22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii, datori vânduţi băncilor

Doljenii, datori vânduţi băncilor

Doljenii au început anul cu datorii bancare de trei ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind pragul de 223 de milioane de lei. Cel mai mult a crescut volumul restanţelor acumulate la creditele în valută.

Ani de zile, mirajul creditelor doar cu buletinul i-a făcut pe doljeni să se împrumute fără să-şi facă prea multe calcule. Criza economică instalată în a doua jumătate a anului 2008 i-a determinat însă să fie mai prudenţi. Chiar dacă au renunţat să se mai împrumute la fel de mult, creditele luate cu ani în urmă i-au făcut pe mulţi doljeni să intre în impas financiar şi să acumuleze datorii semnificative.
Potrivit ultimelor date statistice ale Băncii Naţionale a României (BNR) privind comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor în profil teritorial, la sfârşitul lunii ianuarie 2010, doljenii aveau restanţe de peste 223,4 milioane de lei, adică de trei ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2009 şi de 7,5 ori mai mari decât în ianuarie 2008. Numai în perioada decembrie 2009-ianuarie 2010, creşterea a fost de aproape 13%.

Restanţele la creditele în valută sunt de 5,4 ori mai mari decât anul trecut

Potrivit datelor statistice, în luna ianuarie, cele mai mari probleme cu plata la timp a ratelor bancare le-au avut persoanele care au contractat credite în valută. La sfârşitul primei luni din acest an, volumul acestora a ajuns la 86,8 milioane de lei, de 5,4 ori mai mare decât la sfârşitul lunii ianuarie 2009 şi de 26,83 ori mai mare decât la sfârşitul lunii ianuarie 2008.
Această situaţie era previzibilă, deoarece creditele în valută (deşi preferate pentru că băncile comerciale percep dobânzi mai mici decât pentru cele în moneda naţională şi astfel sumele împrumutate sunt mai mari) sunt împrumuturi cu un grad mare de risc, mai ales în cazul persoanelor care primesc salariul în lei, din cauza diferenţei de curs valutar. Şi cum majoritatea împrumutaţilor primesc salariul în lei, pentru mulţi a devenit din ce în ce mai greu să-şi achite ratele. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât numărul persoanelor rămase fără un loc de muncă a crescut considerabil.
Rata şomajului din judeţ a ajuns la sfârşitul lunii ianuarie 2010 la 12,26%, faţă de 8,6% (în ianuarie 2009), respectiv 5,8% (în ianuarie 2008).
Cu toate că volumul restanţelor a crescut extrem de mult la creditele în valută, valoarea ratelor neachitate în termen legal în cazul împrumuturilor în lei este mult mai mare, ajungând la 136,8 milioane de lei, adică de mai bine de două ori mai mare decât în cazul celor în altă monedă decât cea naţională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII