5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMilioane de euro pentru zonele pescăreşti

Milioane de euro pentru zonele pescăreşti

Lacuri şi cabane pentru pescari amatori, puncte de desfacere a peştelui cu costuri reduse, cherhanale, sunt numai câteva dintre ideile pe care primarii comunelor din Lunca Dunării doresc să le pună în aplicare cu bani europeni, începând din 2010.

Primarii comunelor din Lunca Dunării s-au întâlnit ieri pentru a se constitui într-un grup de lucru local pentru pescuit, dorind să acceseze astfel finanţare europeană în domeniul pescuitului şi turismului, prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, Axa prioritară „Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti“.
„Luna trecută s-a lansat Axa «Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti» a POP şi ne-am gândit să aplicăm şi pe programul acesta“, a declarat Valentin Mitrică, primarul comunei Giurgiţa, preşedintele Asociaţiei Primăriilor din Sudul Olteniei (APSO), din care fac parte 17 comune. În acest sens este nevoie de alcătuirea unui Grup Local pentru Pescuit.
„Pentru a aplica, ne-am gândit că este mai bine să ne extindem teritoriul. APSO intenţionează să atragă în alcătuirea Grupului Local pentru Pescuit SUDOLT şi localităţile Poiana Mare, Desa, Ciupercenii Noi, Piscu Vechi, Ghidici, Negoi, Rast, Ostroveni, Bechet, Radovan şi Vârvoru de Jos. La acestea se adaugă comunele din Lunca Dunării şi cele două comune din jurul Lacului Fântânele“, a adăugat Valentin Mitrică. Asta, deoarece implementarea proiectului se poate face doar în teritoriu compact. În cazul în care comuna Ostroveni, de exemplu, refuză să facă parte din grup, Bechetul (de acest sprijin pot beneficia şi oraşele mici) nu poate accesa acest sprijin chiar dacă vrea.

Finanţare între cinci şi şapte milioane de euro

Pentru derularea măsurilor din Axa 4 „Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti“, au fost alocate din Fondul European pentru Pescuit 100 de milioane de euro. Acţiunile propuse prin intermediul acesteia urmăresc dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti prin sprijinirea aplicării unor strategii integrate de dezvoltare locală, elaborate de grupuri parteneriale locale (GL-uri). Într-o primă etapă se vor selecta cele 15 Grupuri Locale alcătuite în parteneriat public-privat, care va trebui să realizeze şi să prezinte o strategie integrată pentru dezvoltarea propriei zone.
În această primă fază, respectivele grupuri pot primi finanţare în valoare de 30.000 euro/grup. Ulterior, banii necesari investiţiilor în domeniul pescuitului şi turismului în teritoriul (care se defineşte public) rezultat în urma organizării în grup vor fi mult mai mulţi. „Un astfel de grup de lucru va fi finanţat între cinci-şapte milioane de euro, începând cu anul 2011. Suma va fi distribuită în funcţie de suprafaţa şi de numărul de locuitori al teritoriului format în urma alcătuirii grupului“, a precizat Valentin Mitrică.

Ce investiţii ar putea fi făcute în zonă

Chiar dacă deocamdată au fost numai discuţii, participanţii la eveniment, dintre care o parte şi-au dat deja acceptul pentru a se constitui în Grupul Local pentru Pescuit, au venit deja cu idei pentru investiţii care ar duce la dezvoltarea zonei. S-a propus identificarea zonelor piscicole şi a luciului de apă existent în fiecare comună în parte (inclusiv identificarea apelor ce pot fi decolmatate), înfiinţarea unor puncte de desfacere a peştelui, cu costuri reduse, înfiinţarea unei cherhanale (în oraşul Bechet), extinderea Grupului şi în judeţul Olt, înspre Corabia, crearea unor zone turistice, amenajarea unor zone de pescuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII