Ford poate pleca în orice clipă din Craiova

Autori


În actul de privatizare între statul român şi Ford se prevede că în caz de „Forţă majoră“, care se întinde pe mai mult de şase luni, oricare dintre părţi poate denunţa contractul fără plata unor daune. Potrivit contractului, „Forţa majoră“ înseamnă chiar şi scăderea semnificativă a cererii, precum şi „acceptarea slabă pe piaţă a autovehiculelor Ford produse în România“.

Ford Motor Company poate oricând în această perioadă de criză să îşi ia „jucăriile“ şi să plece din Craiova la fel cum a venit, fără ca americanii să fie nevoiţi să plătească măcar un euro daune statului român. Contractul de privatizare a fostei Daewoo (prin Automobile Craiova), al cărui negociator-şef a fost actualul ministru de finanţe, Sebastian Vlădescu, conţine clauze în favoarea americanilor. Pe lângă penalităţile introduse în contract, legate de investiţii şi de numărul de autovehicule pe care Ford l-a promis că-l va atinge, există o clauză care anulează toate aceste prevederi, toate eventualele daune plătibile statului român. Dacă Ford nu realizează 250.000 de automobile pe an în patru ani de la preluarea fabricii, atunci compania trebuie să plătească statului român daune de până la 25% din valoarea contractului, adică undeva la 21 de milioane de euro. Însă, americanii au prevăzut situaţii de „Forţă majoră“ care seamănă foarte mult cu perioada actuală prin care trece piaţa auto. Americanii pot să prelungească termenele de producţie proporţional cu perioada în care au fost afectaţi de „Forţa majoră“, dar pot şi să renunţe la fabrica din Craiova dacă situaţia se înrăutăţeşte şi depăşeşte şase luni. Situaţia este ipotetică, fiind vorba doar de nişte prevederi contractuale.

Potrivit clauzelor din contract, dacă „Forţa majoră“ se prelungeşte pe o perioadă mai mare de şase luni, atunci oricare dintre părţi poate renunţa la contractul de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni de la Automobile Craiova. Interesant este şi faptul că oricare dintre cele două părţi care denunţă contractul nu plătesc celeilalte nici un fel de daune.

Cum e definită „Forţa majoră“

În articolul 16.3 din Contractul de privatizare a Automobile Craiova „Forţa majoră include, fără limitare, modificări semnificative în legea aplicabilă, tendinţe defavorabile de piaţă, ca, de exemplu, modificări defavorabile semnificative cu privire la cererea în industrie/pentru segmentul respectiv, acceptare slabă pe piaţă a autovehiculelor Ford produse în România, modificări adverse semnificative în preţurile energiei electrice şi materiilor prime, care ar putea avea un impact important asupra cererii sau alte tendinţe economice globale adverse neprevăzute, precum şi războaie (…)“ şi alte elemente. Cu alte cuvinte, teoretic, dacă vor creşte spectaculos preţurile la energie, dacă autovehiculele fabricate în Bănie nu au căutare pe piaţă, dacă criza din sectorul auto se prelungeşte, Ford poate renunţa la investiţia din Craiova.

Ford continuă investiţiile

În prezent, reprezentanţii Ford la nivel oficial repetă ori de câte ori este nevoie că vor continua investiţiile programate pentru fabrica din Bănie, precizând că „planurile noastre pentru Craiova nu s-au schimbat“. Chiar în ultimele zile, reprezentanţii Ford au declarat pentru GdS că în perioada următoare va intra în producţie un nou model de clasă mică. Momentan, Ford nu anunţă angajări, dar dă asigurări că „în acest moment, Ford România dispune de suficiente resurse pentru atingerea obiectivelor de producţie în perioada următoare. Odată ajunsă la capacitate de funcţionare maximă, fabrica de la Craiova va produce anual până la 300.000 de vehicule şi 300.000 de motoare şi, totodată, va oferi locuri de muncă pentru aproximativ 7.000 de persoane“, a spus recent Nadia Crişan, reprezentant Ford România.


Fără plată de daune

Dacă „Forţa majoră“ durează mai puţin de şase luni, atunci obligaţiile contractuale se prelungesc proporţional cu acea perioadă. Însă, dacă „Forţa majoră“ se prelungeşte peste şase luni atunci „oricare dintre părţi poate desfiinţa prezentul contract, fără plata nici unor daune“, se arată în contractul de privatizare, la articolul 16.5. Aşa cum a arătat GdS în ediţiile anterioare, potrivit altor clauze din contract, compania Ford este obligată la plata unor daune dacă nu realizează investiţiile tehnologice programate şi asumate prin planul de afaceri şi dacă nu ajunge la un anumit număr de autovehicule produse pe an la Craiova. Dar toate acele penalizări sau daune pică în cazul în care compania invocă „Forţa majoră“.

Ford nu a invocat „Forţa majoră“

Reprezentanţii Ford au declarat pentru GdS că nu au invocat clauzele de „Forţă majoră“ niciodată de când sunt la Craiova.Comenteaza acum

46 Comentarii

 1. Dan Rotariu said:

  Ne vand cei care ne conduc la bucata en-gross sau în bucaţi. Ne fura de 20 de ani si nu se satura! Puscarie lunga trebuie sa primeasca pentru hotia lor facuta de PNL+PDL care au adus acesti snapani de la fraud, apoi PSD+PDL care au aprobat in Parlament si guvern ajutoarele, si garantarea creditelor pentru hotomanii astia. Iata de ce PSD=PNL=PDL, putin le pasa de popor daca le e lor bine. Si … cine se mai indoieste ca le e lor bine in acelsi timp in care poporul traieste din ce in ce mai greu?

 2. pt RAMBO said:

  Bai rambo ,,,, ai venit pe aici sa te angajezi cumva? La cat de prost esti nici sa privesti o masina ford nu poti fi lasat. Taran si betiv este tatal tau ca trimis in lume un retardat mintal ca tine,

 3. corleone said:

  macar astia sa mai ramana paici k alcineva nu mai este k vad k vor sa ne km pape orashu zdrentele astia in frunte cu cine credeti cu basesxu pisumas in gura lui

 4. pretorian said:

  asta e !cine are cutitul, taie felia cit vrea ! daca asa s-a semnat contractul …. .paicine draq a fost la negocieri ? in fond ,se vede clar ca orasul se duce de ripa ! ne vedem la urmatoarele alegeri ! oricum,mentalitatile nu se schimba ,aceeiasi vor fi primii care vor striga :LUPUL ! ha,ha,ha !!!

 5. RRomanul patriHHotz said:

  Ford nu isi strica prestigiul folosindu-se de smecherii ieftine. Economia merge prost in toate tarile din lume iar piata auto este la pamant. Ce ati vrea acum, sa produca asa fara cerere cum faceau comunistii?
  Mult iubite si stimate toarashe Rotariu , am cateva intrebari pentru dv.
  Daca dv. si partidul dv. de sorginte comunista numita PAS veti ajunge la putere atunci:
  1. Veti nationaliza uzina Ford? Daca da, le veti plati americanilor despagubiri?
  2. Veti mai accepta existenta firmelor particulare si a patronilor? Daca nu, le veti acorda patronilor despagubiri?
  3. Veti mai accepta sistemul pluripartinic sau veti interzice toate celelate partide? Daca le veti interzice atunci veti permite totusi libertatea de opinie?

  Va multumesc!

 6. 1 said:

  Americanul spune asa :
  ” When MONEY talk you STFU and listen !!! ”
  Nu trebuie sa mai explic aceasta expresie.

  ” Business is Business ”
  In mediul de afaceri daca vrei sa iti mearga bine, alegi intotdeauna caile neortodoxe.

  Nu e nimeni de vina pentru ce se petrece cu Romania, decat noi … pentru ca permitem …
  Asa ca hai sa nu devenim penibili … si sa-i lasam sa plece asa cum au venit … duca-se …
  Dar ne vom mai recupera fondurile rambursabile, de la FORD, pe care FMI le-a dat pentru romani ?

  ROMANIA TREZESTE-TE pana nu e prea tarziu.

 7. 1 said:

  Uitasem … GDS du-te si vorbeste oficial cu angajatii sa va convingeti cum 2 masini din 5 se intorc in fabrica refuzate pentru defecte de fabricatie, iar pe american undeva il doare … pe el il intereseaza doar sa-si faca targetul.

 8. Dan Rotariu said:

  Patrihoituile banii nu mai miros de mii de ani, deci lasa gargara cu privire la Fraud … ar fi prima fabrica care fura de la papusai? americanii au furat un contionet intreg … asadar o fabrica, un popor … ce mai conteaza?! Scrii numai platitudini! Partidul alinaţa Socialista va respecta Constitutia atat in litera cat si in spiritul ei şi toate raspunsurile intrebarilor tale sunt in Constitutie! absolut toate! Insa referitor la Ford … cati bani au dat ei pe Ford si cati au primit? Pai daca au dat MINUS 116 milioane (adica au primit deja mai mult cu 116 milioane euro decat au dat pe fabrica ) si au primit FABRICA CADOU impreuna cu cele 130 hectare de teren ce ar mai trebui sa primeasca? Si daca ei nu platesc nici cele 320 milioane garantate de poporul roman ce ar mai trebui sa le dam? Mai tu esti platit de propaganda SUA pentru tarile sub-dezvoltate! Da-le tu ce vrei darnicule! Eu cu ruptii astia in fund nici nu m-as fi asezat cu ei la masa de negocieri. INVESTITOR E CEL CARE VINE CU BANI NU PRIMESTE CADOU FABRICI SI BANI. Investitorul corect e cel care face fabrica pe teren viran nu cel care primeste cadouri de la PSD=PDL=PNL si apoi sprijina cu pesches campaniile electroale ale virtualilor castigatori. Salariile celor 7.000 de muncitori sunt achitate la nivelul de azi pentru 25 de ani, 10 luni si 10 zile de catre statul roman prin valorile ce le-a dat la Fraud. Te lauzi ca esti inginer, chiar nu pricepi o inginerie financiara sau esti platit de ei?!

 9. Nelu Popescu said:

  Cum pot sa plece “in orice clipa” daca “forta majora trebuie sa dureze mai mult de 6 luni”?

  Atat are clipa, 6 luni?

 10. RRomanul patriHHotz said:

  Toarashu Rotarca, o veti respecta tot asa cum ati respectat-o si inainte de 89?

 11. Dandana said:

  La inceput adica anii 81-82 cand s-a infintat Oltcit-ul de compania franceza Citroen pe care statul Roman – comunist la acea perioada – a scos-o din pragul falimentului, s-a infintat prin anii 95-96 Daewoo – compania coreana care trecea in acea perioada printr-o puternica criza financiara si pe care statul Roman – capitalist la acea perioada – a scos-o din dificultate si iata ca au venit AMERICANII mult asteptati cu Ford care fie vorba intre noi nu mai aveau atata cautare pe la ei pe acolo fiind puternic afectati de scaderea drastica a vanzarilor …. dati-mi voie sa am rezerve in ca priveste si corectitudinea acestora. In concluzie toate cele trei companii s-au folosit cu varf si indesat de oportunitatile oferite de Romani si de piata de desfacere din Est. In ceea ce priveste profesionalitatea angajatilor, cunosc persoane care lucreaza inca de la infiintarea acesteia in anul 1981 si care inca mai lucreaza acolo si credeti-ma pe cuvant sunt buni profesionisti.

 12. aurel said:

  Să îi mulţumim domnului Sebastian Vlădescu
  omul domnului Tăriceanu ….

 13. Radical said:

  Dl. DDR aveti un raspuns pt ultima dvs interventie la rubrica opinii. *** Dl. RRPH ati primit un raspuns extrem de abil referitor laintrebarile dvs “PAS va respecta constitutia” si sa mor, de nu ma sperie raspunsul asta. De ce ? Consttitutia poate fi schimbata :)))) *** Referitor la Ford. Am si eu opinia mea. Ne-au tras-o, oricum am lua-o. Isi iau “juacriile si pleaca” ! Pai care jucarii, ca n-au venit cu nici una. Dl. RRPH, eu am un ford care este extrem de prost pe langa alte masini pe care le am. A fost prima masina pe care am luat-o (noua), stiind ca o sa imi intregest parcul auto in functie de nevoi. Si aveam de gand sa continui tot cu ford. Dar am renuntat definitiv la idee. Masina proasta, service prost. Asta e tot ce pot spune despre Ford si nu cred ca americanilor de la ford le pasa (dupa cum ati spus) cata vreme treaba merge. Sa nu mai aud de masini americane *** Deocamdata nu putem spune daca este o afacere buna sau proasta, dar vom putea la peste cativa ani, vazand profitul Romaniei. Cu ce se alege ea din acest cadou oferit fordului. Nu ma intereseaza cu ce se alege ford. Nu ma uit la capra vecinilor.

 14. [email protected] said:

  fratilor SE RASUCESTE CEAUSESCU IN MORMANT cand vede unde a ajuns tara asta :datorii care nu vor putea fi platite in 100 ani,blocuri neterminate dupa 20ani,somaj,terenuri necultivate,fabrici demolate,scoli desfintate,unitati militare dezafectate…..impo rturi de la ace cu gamalie pana la avioane second.AU FOST CATIVA CARE AU PARTICIPAT LA EXECUTIE IN 89 DAR DACA S-AR INTOARCE ROATA AR FI PUSI LA ZIT TOTI POLITICIENII CARE IAU DECIZII AZI

 15. il comandante said:

  Daca tot ce zboara se maninca, atunci si GDS ar putea sa plece in orice moment din Craiova.Consider articolul o atentionare pt Ford care se pare nu a mai contribuit de mult la starea de bine a gazetei

 16. gogu said:

  In situatia in care ne aflam,nu exista decat o singura rezolvare:venirea la putere a fortelor nationale,care sa elibereze tara de derbedeii care au furat-o timp de 20 de ani,si sa nationalizeze totul vezi modelul bolivian,si sa aresteze si sa confiste conturile si averile tuturor celor care au condus si furat sistematic tara timp de 20 de ani.Fie ca va convine sau nu,singurul patriot care ar rezolva aceasta situatie in care ne aflam si care ar avea si cadrul legal pentru aplicarea legii ar fi CORNELIU VADIM TUDOR care a fost mereu blamat in toate felurile pentru a induce in eroare acest popor credul,fara cultura si necivilizat.

 17. Gogu said:

  Daca doriti sa aflati adevarul despre cei care conduc tara si despre hotiile pe care acestia le fac,cititi zilnic pe internet sau cumparati ziarul TRICOLORUL si veti vedea adevarata realitate romaneasca,si cui ati dat voturile.

 18. Nicky said:

  Ce nu inteleg romanii tampiti e ca Ford a venit aici sa faca mai multi bani decat in late parti…daca poate, daca nu pleaca! Nu a venit sa va dea de lucru mie, tie sau altuia, asta nu e treab lui Ford.
  Ei au de facut un singur lucru: sa aduca profit cat mai mare actionarilor.

 19. zamolxe said:

  Poate sa plece cind vor ei,duca-se pe unde au venit,ca eu le urez DRUM BUN si CALE BATUTA,sa nu se mai intoarca decit cind io-i chema eu,ca si tata mare a plecat si nu s-a mai intors,D-zeu Sa-l ierte.

 20. Sa plece ! said:

  Sa plece si sa vedem de ce sunt in stare cartitorii, cei care s-au opus cumpararii acestei investitii de catre statul roman. Sa vedem daca mai vin alti investitori in RO fara sa fie cumparati cu facilitati si ajutoare etc. Abia astept, acu’ sa va vad ! Va dati zmei, dar in realitate sunteti zmei doar din gura. Acum aduceti voi investitori la Craiova pe ochi frumosi.

 21. bob said:

  ia te uita , a angajat si GDS-ul un jurist care se plictiseste probabil. N-a avut rabdare sa citeasca tot contractul si a sarit la final direct la forta majora. Probabil el, ca si cei ce comenteaza constant pe aici ar fi preferat un mall in locul fabricii de automobile…sau sa se construiasca acolo Fantana Arteziana a Neamului, eventual.

 22. NUMAI PREZUMTII said:

  INTELIGENT ARTICOL! NUMAI CA ASA CUM NE AM OBISNUIT CU GDS, SUNT NUMAI PREZUMTII AICI.
  AU CRESCUT CUMVA PRETURILE FF LA ENERGIE? A FOST RAZBOI? S-A MODIFICAT RADICAL PIATA VANZARILOR AUTO? NU!… asa ziceam si eu, in rest numai comentez felul cum pica articolul in perioada asta pentru oras…

 23. VICTOR said:

  De ce suntem papuasi?Dece nu scoatem noi un nou produs, sa se milogeasca ei de noi pt a investii (deschide o linie de productie )in USA sau oriunde in alta parte.?Nu vedeti ca gindirea paguboasa ,superficiala comunista ,persista !Coreeni au spus asa “daca veti ajunge mina de lucru ieftina a lumii capitaliste ,sa ziceti mersi “.Eu vin si spun , in prima etapa trebuie sa atingem acest obiectiv iar odata refacuta tesatura economica a acestei tari ,sa incercam prin o noua gindire (ex romanilor de la JET ,Magurele ,Rm Vilcea domeniul nuclear ,au impus o noua tehnologie ce nu are echivalent in lume ) sa preluam cu adevarat puterea in miinile noastre nerenuntind la cooperarea reciproc avantajoasa cu celelalte tari.
  Daca tot ne ocupam cu greva ,lamentari ,proteste niciodata nu vom deveni cel putin mina de lucru ieftina .Aplicatii ideile dvs., noi ,cei care aveti si sunteti de buna credinta la Avioane S.A.
  este bine din cind in cind sa te analizezi sa cobori in interiorul tau si sa vezi daca pretentiile nu cumva sunt prea mari decit propia capacitate .

  Ps. Rambo ! exista oamenii de certa valoare la Ford .,nu mai bate ciimpii.

 24. archangel of justice said:

  mai Rambo esti un nemernic! vii si mai produci si tu durere pe aici… nu e de ajuns cata au produs secaturile astea alese de niste nemernici ca tine? Oooooo, de n-o sa chitatiti ca sobolani. Cat sa mai fie suportati niste hoti si incompetenti? Dupa raul si suferinta pe care ati produs-o, mai aveti curaj sa va dati cu parerea… Dumnezeu v-a rabdat prea mult ticalosiile; oamenii nu mai pot. Si sa raspundeti pentru sangele care s-a varsat si se va mai varsa in tara asta. Unii sa crape si voi sa va lafaiti pe cadavrele lor….

 25. archangel of justice said:

  Romanule patrihotz, o intrebare; cand au semnat contractul si au luat pe nimic patrimoniul Oltcit (ulterior Daewo) a fost bine? Cat i-ar fi costat pe ei sa deschida o linie de ansamblare in state? Sa plateasca teren, constructia halelor, dotarea cu utilaje, calificarea personalului si crearea de facilitati? Au gasit smecheri in Romania care le-au pus totul pe tava. De parca le primisera de la ma-sa si tac-su, smecherii astia.

 26. ion said:

  Gogule ai dreptate, nu stiu despre CVT dar expresia ULTIMA SOLUTIE INCA OREVOLUTIE e probabil o rezolvare sigura.

 27. Dan Rotariu said:

  Patrihoitule ce articol din Constitutie nu a fost respectat inainte de 1989? Concret!

 28. Radical said:

  Dl. DDR, mi-ar face mare placere sa revin la dialogul de ieri, pt ca s-o lasam moale cu drepturile omului dinainte de 89 (dreptul la libera exprimare, la libera circulatie. etc) … Vad ca evitati raspunsurile transante si va bazati in comentariile dvs pe statistici, pe fapte, pe articole, dar nu pe dezbatere *** Spuneati ceva despre profesionalismul nevesti-mii si despre faptul ca poate fi inlocuita. Am sustinut eu ca este singura profesionista din tara asta, sau ca nu poate fi inlocuita ? Nu ! E plin cimitirul de oameni de neanlocuit. Acum vreo 15 ani m-am angajat la o firma privata nationala(cel mai mic din firma), iar in 4 ani am devenit director. Eram primii pe tzara, luam prime din 3 in 3 luni, dar vazand ca se poate, ni se tot marea “planul”. Si s-a tot marit pana cand nu l-am mai putut duce astfel incat am inceput sa fim sanctionati la salariu (asta da sclavagism) . Atunci am discutat cu conducerea, le-am expus nemultumirile mele, n-am ajuns la nici un consens si am plecat. M-au INLOCUIT. N-am fost de neanlocuit. Dar cu ce pierderi ? Pt orgoliul unor sefi mai mari decat mine ? Din prima sucursala, au devenit o agentie mica in subordinea altei agentii. Abia dupa 6 ani a reusit sa isi revina, dar fara sa mai fie vreodata primii. Intelegeti cum e cu inlocuirea ? Eu, dl. DDR, va dau intotdeauna exemple / pilde, prin care sa va fac sa intelegeti ce se intampla cu viata asta (chiar daca dvs ati parcurs mai mult din ea). Uitati-va la echipa nationala a Romaniei. Au inlocuit pe Hagi, pe Dorinel Munteanu ; au venit Mutu si Chivu, dar cu ce pierderi ? A mai fost Romania in fotbal la fel de buna ? Nuuuu ! Eu, acum, exclud faptul ca ei s-au retras pe motiv de varsta. Ma refer strict la inlocuire. Vreti sa spuneti ca toti oamenii sunt la fel de competenti. Mi se pare o prostie (ma scuzati) . Nici chiar dvs. nu va considerati egalul multora de pe forum. Vreti sa spuneti ca Hagi e la fel de competent precum Costea ? Ca tot dau exemple din astea. NU, oamenii nu sunt egali. Nici macar nu se nasc egali. Toti copiii au un bagaj genetic. Depinde cum e pus in valoare. Exista si exceptii, evident, care isi exploateaza altfel resursele intelectuale / fizice, fara sa tina cont de acest bagaj, dar el e difera de la om la om. *** Va respect opiniile, dar nu le impartasesc, imi place sa discutam in contradicotriu, dar pana la deposedare de averi castigate cinstit. Am vazut ca aveti o ura acerba fata de cei care au revendicat averile confiscate, fara sa intelegeti ca ele au fost acaparate tot de fostii comunisti care sunt acum la putere.Ori faceti parte din vreo “echipa”care alimenteaza astfel de aversitati fata de acesti oameni, pt cine stie ce interese. Spun asta intrucat nu cred ca dvs nu stiti ca majoritatea proprietatilor “castigate” in instante au revenit derbedeilor imobiliari din Primarie. Aici ne-am certat intotdeauna si eu m-am manifestat mai violent, dar ala a fost momentul meu de revolta si nu-l voi mai repeta in felul ala.

 29. Dan Rotariu said:

  Aici discutam de Constitutie. si s-a ridicat problema ca ar fi incalcat comunistii inainte de 1989 Constitutia. Am cerut sa fie precizat ce articol a fost incalcat? Aveti raspuns la aceasta intrebare intrebare pusa pretenului dvs. sau divagati ca sa-i acoperiti nestiinta astuia care vrea sa ne faca legi pe baza legilor lui Kirchhoff, daca o sti cine e astalalt! Azi suntem azi, si nu suntem ieri, ca sa parafrazez un dobitoc in viata. deci a ridicat o problema constitutionala, sa o dezbatem, fara divagatii! aveti ceva de spus, spuneti pe subiectul constituie respectata inainte de 1989 sau incalcata!

 30. Radical said:

  Ma scuzati dl. DDR ca m-am bagat ca musca in lapte. NU vroiam sa deschidem un alt subiect fara sa il terminam pe primul, dar hai s-o facem. Am sa spicuiesc din Constitutia ACTUALA cateva titluri de articole, pe care am sa le comentez *** Capitolul II , art 25 : dreptul la libera circulatie (nu cred ca in constitutia aia era prevazut un asemena articol, deci nu putea fi incalcat) *** Capitolul II , art 43 : dreptul la greva (pai sa fim seriosi, asa ceva era reprimat cu tancuri – vezi Brasov) *** Capitolul II , art 44 : dreptul la proprietatea privata (aaaaaa ?! Ce e aia ? exista pe vremea aia ? Si atunci cum sa incalci ceva ce nu exista ?!) *** Capitolul II , art 28 : secretul corespondentei (ha, ha , ha , pai nu cred ca era epistola primita din strainatate sa nu fie citita de secu) *** Capitolul II , art 30 : dreptul la libera exprimare (ma scuzati ca si acum traiesc sub influenta limbajului de lemn, impus) *** Capitolul II , art 42 : interzicerea muncii fortate (nu cred ca articolul asta exista – deci nu aveau cum sa il incalce – pt ca numai militarii saracii care munceau in mina, pe camp, la canal si elevii si studentii care mergeau din simt patriotic pe camp la cules stiuleti si alte d’alea). Deci dl. DDR, nici un articol din astea nu au fost incalcate pt ca (probabil) aceste articole nu au existat. Nu erau tampiti comunistii sa scrie cu mana lor o constitutie pe care s-o incalce. Chit ca (parerea mea) este ca ii durea in cot ca incalca ceva sau nu. *** Revenim la discutia noastra sau continuam cu asta ? *** In alta ordine de idei RRPH nu este pretenul meu, cum nici dvs nu sunteti. Noi doar schimbam opinii, atunci cand nu avem treaba. Cand v-am luat apararea (chit ca nu aveti nevoie) nu s-a autosesizat nimeni de relatia de “pretenie” care este intre noi. E foarte greu sa imi fac prieteni, majoritatea sunt din vremuri de mult apuse, cand nu tineai cont de nimic. Acum exista fel si fel de relatii care ne fac placere, cam atat.

 31. VICTOR said:

  Ptr.nr. 22:EXCELENT COMENTARIU ,LA OBIECT,REALIST:.feli citari.

 32. pentru RAMBOU said:

  bai rambo dupa nume esti sigur cam bronzat ,iar tatau a fcut facultatea pe V Alexandri ,si este un prosper om de afaceri in piata mare,care vinde cartofi sau cmpara piei de vitel

 33. Passagero said:

  Orice opinie care contesta sfera politica sau managementul economic era pedepsita de constitutia comunista,chiar daca dreptul la opinie era “garantat”.
  La fel libera circulatie a cetatenilor care se stie cat era de libera si cu ce rupere de oase se lasa
  pentru cei care fortau “libera circulatie”.
  In concluzie nici macar constitutia comunista nu era respectata,de ochii lumii semnau documente
  la Helsinki si-n alte locuri.
  Comunismul romanesc a fost un regim criminal
  si anti-romanesc pe care dusmanii Romaniei
  l-au utilizat ca sa decapiteze inteligentele romanesti sub acoperirea ca sunt burgheji si trebuie terminati.

 34. nitza said:

  bai rambou , oriune o sa ai colegi mai in varsta, si care bea si care nu , sau daca nu vrei sa te angajezi iti dau eu o afacere buna: vinde suta cu 65

 35. nuti nimfomana said:

  Ultima sansa a cretinului de base de a lua spaga de la americani.Se apropie alegerile oltenilor.SA TRAITI BINE SI SA VA MASTURBATI LA CRACII LUI DONA NUTI UDREA.

 36. Dan Rotariu said:

  Conduc masina de care am nevoie, insa în prezent numai masini pe care scrie DACIA, Insa intre 1989 si 2001 am avut si condus numai masini produse la Craiova. Sowhat?! Revenind la Constitutia de dinainte de 1989 PRESUPUS incalcata de comunisti. D-le Radial tot ce ati scris e o BALMAJEALA, la fel si PASSAGERO. Am asteptat ceva concret … o incalcare pe care trebuia sa o dovediti. cititi-va maine ce ati scris, sa va lamuriti ce confunzi ati fost. nici o lege nu functioneaza retroactiv, deci nici macar Constitutia. V-am intrebat ce articol din Constitutia dinainte de 1989 au incalcat COMUNISTII. Nu ati reusit sa dati nici macar un exemplu pentru ca nu aveti cunostinte si va depsaeste subiectul. Atunci de ce comentaţi? D-le Radical v-am apreciat interventiile in care ati avut ceva de spus, De data asta nu ati spus chiar nimic. Revin cu intrebarea: ce articole din Constitutia dinainte de 1989 au incalcat comunistii. Sa raspuna cine stie ca de acuzatii dupa visele unora ar fi trebuit sa ne saturam … in ultimii 20

 37. Radical said:

  Dl. DDR si mie imi plac interventiile de bun simt … Profitati ca nu am de unde sa citesc constitutia de dinainte de 89. POt sa va spun doar ca au fost niste imputiti care ne conduc si astazi si mi-au incalcat dreptul sa plec din tara, sa injur conducatorii iubiti. Era dreptul meu ? Era ! Puteam sa mi-l exercit fara sa ma lege ? Nu puteam. O sa fac rost de constitutia de atunci si am sa va lamuresc, dar mi se pare parsiva interventia dvs. NU am de unde sa stiu pt ca nu a citit-o, iar sa va folositi de faptul ca nu pot cita un articol, mi se pare lovitura sub centura. dar va promit ca o sa va fac rost, chit ca dvs nu ati terminat discutia de ieri. *** Ma faceti sa ma indepartez de cauza nobila a socialismului :))) Nu stiu daca socialismul ca incalcat vreun articol din constitutie, dar mi-a incalcat dreptul sa mananc o paine pe zi, ca nu aveam decat jumate, mi-a incalcat dreptul sa consum mai mult de un litru de ulei pe luna, un kil de malai si unul de faina, sau ce muschii mei mai era rationalizat. BAlmajeaza scrieti dvs de multa vreme pe forum, citand fel si fel de articole fara substanta, iar cand va invit la polemica, o dregeti cu busuioc si constitutie. Ati lasat o discutie neterminata din imposibilitate combativa, s-au terminat citatele si articolele si va depaseste puerinta, dar tot chichirez galceava. Eu o sa ftiu tot timpul pe aici ca sa combat, dar trebuie sa am cu cine.

 38. Dan Rotariu said:

  Va dau exemple de art din Constitutia Republicii Socialşiste Romania si sa spuneti voi cum le-au incalcat comunistii: ARTICOLUL 6

  Proprietatea socialistă asupra mijloacelor de producţie este fie proprietate de stat – asupra bunurilor aparţinînd întregului popor, fie proprietate cooperatistă – asupra bunurilor aparţinînd fiecărei organizaţii cooperatiste.
  ARTICOLUL 7

  Bogăţiile de orice natură ale subsolului, minele, terenurile din fondul funciar de stat, pădurile, apele, izvoarele de energie naturală, fabricile şi uzinele, băncile, întreprinderile agricole se stat, staţiunile pentru mecanizarea agriculturii, căile de comunicaţie, mijloacele de transport şi telecomunicaţii de stat, fondul de stat de clădiri şi locuinţe, baza materială a instituţiilor social-culturale de stat, aparţin întregului popor, sînt proprietate de stat.
  ARTICOLUL 12

  Terenurile şi construcţiile pot fi expropriate numai pentru lucrări de interes obştesc şi cu plata unei juste despăgubiri.
  ARTICOLUL 18

  În Republica Socialistă România, cetăţenii au dreptul la muncă. Fiecărui cetăţean i se asigură posibilitatea de a desfăşura, potrivit pregătirii sale, o activitate în domeniul economic, administrativ, social sau cultural, remunerată după cantitatea şi calitatea ei. La muncă egală retribuţia este egală.
  Prin lege se stabilesc măsurile de protecţie şi securitate a muncii, precum şi măsuri speciale de ocrotire a muncii femeilor şi tineretului.
  ARTICOLUL 26

  Cetăţenii cei mai înaintaţi şi mai conştienţi din rîndurile muncitorilor, ţăranilor, intelectualilor şi ale celorlalte categorii de oameni ai muncii se unesc în Partidul Comunist Român, cea mai înaltă formă de organizare a clasei muncitoare, detaşamentul ei de avangardă.
  Partidul Comunist Român exprimă şi slujeşte cu fidelitate năzuinţele şi interesele vitale ale poporului, îndeplineşte rolul conducător în toate domeniile construcţiei socialiste, îndrumă activitatea organizaţiilor de masă şi obşteşti, precum şi a organelor de stat.
  ARTICOLUL 28

  Cetăţenilor Republicii Socialiste România li se garantează libertatea cuvîntului, a presei, a întrunirilor, a mitingurilor şi a demonstraţiilor.

  ARTICOLUL 29

  Libertatea cuvîntului, presei, întrunirilor, mitingurilor şi demonstraţiilor nu pot fi folosite în scopuri potrivnice orînduirii socialiste şi intereselor celor ce muncesc.
  Orice asociaţie cu caracter fascist sau antidemocratic este interzisă. Participarea la astfel de asociaţii şi propaganda cu caracter fascist sau antidemocratic sînt pedepsite prin lege.
  ARTICOLUL 30

  Libertatea conştiinţei este garantată tuturor cetăţenilor Republicii Socialiste România.
  Oricine este liber să împărtăşească sau nu o credinţă religioasă. Libertatea exercitării cultului religios este garantată. Cultele religioase se organizează şi funcţionează liber. Modul de organizare şi funcţionare a cultelor religioase este reglementat prin lege.
  Şcoala este despărţită de

 39. unu' said:

  rambo sau cum rahat iti zice mars si culca-te de cretin analfabet ca nu prea ai ce sa cauti aici

 40. Dan Rotariu said:

  D-le Radical facurati panarama degeaba. Va dau eu articolele si teme de injurat ca pana acum tot pe alaturi! Cand vorbiti facati-o aplicat! Daca nu stiti abtineti-va, de ex. Patrihotitul a dat tarcoale pe aici permanent insa s-a abtinut fiindca si-a dat seama ca e pe langa. Acum v-am dat tema sa injurati. Faceti-o insa temeinic nu abracabrant. unde nu stiti nu presupuneti. Aveti d-le Radical toate raspunsurile in Constitutie asa cum v-am zis! Asa cum am raspuns si mai sus! Cand vrei sa faci critica unui sistem te duci la legile sale de baza juridice, economice, sociale, morale, etc. Asa a demontat Marx sistemul capitalist si a pus diagnisticul, asa critic si eu. Studiind sistemul, stiind despre ce scriu. Nu la PLESNEALA! NU! Cand am scris ca PAS va respecta Constitutia am scris nu in vederea modificarii ei (cum v-ati imaginat) ci in conditia in care maine am prelua conducerea poporului si trebuie sa respectam Constitutia. Si o vom respecta! asa cum si Constitutia din care v-am redat cum a fost ea adusa cu ultimele modificari in 1986 a fost respectata de comunisti. Pacat ca din perspectiva dvs. de exploatator al poporului nu ati gasit in constitutia de azi nicio incalcare prin care sa ne aratati cat de nerespectata e ea. Cat am scris acest mesaj as paria ca o sa para si Patrihoitul care a mai scris la alte articole, dar la acesta PAS. Oricum cum o vrea asta sa ne dea lectii de schimbare a legilor cand el nu stie ce schimba! Mai are dreptate si nevasta-mea!

 41. Dan Rotariu said:

  Nu-ti luau si duceau acasa la ei nimic … ca nu o duceau in spinare … ci o demolau sa faca bulevardul larg.

 42. Dan Rotariu said:

  Daca ai sti cat din averea Reginei – in tara careia traiesti – e facuta din expropriere te-ai cruci.

 43. Dan Rotariu said:

  Extrapoland putem spune ca atat timp cat nu-si plateste taxele pentru ca e scutita de plata taxelor ea, Regina, ne expropriaza lunar cand primeste stipendiile oferite de UE pentru pamanturile sale, stipendii la care participam amandoi si tu si eu!

 44. JE said:

  RAMBO AI DREPTATE DAR IN TOTALITATE INTR ADEAVR SUNT SI OAMENI CARE NU AU CE CAUTA IN FORD DAR MAJORITAEA TE ASIGUR CA SUNT OAMENI CU CARTE SI CU CUNOSTINTE IN DOMENIU SI CUNOSC SI EU OAMENI BETIVI CARE LUCREAZA ACOLO DAR SI OAMENI CU MULTA CARTE ASA CA NU BAGA TOATA LUMEA IN ACEEASI OALA OK SCUM****SI APP SAU APROBAT 100 MIL DE EURO PENTRU PERFECTIONARE SI FORMARI EU NU CRED CA AMERICANI SUNT PROSTII ASA CA GO SLEEP .D

 45. ginel said:

  alt articol subversiv in bine cunoscutul stil stalinist al lui Madam Voinea. Daca Ford pleaca, unde poate pleca? Va trebui sa plece tot in Europa, altfel va trebui sa plateasca taxe vamale pentru ce vinde aici. Daca pleaca in Europa, unde? In statele din Vest, nu, pentru ca de acolo a venit in cautare de forta de munca ieftina. Daca pleaca trebuie sa plateasca banii Europei, pe care i-a luat si care nu sunt in contract! La astea mai adaug cele scrise de amicul meu de la tara, Dan Andronescu (RRHH) respectiv ca Ford nu se preteaza si la care subscriu. Vai de mama voastra!

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 16 martie 2010

Actualitate

» Infracţiunile economice au produs pagube de 4,5 milioane de euro
» 400 de voluntari rezervişti vor să se reîncadreze în MApN
» Ford poate pleca în orice clipă din Craiova
» Craiova: Şantier deschis
» Deficit al veniturilor încasate la bugetul judeţului Gorj
» Bugetele primăriilor din Olt, blocate
» Gorj: Pesediştii au schimbat eşalonul II înainte de realegerea lui Cârciumaru
» Dolj: Vremea a speriat comisarii Gărzii de Mediu
» Studenţii au suspendat temporar protestele
» Medicamente mai scumpe, de la 1 aprilie
» Fără forme legale, dar cu fişa de protecţie a muncii semnată
» Craiova: Dirigenţie cu deţinuţi
» Mehedinţi: Raze de lumină pentru nevăzători
» Grup de romi, ieşit la scandal în faţa Primăriei Podari
» Mehedinţi: Un iranian acuză poliţia de abuz

Local

» Abonament GdS cu noroc
» Clopote cu GPS pentru o catedrală nefinalizată
» A intrat cu maşina într-un stâlp de iluminat
» Striviţi după impactul cu un copac
» Opoziţia a boicotat revizuirea Constituţiei
» Ataşarea emoţională, benefică sau dăunătoare?
» Jucăria
» Studenţii, nemulţumiţi de reducerea numărului de burse
» Evenimente dedicate Zilei Mondiale a Apei
» Târgurile din Mehedinţi, luate la puricat de inspectorii DSVSA
» Craiova, oraşul bolnavilor

Dolj

» Dascălii doljeni cer boicotarea examenelor naţionale

Gorj

» Vacanţe la preţ redus

Sport

» „Adevărul“ doare la Pandurii
» Ilie Balaci, pe DVD
» Tot la retrogradare suntem
» Mark Wotte: Putem câştiga meciul de la Bistriţa
» Scurte ştiri
» Patru olteni, la All Star Game
» Trei judoka din Bănie, medaliaţi
» Glogogeanu şi Zărnescu, pe val
» Petrică Stancu, demis a doua oară
» Energia a trecut de Steaua
» Oltchim tinde spre perfecţiune

Bani & Afaceri

» Dispută pe ridicarea maşinilor
» SIF Oltenia vrea să dea dividende de 11,3 milioane de euro
» Vlădescu speră ca prin strângerea şurubului să repornească motorul economiei

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Vremea în Oltenia
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Caviarul, gustarea elitelor

Opinii

» La porţile iadului

Top