Doljenii, datori vânduţi băncilor

Autori


Doljenii au început anul cu datorii bancare de trei ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind pragul de 223 de milioane de lei. Cel mai mult a crescut volumul restanţelor acumulate la creditele în valută.

Ani de zile, mirajul creditelor doar cu buletinul i-a făcut pe doljeni să se împrumute fără să-şi facă prea multe calcule. Criza economică instalată în a doua jumătate a anului 2008 i-a determinat însă să fie mai prudenţi. Chiar dacă au renunţat să se mai împrumute la fel de mult, creditele luate cu ani în urmă i-au făcut pe mulţi doljeni să intre în impas financiar şi să acumuleze datorii semnificative.

Potrivit ultimelor date statistice ale Băncii Naţionale a României (BNR) privind comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor în profil teritorial, la sfârşitul lunii ianuarie 2010, doljenii aveau restanţe de peste 223,4 milioane de lei, adică de trei ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2009 şi de 7,5 ori mai mari decât în ianuarie 2008. Numai în perioada decembrie 2009-ianuarie 2010, creşterea a fost de aproape 13%.

Restanţele la creditele în valută sunt de 5,4 ori mai mari decât anul trecut

Potrivit datelor statistice, în luna ianuarie, cele mai mari probleme cu plata la timp a ratelor bancare le-au avut persoanele care au contractat credite în valută. La sfârşitul primei luni din acest an, volumul acestora a ajuns la 86,8 milioane de lei, de 5,4 ori mai mare decât la sfârşitul lunii ianuarie 2009 şi de 26,83 ori mai mare decât la sfârşitul lunii ianuarie 2008.


Această situaţie era previzibilă, deoarece creditele în valută (deşi preferate pentru că băncile comerciale percep dobânzi mai mici decât pentru cele în moneda naţională şi astfel sumele împrumutate sunt mai mari) sunt împrumuturi cu un grad mare de risc, mai ales în cazul persoanelor care primesc salariul în lei, din cauza diferenţei de curs valutar. Şi cum majoritatea împrumutaţilor primesc salariul în lei, pentru mulţi a devenit din ce în ce mai greu să-şi achite ratele. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât numărul persoanelor rămase fără un loc de muncă a crescut considerabil.

Rata şomajului din judeţ a ajuns la sfârşitul lunii ianuarie 2010 la 12,26%, faţă de 8,6% (în ianuarie 2009), respectiv 5,8% (în ianuarie 2008).

Cu toate că volumul restanţelor a crescut extrem de mult la creditele în valută, valoarea ratelor neachitate în termen legal în cazul împrumuturilor în lei este mult mai mare, ajungând la 136,8 milioane de lei, adică de mai bine de două ori mai mare decât în cazul celor în altă monedă decât cea naţională.Comenteaza acum

11 Comentarii

 1. Marian said:

  Le-au trebuit bani pentru nevoi personale, acum sa plateasca ca doar nu a semnat altcineva pentru ei cand au luat banii

 2. Dan Rotariu said:

  #1, are dreptate gandind mecanicist. Realitatea este alta. Romania nu-si apara cetatenii pentru ca dobanzile practicate in Romania sunt duble fata restul Europei. Insa Romania e condusa de cineva PSD=PDL=PNL, iar acum vad ca pentru emiterea unui act normativ (cu care se burica cei ce ne conduc CA-L VOR FACE) negociaza cu bancile! In ce tara o reglementare legislativa, care sa potoleasca lacomia unora, se negociaza?! IN ROMANIA! Ce mai urmeaza?! E posibil sa fim uimiti de Conducatorii Romaniei cand vor negocia cu violatorii din puscariile Romaniei ca sa modifice Codul Penal dupa dorinta violatorilor. Iata de ce trebuie sa intelegeti de ce aveti nevoie de un Partid Comunist Roman care sa ne asigure din nou dobanda la creditul imobiliar de 3,15% la creditul imobiliar. Aceste dobanzi de 3,15% numai sistemul economic socialist a putut si va putea sa le asigure.

 3. Mara said:

  Marinele ce parere ai daca ai o rata de 200E si maine te trezesti cu alta de 320E? …. curs valutar … bancile mai majoreaza dobanda, comisioanele de administrare cum vror muschii lor….. Nu e cazul meu(stiu destui) … dar eu nu as mai plati nimic la banca …. camatarie ‘legala’ mai rau ca bancile (impreuna cu statul) nu o mai fac nici tiganii

 4. zamolxe said:

  Bancile astea toate care exista pe pamintul romanesc,cind o da faliment,ca sa scap de rate la banca?

 5. SERBAN said:

  BCR, ESTE O BANCA DE CAMATARI CU ACTE IN REGULA, MI-AU FACUT NUMAI PROBLEME. CE SE INTAMPLA DACA NU MAI PLATESC, AM UN CREDIT DE NEVOI PERSONALE, FARA GARANTIE, SUNT CU RATELE LA ZI, DAR EI NU VOR REFINANTARE, NU VOR SA IMI DIMINUEZE RATA LUNARA CARE ESTE ENORMA, O DOBANDA MAI MARE DECAT LA CAMATARI. DOMNULE DAN ROTARIU, CE SFAT IMI DA-TI DUMNEAVOASTRA!

 6. profesorul de chimie said:

  Sfatul meu pentru Serban: invata sa scrii corect romaneste ca de aceia te fraieresc la banca (pentru cine nu a inteles sa se uite la DA – TI).

 7. Dan Rotariu said:

  Trimiteti contractul dvs., conditiile generale de creditare ale bancii, desfasuratorul de plati (graficul de rambursare) la adresa [email protected] .uk (vedeti ca in adresa de e-mail situl GdS baga automat un spatiu pe care trebuie sa-l eliminati). Va voi spune in baza documentelor ce puteti face, insa … nu va ganditi ca sa nu platiti!

 8. cazul meu! said:

  Am contractat un credit in 2008 de la OTP Bank de 175000 E si am gajat cu o casa care ei au evaluat-o la 300000 E. Evaluarea lor, nu a mea. Ok. Aveam chirias in ea care iasi desfasura o activitate comerciala. Din chirie plateam rata. Totul merge bine un an jumate. Dupa aceea imi pleaca chiriasul, nu mai am cu ce plati ratele. Asta prin mai 2009. De atunci trimit 20 de scrisori la banca sa rezolvam pe cale amiabila. Adica le aduc la sediul bancii 5 cliebti dispusi sa preia creditul sau 2 dintre ei dispusi sa plateasca si sa-mi cumpere casa. Surpriza! Aproape un an nu primesc niciun raspuns, decat chestii de genul ” da, cum sa nu, mai vedem, binenteles, lasati ca o rezolvam noi cumva…”Acum o luna trimit la sediul mama la Bucuresti un mail la departamentul reclamatii. Le spun situatia. Surpriza! Mi s-a spus ca in perioada in care eu am incercat sa rezolv pe cale amiabila s-au acumulat penalitati de … 50000 E. Adica in momentul asta , dupa ce am luat de la ei 170000 E, le-am dat rate de 26000 E si mai am un de dat 220000 E.

 9. cazul meu said:

  Continuare la postarea de la nr. 10. Pai eu dupa ce le-am dat atatia bani, mai precis 26000 E mai am sa le dau in plus 50000 E. Invredibil e faptul ca le-am explicat situatia si le-am spus ca sunt dispus sa execute gajul (desi pt mine e o chestie foarte nasoala sa pierzi o casa de 300000 E la 170000 si sa mai si dai 26000). Aceasta banca parca e camatar. Eu i-am cautat cu bani iar ei nu au vrut sa-i ia , imi pun de 4 luni si poprire pe salariu. Ce sa mai CAMATARIE pe fata. Acum vor sa ma duca in sus cu penalitatile, sa-si adjudece casa doar pe penalitati si sa raman dator restul creditului. E incredibil. Ma mai si anunta acum cateva zile ca in curand o sa-mi puna sechestru asigurator pe celelate bunuri. CONCLUZIE: Ai o casa de 300000 E , te duci la banca OTP, iei un credit de 170000E, dai inapoi 26000 E, si dupa un an jumate iti ia casa pe penalitati, si esti dator tot creditul si iti mai pun si sechestru sa iti ia si celelalte bunuri. Va doresc o zi buna si sa evitati bancile!

 10. adi said:

  comunitatea europeana ,vror sa-i oblige , sa faca ce vrei tu , dar va dura !, pt .nr.11

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 martie 2010

Actualitate

» Asfalt sub asediu
» Start la concursul naţional „Craiova-Piano“
» Raportul CE: Ritmul reformei a scăzut în România
» Milioane de euro pentru zonele pescăreşti
» Afacere cu băieţii deştepţi de la CE Craiova
» Panouri solare pentru Sala Sporturilor şi nouă şcoli
» Nouă ani de concedii medicale în 2009
» Se ascute lupta pentru putere în PD-L Gorj
» Doljenii, datori vânduţi băncilor
» Covrigăria cu bucluc
» Gorj: Hoţ imobilizat de poliţişti
» Craiova: Mircea Geoană se întâlneşte cu conducerea Ford
» Gorj: Peste 1.000 de rable au fost casate într-o lună
» 160.000 de elevii români, la competiţia internaţională de matematică

Local

» Subcomisar cercetat pentru că nu a suflat în fiolă
» La furat de motorină
» Prins la cinci ani după ce a înjunghiat un bărbat
» Alarmă falsă cu bombă pe Aeroportul Timişoara

Dolj

» Corupţie fără corupţi
» Poliţia a scos o căţea la licitaţie

Sport

» Pandurii sunt în pericol, vine Cîrţu să-i salveze
» Răducu a părăsit Ştiinţa
» Hora retrogradării
» Scurte ştiri
» Poloiştii nu merg la turneul final
» Oltenii s-au impus la All Star Game
» Oltchim s-a distrat cu Brăila
» Cupa Liceelor şi-a aflat câştigătorii
» Şapte medalii la Mondiale pentru karatiştii craioveni
» Real Madrid vrea să îl transfere pe Cole
» Zidane are încredere în naţionala Franţei
» România are trei stadioane la standardele UEFA
» Meciuri tari în Europa League
» ŢSKA Moscova a dat lovitura
» Mourinho, rege pe „Stamford Bridge“

Bani & Afaceri

» Deputaţii au aprobat garanţia pentru Ford
» Corul Liceului „Henri Coandă“ va susţine un turneu în Italia
» Selecţia pentru UE, simplificată
» Studenţii craioveni vor învăţa să facă afaceri
» Mii de elevi doljeni sunt certaţi cu şcoala
» Bani mai mulţi pentru angajaţii plătiţi cu ora
» Activitatea în construcţii, în cădere liberă
» Cariera în slujba copilului i-a împlinit viaţa

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Culoarea banilor… publici

Top