16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞomaj la Bursa locurilor de muncă

Şomaj la Bursa locurilor de muncă

Cu toate că numărul şomerilor din Dolj este de peste 37.000, la Bursa locurilor de muncă pentru confecţioneri, puţine persoane au venit efectiv pentru a-şi găsi un loc de muncă în domeniu.

Confecţioner asamblor articole din textile, confecţioner tricotaje după comandă sau şef formaţie industria confecţiilor şi îmbrăcămintei sunt doar câteva dintre posturile oferite doljenilor la Bursa locurilor de muncă pentru confecţioneri, organizată vineri la Craiova de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. „Este prima dată când organizăm o astfel de Bursă. La eveniment au participat nouă agenţi economici (din 15 contactaţi), care au pus la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui serviciu un număr de 226 de locuri de muncă“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj.
Chiar dacă în evidenţa AJOFM Dolj există peste 37.000 de şomeri, iar cei mai mulţi primesc o indemnizaţie lunară de 450-500 de lei, numărul celor interesaţi de un job în domeniul confecţiilor a fost scăzut. „La Bursă au participat 260 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din care 75 au fost selectate în vederea încadrării şi două au fost încadrate pe loc“, a adăugat Aneta Bădulescu.

„Oamenii refuză să muncească“

Şi angajatorii au observat dezinteresul craiovenilor pentru muncă. „Oferim locuri de muncă în domeniul confecţiilor, dar, după cum vedeţi, oamenii nu sunt interesaţi să lucreze. În primele două ore de la deschiderea Bursei nu m-a întrebat nimeni de oferta noastră, aşa că nu am reuşit să-mi dau seama dacă salariul oferit este mic. La noi, salarizarea se face în acord şi dacă muncesc pot primi şi de două ori salariul de încadrare. În plus, primesc o masă caldă, tichete de masă şi 50% din contravaloarea abonamentelor de transport. Se pare însă că oamenii refuză să muncească şi se mulţumesc cu ajutorul de şomaj“, a declarat Liliana Toma, inspector de personal la una dintre firmele prezente la Bursă. Afirmaţia a fost susţinută şi de reprezentanţii altor firme prezente la acţiune. „Mi se pare că nu vor să muncească. Oferim condiţii bune, angajăm în condiţii legale, le dăm tichete de masă şi contravaloarea transportului, dar tot nu vor să muncească“, a spus Felicia Chesoiu, inspector resurse umane la altă societate prezentă vineri la Bursă.

Motivele invocate de şomerii doljeni pentru refuzul de a se angaja în domeniul confecţiilor

De cealaltă parte, unii dintre şomeri sunt mulţumiţi de condiţiile de salarizare oferite şi preferă să rămână în şomaj. „Păi, oferă salariul minim pe economie pentru muncitori necalificaţi şi 720 pentru cei calificaţi, dar nu sunt suficienţi să trăieşti o lună. Bonurile de masă, masa caldă şi transportul sunt praf în ochi, că încă 200-300 de lei în plus pe lângă aşa un salariu sunt ca şi cum n-ar fi, la cât trebuie să munceşti. Aşa, stau în şomaj şi mă mai descurc cu una, cu alta“, a spus Ileana T., de 40 de ani, din Craiova. Motivele pentru care doljenii refuză locurile de muncă din domeniul confecţiilor sunt însă multe şi variate. „Am optat pentru un curs de calificare. Am încercat să mai lucrez în domeniul confecţiilor, pentru că de acolo am intrat în şomaj, dar nu mai pot pentru că sunt alergică la materiale“, a declarat Camelia F., din Craiova. „Până acum am lucrat ca vânzătoare, nu mă pricep în domeniul confecţiilor“, a spus altă craioveancă venită la Bursa locurilor de muncă pentru confecţioneri. „Eu sunt bucătăreasă şi vreau să mă angajez în domeniu. Nu mă mai calific/recalific eu la 50 de ani“, a spus altă femeie, care, deşi nu are calificare nici ca bucătar, a refuzat şi cursurile gratuite în domeniu, pe motiv că trebuie să-şi găsească de lucru şi fără cursuri, „măcar ca ajutor de bucătar“, pentru că are experienţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII