24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii ar putea beneficia de o acciză redusă la motorină

Fermierii ar putea beneficia de o acciză redusă la motorină

Fermierii ar putea beneficia, pe perioada 2010-2012, de o acciză redusă pentru motorina utilizată în agricultură, de 21 de euro pe 1.000 de litri, faţă de acciza standard de 293 de euro pe 1.000 de litri, sprijin care presupune un efort bugetar anual de 190 de milioane de euro.
Nivelul redus al accizei se va aplica pentru o cantitate totală anuală de motorină de maximum 700,646 milioane de litri utilizată drept combustibil la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal (până la 597,226 milioane de litri), zootehnic (99,72 milioane de litri) şi îmbunătăţiri funciare (3,7 milioane de litri), potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, privind instituirea schemei de ajutor de stat, elaborat de Ministerele Agriculturii şi Finanţelor, citat de Mediafax. Acciza redusă va fi de 21 de euro pe 1.000 de litri.
Diferenţa în lei dintre acciza standard şi cea redusă este stabilită luând în calcul cursul de schimb valutar anunţat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.
Pentru 2010, diferenţa dintre acciza standard de 293,215 euro/1.000 litri şi cea redusă de 21 euro/1.000 litri este de 272,215 euro/1.000 litri, respectiv 1,162 lei/litru motorină.
Beneficiarii proiectului vor fi persoanele juridice şi producătorii agricoli individuali persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, precum şi asociaţiile producătorilor agricoli care exploatează terenuri agricole şi efective de animale sau execută lucrări de îmbunătăţiri funciare.
Schema de reducere a accizei la motorină se aplică prin acordarea de restituiri beneficiarilor.
Cu ocazia fiecărei aprovizionări cu motorină, beneficiarii vor solicita documentele fiscale de vânzare (facturi fiscale), emise de furnizori pe numele acestora.
Ulterior, producătorii se vor adresa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin centrele judeţene sau locale, pentru determinarea şi restituirea sumelor reprezentând diferenţa de accize.
Beneficiarii trebuie să depună, în maximum 60 de zile de la finele trimestrului pentru care se solicită restituirea, o cerere însoţită de facturile fiscale justificative ale cantităţilor de motorină achiziţionate.
Bugetul total maxim al schemei de ajutor este echivalentul în lei a 570 de milioane de euro, cu un buget mediu anual de 190 de milioane de euro, şi se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.
Fermierii au cerut autorităţilor, în mai multe rânduri, reducerea accizei la motorină. Federaţia Naţională a Patronatelor din Agricultură anunţa, în ianuarie, că agricultorii români cumpără motorina la un preţ dublu faţă de producătorii din alte state UE, cauza acestei diferenţe de preţ fiind accizele ridicate.

Mădălina DRĂGHICI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS