul Local pentru Pescuit, au venit deja cu idei pentru investiţii care ar duce la dezvoltarea zonei. S-a propus identificarea zonelor piscicole şi a luciului de apă existent în fiecare comună în parte (inclusiv identificarea apelor ce pot fi decolmatate), înfiinţarea unor puncte de desfacere a peştelui, cu costuri reduse, înfiinţarea unei cherhanale (în oraşul Bechet), extinderea Grupului şi în judeţul Olt, înspre Corabia, crearea unor zone turistice, amenajarea unor zone de pescuit.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. [email protected] said:

  facem pariu ca nu vor reusi sa acceseze fonduri ca va exista un gigi contra ?In romania de azi nu poti face nimic asociat deoarece nu mai exista RESPECTAREA CUVANTULUI DAT.toti urmaresc interesul lor si uita de ceilalti .

 2. alin said:

  In cel mai bun caz o sa faca muzee, pentru ca in iarna asta braconajul cu curent electric nu numai ca a lasat dunarea fara peste, dar a lasat si fara icre putinii supravietuitori. trist. foarte trist.

 3. asterisc said:

  Dragi tovaroși și pretini! Inundațiile din 2006 refăcuseră oarecum marile lacuri din lunca inundabilă a Dunării. Aici era o biocenoză care-și găsise echilibrul de vreo 10000 de ani, din epoca de piatră! A venit însă „înțelepciunea partidului” a PCR-ului, care a „redat” agriculturii terenuri ce nu fuseseră niciodată ale ei și s-a ales praful de ele! De pe o suprafață de baltă se poate recolta cel puțin o tonă de pește pe an la hectar, fără nici un fel de investiție! Acum, de pe fundul bălților se recoltează buruieni! Tot felul de interese meschine și tembele au făcut să se desece iarăși lacurile abia refăcute și tonele de pește s-au dus…pe apa sâmbetei. De ce să nu acționăm după vestitul dicton: „sărăcia și prostia sunt mândria-n România?

 4. pt dl asterix said:

  S-a dus naiba si prosperitatea locuitorilor odata cu lipsa pestelui din zona. In loc sa se inunde lacovistile alea care intre noi fie vorba nu produc nimic fara sa fie irigate si substantial de mult umflate de ingrasaminte organice si chimice, mai bine se inunda acea lunca a Dunarii, controlat de data asta, si batranii din casele de acolo pot sa castige si ei un ban de la pescarii care vor veni acolo ca la statiune. Un control strict din partea primariei si politiei din zona sa incaseze si primariile niste fonduri suplimentare la bugetul local si toata lumea ar fi multumita. Ar inflori si ceva afaceri prin zona, ca nu e nebun pescarul sa vina cu berea fiarta la pescuit, mai o sticla de suc, un restaurant sau niste pensiuni unde sa poti sa mananci un peste prajit si o ciorbita pescareasca, o cherhana unde cei cu mai putin noroc dintre pescarii amatori sa poata sa cumpere 2-3 ciortani cu care apoi sa se faleasca acasa in fata sotiilor. Nu pot sa uit cati oameni veneau la pescuit la Carna imediat dupa inundatii. Pai daca se luau cate 100.000 de lei vechi de la fiecare pescar pentru o zi de pescuit nu mai platea nici un locuitor din comuna impozit pe un an de zile, se reparau si santurile, se plantau si ceva pomisori sau se fora un put de apa pentru locuitorii din zona si pentru cei care strabat acea comuna. Pe vremuri nu era cinste mai mare pentru cineva care isi pomenea inaintasii ca aceea de a sapa o fantana alaturi de care punea o placa: Aceasta fantana a fost ridicata prin truda familiei …. intru recunostinta inaintasilor acestei familiii, la anul ….. Mai sunt si azi in unele locuri astfel de fantani care te vindeca de setea in zilele toride de vara, cinste si recunostinta vesnica celor care le-au facut. Numai cine nu a crapat de sete in plina vara, la 40 de grade, in lunca Dunarii nu isi da seama cat de vitala este apa potabila in acea zona.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 martie 2010

Actualitate

» Asfalt sub asediu
» Start la concursul naţional „Craiova-Piano“
» Raportul CE: Ritmul reformei a scăzut în România
» Milioane de euro pentru zonele pescăreşti
» Afacere cu băieţii deştepţi de la CE Craiova
» Panouri solare pentru Sala Sporturilor şi nouă şcoli
» Nouă ani de concedii medicale în 2009
» Se ascute lupta pentru putere în PD-L Gorj
» Doljenii, datori vânduţi băncilor
» Covrigăria cu bucluc
» Gorj: Hoţ imobilizat de poliţişti
» Craiova: Mircea Geoană se întâlneşte cu conducerea Ford
» Gorj: Peste 1.000 de rable au fost casate într-o lună
» 160.000 de elevii români, la competiţia internaţională de matematică

Local

» Subcomisar cercetat pentru că nu a suflat în fiolă
» La furat de motorină
» Prins la cinci ani după ce a înjunghiat un bărbat
» Alarmă falsă cu bombă pe Aeroportul Timişoara

Dolj

» Corupţie fără corupţi
» Poliţia a scos o căţea la licitaţie

Sport

» Pandurii sunt în pericol, vine Cîrţu să-i salveze
» Răducu a părăsit Ştiinţa
» Hora retrogradării
» Scurte ştiri
» Poloiştii nu merg la turneul final
» Oltenii s-au impus la All Star Game
» Oltchim s-a distrat cu Brăila
» Cupa Liceelor şi-a aflat câştigătorii
» Şapte medalii la Mondiale pentru karatiştii craioveni
» Real Madrid vrea să îl transfere pe Cole
» Zidane are încredere în naţionala Franţei
» România are trei stadioane la standardele UEFA
» Meciuri tari în Europa League
» ŢSKA Moscova a dat lovitura
» Mourinho, rege pe „Stamford Bridge“

Bani & Afaceri

» Deputaţii au aprobat garanţia pentru Ford
» Corul Liceului „Henri Coandă“ va susţine un turneu în Italia
» Selecţia pentru UE, simplificată
» Studenţii craioveni vor învăţa să facă afaceri
» Mii de elevi doljeni sunt certaţi cu şcoala
» Bani mai mulţi pentru angajaţii plătiţi cu ora
» Activitatea în construcţii, în cădere liberă
» Cariera în slujba copilului i-a împlinit viaţa

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Culoarea banilor… publici

Top