12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate400 de voluntari rezervişti vor să se reîncadreze în MApN

400 de voluntari rezervişti vor să se reîncadreze în MApN

Soldaţii şi gradaţii au activat în unităţi militare din Constanţa, Buzău, Botoşani, Iaşi, Craiova, Turda, Cluj, Satu Mare sau Timişoara.
Peste 380 de soldaţi şi gradaţi voluntari în rezervă au trimis Ministerului Apărării rapoarte de reîncadrare în sistem, după ce Senatul a adoptat în februarie proiectul de lege care le permite acestora să rămână în armată până la 45 de ani şi să aibă aceleaşi drepturi ca şi cadrele militare.
„În urma acţiunii de strângere a rapoartelor de reîncadrare a militarilor în rezervă care şi-au exprimat intenţia de a reveni în rândul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, s-au centralizat şi predat, pe 8 martie, către Ministerul Apărării, 385 de rapoarte la nivelul întregii ţări. Este vorba de militari care au activat în unităţi militare din Constanţa, Buzău, Botoşani, Iaşi, Craiova, Turda, Cluj, Satu Mare sau Timişoara“, a declarat Dan Nedelcu, unul dintre reprezentanţii soldaţilor şi gradaţilor voluntari.
Demersul soldaţilor voluntari vine după ce, pe 22 februarie, Senatul a adoptat în unanimitate amendarea nr. Legii 384/2006 privind statutul acestei categorii de personal din armată, care le permitea militarilor deja trecuţi în rezervă la 40 de ani să se reîncadreze în sistem şi să activeze până la vârsta de 45 de ani.
Totuşi, aceste rapoarte trimise de rezervişti nu presupun automat şi reîncadrarea în armată, ele urmând să fie analizate şi soluţionate de MApN, după ce Legea nr. 384 va fi publicată în Monitorul Oficial.
De asemenea, soldaţii voluntari au transmis ministrului apărării, Gabriel Oprea, o listă care cuprinde mai multe doleanţe care speră să fie soluţionate prin normele metodologice de aplicare a Legii nr. 384. Printre altele, militarii rezervişti îşi doresc înlocuirea denumirii de „voluntar“ cu „profesionist“, deoarece consideră că armata trebuie să fie profesionistă şi nu voluntară, dar şi acordarea gradului de caporal clasa I, cel mai mare grad pentru soldaţii şi gradaţii voluntari, pentru cei care vor fi reîncadraţi şi pentru cei trecuţi în rezervă, cu notificare în livretele militare.
Totodată, rezerviştii i-au cerut ministrului Oprea să le acorde plăţi compensatorii, să le asigure măsuri de reconversie profesională reale, dar şi recunoaşterea condiţiilor de muncă, deosebite şi speciale, pentru perioada 1990-2010.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari prevede ca SGV-iştii care îşi terminau, până în prezent, contractul cu MApN la 40 de ani şi nu beneficiau de nici un fel de drepturi similare cu ale cadrelor militare, să poată fi menţinuţi în sistem până la 45 de ani, în timp ce vechimea în serviciu urmează să fie considerată ca fiind făcută în serviciu militar, astfel încât ei vor putea fi asimilaţi pensiilor militare de stat.
De asemenea, perioada în care soldaţii şi gradaţii voluntari participă la misiuni externe se va considera dublu în calculul vechimii în serviciu militar, potrivit modificărilor legislative adoptate de Comisia de Muncă din Senat.
În prezent, în structurile MApN sunt aproximativ 31.000 de soldaţi şi gradaţi voluntari, ceea ce reprezintă aproape 40% din totalul personalului militar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII