10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Covrigăria cu bucluc


Locatarii blocului M9 din cartierul craiovean Brazda lui Novac susţin că sunt deranjaţi de mirosul degajat de la covrigăria care s-a deschis recent la parter, de aburul care se eliberează chiar sub geamul lor şi de zgomote. Firma are autorizaţie de funcţionare, dar cei care au eliberat-o abia acum iau în calcul zgomotele şi aburul.

O covrigărie deschisă în urmă cu o lună chiar la parterul unui bloc de locuit a creat nemulţumiri în rândul locatarilor, care acuză firma că le creează disconfort. Jeana Iancu, din cartierul craiovean Brazda lui Novac, a reclamat pe [email protected] că în apartamentul în care locuieşte împreună cu familia este deranjată de mirosurile degajate de la covrigăria deschisă recent la parterul blocului M9 şi de zgomotele care încep dimineaţa devreme. Femeia mai spune că aburul tehnologic rezultat în procesul de fabricaţie este eliberat în atmosferă chiar sub geamul apartamentului său şi că în dormitoarele care se situează deasupra covrigăriei este foarte cald din cauza cuptoarelor de jos. „De la ora patru dimineaţa ne trezim în zgomote, apoi în abur. Mirosurile de drojdie au intrat pe toate aerisirile, deranjând şi alţi vecini. Am sesizat toate autorităţile, dar situaţia nu s-a schimbat“, a spus Jeana Iancu, locatară în blocul cu pricina. La scara alăturată, un alt locatar, Ştefan Antonie, a declarat că este deranjat de mirosurile degajate de la covrigărie: „Miroase a drojdie la noi în casă şi a covrigi. Se aude zdroncănind dis-de-dimineaţă de jos. Noi am vorbit la asociaţie“. Lelioara Antonie a susţinut că usucă rufele spălate „pe balcon, cu geamul închis, pentru că nu pot să le scot afară, din cauza aburului care vine de la covrigărie. Miroase ca un fel de ţuică la noi în casă, din cauza covrigăriei“. O altă locatară, Elena Milanez, a spus: „Sunt puţin mai departe de covrigărie, dar când ies pe balcon se simte mirosul“.

Deţinătorul covrigăriei se disculpă

Proprietarul covrigăriei SC Covrigul a la Doina SRL, Dumitru Buzatu, susţine că are toate actele în regulă. Spaţiul este închiriat, iar Buzatu ne-a arătat autorizaţia sanitar-veterinară, emisă pe 16 februarie 2010 (cu o zi înainte de a deschide covrigăria). „A venit un control de la Sanepid şi de la Pompieri, iar cei de la Sanepid ne-au spus să construim hornul pe care iese aburul până sus, deasupra blocului şi să izolăm plafonul. Avem termen până în aprilie şi ne vom conforma. Care este zgomotul acela infernal pe care îl facem noi? Noi începen la şase dimineaţa, nu la patru, cum spune doamna. Ea mi-a făcut 22 de reclamaţii într-o lună. Noi avem toate autorizaţiile şi de la Sanepid, şi de la Pompieri“, a declarat Dumitru Buzatu. Proprietarul covrigăriei a mai spus că se va supune solicitărilor inspectorilor de la Control în Sănătate Publică (fostul Sanepid) şi că, până la termenul dat de autorităţi, va izola plafonul covrigăriei şi va monta un coş pentru abur cât blocul.

Friteuza nu era autorizată

La faţa locului, pe lângă cuptorul în care se coc covrigii există şi o friteuză, care emana abur captat de o hotă şi eliberat în atmosferă, în spatele blocului. Autorităţile în drept au eliberat autorizaţia pentru firma în cauză, însă până la reclamaţiile familiei Iancu. Cei de la Autoritatea de Sănătate Publică Dolj susţin că la data obţinerii autorizării, nu exista friteuza respectivă. Directorul coordonator adjunct al Departamentului de Sănătate Publică şi Programe din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, Ludmila Prunariu, a declarat pentru GdS că respectiva covrigărie a primit autorizaţie sanitară, dar numai pentru cuptor, nu şi pentru friteuză. „În momentul în care s-a făcut evaluarea sanitară, prin luna decembrie 2009, firma îndeplinea condiţiile igienico-sanitare, iar despre cuptor, în memoriul tehnic se spunea că nu scoate fum. La momentul autorizării, firma îndeplinea condiţiile, dar autorizarea s-a dat pentru cuptor, nu şi pentru friteuză“, a spus Ludmila Prunariu.

Reclamaţiile femeii s-au confirmat

Directorul coordonator adjunct pentru Control în Sănătate Publică din cadrul ASP Dolj, Jan Pîrgaru, a precizat că a fost efectuat un control la covrigăria cu pricina. Tot reprezentanţii ASP aveau obligaţia să verifice şi zgomotul interior produs. „Colegii mei au constatat că în apartamentul reclamantei din blocul M9 s-au perceput zgomote de la utilajele de mai jos şi mirosuri specifice patiseriei. În covrigărie erau zgomote de la cuptor şi de la aparatele de acolo, iar aburul era eliberat chiar sub geamul reclamantei. S-a dispus ca până în 10 aprilie 2010, firma să efectueze o izolaţie fonică şi să monteze un coş de abur cât înălţimea blocului“, a spus directorul Pîrgaru. Directoarea Agenţiei Judeţeane pentru Protecţia Mediului Dolj, Monica Mateescu, a precizat că respectiva covrigărie nu avea nevoie de autorizaţie de mediu „pentru că nu are producţie mai mare de o tonă pe zi. Avem şi noi înregistrată o reclamaţie referitoare la acea covrigărie, dar a fost înaintată către ASP, pentru că zgomotul interior şi mirosurile sunt în atribuţia ASP“.  

Proprietarul spaţiului nu are autorizaţie de la primărie

GdS a încercat să descifreze cum s-a ajuns să activeze o firmă de producţie într-un bloc locuit. Buzatu este un chiriaş, în timp ce spaţiul aparţine firmei Gabiteh SRL, al cărei reprezentant este Gabriel Udrea. În timp ce chiriaşul (covrigăria) susţine că are actele necesare, proprietarul spaţiului ar fi trebuit să obţină autorizaţie de la municipalitate. Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că firma Gabiteh nu a fost autorizată pentru producţie, pe motiv că nu există o solicitare de schimbare a destinaţiei spaţiului comercial amenajat la parterul blocului în spaţiu de producţie. La sesizarea locatarilor, inspectorii primăriei au efectuat un control.  „În urma controlului efectuat de către inspectorii primăriei, s-a constatat că la parterul blocului M9, scara A din cartierul Brazda lui Novac, în unul dintre spaţiile comerciale funcţionează o societate cu activitate de producţie covrigi. Pentru această activitate nu a fost depusă la primărie documentaţia necesară pentru eliberarea autorizaţiei de schimbare de destinaţie. În acest sens a fost emisă o somaţie pentru intrarea în legalitate. Astfel, proprietarul spaţiului comercial care a închiriat unei societăţi ce produce covrigi are obligaţia să facă demersurile necesare în vederea emiterii autorizaţiei de schimbare de destinaţie din spaţiu comercial în spaţiu de producţie“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.
GdS a încercat să-l contacteze pe Gabriel Udrea, însă o angajată a acestuia a precizat că este plecat în străinătate. Potrivit Oficiului Registrului Comerţului, Gabiteh are doi asociaţi, Gabriel Udrea şi Irina Mierlescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII