12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, condusă prin delegaţie

Craiova, condusă prin delegaţie

Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a făcut public ieri-dimineaţă ordinul privind suspendarea din funcţie a primarului Craiovei, Antonie Solomon. Consilierii locali se vor întâlni mâine dimineaţă în şedinţă extraordinară pentru a delega atribuţiile de primar unuia dintre cei doi viceprimari, Mărinică Dincă sau Teodor Sas.  

Ordinul, semnat de prefectul Georgescu marţi seară, dar comunicat primăriei şi primarului Solomon la sediul IPJ Piteşti, constată suspendarea de drept a mandatului de primar al municipiului Craiova până la 31 martie 2010. „Va pleca un delegat către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş şi voi transmite acelaşi document şi consiliului municipal, care se va întâlni în şedinţă pentru desemnarea pe această perioadă a unui înlocuitor“, a declarat prefectul Georgescu. Acesta a explicat că, în cazul în care se prelungeşte după 31 martie mandatul de arestare preventivă pe 29 de zile emis pe numele lui Antonie Solomon, se va emite un alt ordin de prefect în acest sens. Dacă, în schimb, Solomon va fi eliberat din arest, „primarul revine în drepturile sale fără nici un alt ordin al prefectului“, potrivit lui Eugen Georgescu.
Primăria Craiova a luat la cunoştinţă de semnarea ordinului prefectului la scurt timp după anunţul făcut de Eugen Georgescu, după cum reiese dintr-un comunicat de presă al municipalităţii. „Conform ordinului prefectului nr. 45/09.03.2010, s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de primar al municipiului Craiova al domnului Antonie Solomon până la 31.03.2010. În acest sens, consiliul local urmează să se întrunească la cererea a cel puţin o treime din numărul membrilor consiliului local“, se arată în comunicatul primăriei. Unul dintre cei doi viceprimari, Mărinică Dincă sau Teodor Sas, ales prin vot secret, urmează să preia atribuţiile primarului suspendat Antonie Solomon. Potrivit Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică, în cazul suspendării din funcţie a primarului, atribuţiile acestuia sunt preluate şi exercitate de unul dintre viceprimari cu titlul de interimat. Pe perioada de interimat, „norocosul“, Dincă sau Sas în cazul de faţă, îşi va păstra şi atribuţiile de viceprimar. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Carmen Licu, a anunţat ieri, în jurul orei 16.00, că şedinţa extraordinară prin care se vor delega atribuţiile de primar va avea loc vineri, 12 martie, la ora 10.00. „Şedinţa va avea loc la iniţiativa a mai mult de o treime din numărul de consilieri locali“, a anunţat Licu.

Ce scrie la lege

Potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicate, mandatul primarului este de patru ani şi se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav. Potrivit articolului 69 din Legea nr. 215, mandatul încetează de drept înainte de termen în condiţiile legii statutului aleşilor locali, precum şi în următoarele situaţii: a) dacă acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei din cauza unei boli grave, certificate, care nu permite desfăşurarea activităţii în bune condiţii timp de şase luni pe parcursul unui an calendaristic; b) dacă acesta nu îşi exercită, în mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv. Mandatul primarului încetează şi ca urmare a rezultatului unui referendum local, având ca obiect demiterea acestuia. În prezent, Antonie Solomon îşi păstrează mandatul, dar i se suspendă atribuţiile. Potrivit articolului 71 din aceeaşi lege „mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către instanţa de judecată prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului“, lucru care s-a şi întâmplat deja. Legea spune că „suspendarea durează până la încetarea situaţiei prevăzute la alin. (1), deci dacă Solomon este eliberat mâine din arest îşi preia atribuţiile. Primarul suspendat îşi poate cere drepturile salariale pe perioada cât a fost suspendat dacă a fost găsit nevinovat. Următorul articol, 72, arată cum se deleagă atribuţiile de primar viceprimarului. „În caz de vacanţă a funcţiei de primar, precum şi în caz de suspendare din funcţie a acestuia, atribuţiile ce îi sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie“. Acest lucru se va întâmpla vineri, 12 martie.

Solomon ar putea să-şi piardă funcţia dacă stă mult în arest

Legea nu este foarte clară în privinţa criteriilor după care primarul îşi poate pierde mandatul în caz de arest preventiv. Antonie Solomon nu se încadrează în nici una dintre condiţiile Legii nr. 215/2001, dar i se poate aplica un articol din Legea nr. 393/2004. Articolul 15, alineatul 2 spune următoarele: „Calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: a) demisie; b) incompatibilitate; c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială; d) imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioadă mai mare de şase luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege; e) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate; f) punerea sub interdicţie judecătorească; g) pierderea drepturilor electorale; h) deces. Articolul 15 este coroborat cu articolul 17, care spune ce înseamnă imposibilitatea exercitării mandatului: „Primarul se află în imposibilitatea exercitării mandatului în situaţiile în care nu se poate prezenta efectiv la primărie din motive de sănătate sau din alte cauze, chiar dacă acestea nu îi sunt imputabile“. Astfel, dacă va rămâne în arest preventiv şase sau mai multe luni consecutiv, aşa cum i s-a întâmplat, de exemplu, lui Cornel Penescu, lui Solomon i se poate aplica litera d din articolul 15, „imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioadă mai mare de şase luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege“, coroborat cu articolul 17. O posibilă excepţie ar putea fi cea prevăzută la articolul 11, conform căruia primarul poate lipsi şase luni de la serviciu cu condiţia ca acesta să fi fost însărcinat cu exercitarea unei misiuni în ţară sau în străinătate. Pe durata exercitării misiunii încredinţate, exercitarea mandatului se suspendă. Altă prevedere nu există în cele două legi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII