17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria, în duel cu Pro Democraţia

Primăria, în duel cu Pro Democraţia

Reprezentanţii Primăriei Craiova au încercat vineri să se disculpe în faţa acuzaţiilor Asociaţiei Pro Democraţia despre manifestările de stradă la care au participat funcţionarii publici, acţiuni considerate de aceasta din urmă drept imorale şi ilegale, având scopul de a influenţa ancheta penală.

Primăria a organizat vineri o conferinţă de presă ca reacţie la un comunicat virulent al Asociaţiei Pro Democraţia, intitulat „Degradarea democraţiei în Craiova“. Reprezentanţii municipalităţii au cerut asociaţiei să explice motivele pentru care a declarat drept imorale şi ilegale manifestările de solidaritate ale angajaţilor primăriei faţă de edilul-şef Solomon. Pro Democraţia – Club Craiova, printr-un comunicat de presă de joi, a decretat că „orice <<loialitate>> cu conotaţii politice sau de castă este imorală şi, eventual, ilegală“ şi că „utilizarea structurilor administraţiei publice locale pentru organizarea de presiuni asupra justiţiei, cu scopul de a influenţa ancheta penală în curs, reprezintă un comportament absolut nedemocratic, imoral şi ilegal“. Asociaţia a solicitat Consiliului Local Craiova să oprească toate acele acţiuni „care se pretind a fi expresia <<solidarităţii>> funcţionarilor publici cu primarul Solomon, acţiuni prin care se încearcă, de fapt, influenţarea justiţiei“.

Sute de funcţionari ştiu să se întâlnească spontan, nu organizat

Acuzaţiile din comunicatul amintit au trezit funcţionărimea din şi de pe lângă primărie. Florin Lobdă, consilierul de imagine al primarului Solomon, purtătoarea de cuvânt a primăriei, Carmen Licu, şi liderul sindicatului salariaţilor din instituţie, Ovidiu Vilcea, au susţinut o conferinţă de presă pentru a explica faptul că salariaţii instituţiei, de ordinul sutelor, s-au întâlnit miercuri pur şi simplu spontan în centrul municipiului, ca la o plimbare în afara orelor de program. „Considerăm că reprezentanţii asociaţiei sunt neinformaţi şi încearcă să inducă în eroare opinia publică prin formularea tendenţioasă conform căreia angajaţii primăriei au organizat «acţiuni de stradă». Funcţionarii publici sunt, la rândul lor, cetăţeni ai acestui oraş, iar opţiunea oricărui cetăţean de a-şi susţine primarul reprezintă alegerea personală“, a declarat Carmen Licu. Reprezentanţii municipalităţii au ţinut să îşi exprime regretul faţă de afirmaţiile Asociaţiei Pro Democraţia, care a considerat că „democraţia locală este degradată, iar administraţia publică este politizată“.

Primăria atacă

După exprimarea regretelor sincere faţă de punctul de vedere al Asociaţiei Pro Democraţia, reprezentanţii primăriei au cerut public explicaţii: în ce fel au prejudiciat angajaţii primăriei loialitatea lor faţă de cetăţenii Craiovei, loialitate prevăzută de Statutul Funcţionarului Public şi citată de Pro Democraţia, care sunt dovezile ce stau la baza afirmaţiei că a fost vorba despre o „loialitate“ cu conotaţii politice şi în ce fel au fost folosite „structurile administraţiei publice locale pentru organizarea de presiuni asupra justiţiei cu scopul de a influenţa ancheta penală în curs“. „Solicităm reprezentanţilor asociaţiei menţionate să precizeze dacă nu le este teamă că prin această poziţie liber exprimată pot, la rândul dumnealor, să influenţeze ancheta penală în curs“, a spus Carmen Licu. Tot ca o replică la atacurile Asociaţiei Pro Democraţia, Ovidiu Vilcea a precizat că sindicatul pe care îl conduce nu a fost organizatorul manifestaţiilor, iar salariaţii primăriei prezenţi în centrul oraşului au participat la protest în calitate de cetăţeni, şi nu de funcţionari. „În cazul în care unii dintre membrii de sindicat se vor deplasa la Piteşti, aceştia o vor face din proprie iniţiativă şi pe proprie răspundere“, a adăugat şeful de sindicat.

Pro Democraţia contraatacă

„Instituţia Primarului Municipiului Craiova a emis două dispoziţii, anume Dispoziţia nr. 24763/21.09.2009 şi Dispoziţia nr. 24925/25. 09.2009, în textul cărora sunt stabilite ca locuri obligatorii pentru desfăşurarea oricăror manifestări publice în municipiul Craiova: velodromul din Parcul «Nicolae Romanescu», curtea interioară a primăriei, esplanada Parcului «Lunca Jiului» şi Platoul Teatrului Naţional «Marin Sorescu».
Manifestaţia la care au participat salariaţii Primăriei Municipiului Craiova în data de 3 martie 2010 a încălcat prevederile acestor dispoziţii, precum şi legislaţia în vigoare cu privire la organizarea de manifestări publice. Solicităm pe această cale organelor în drept ale statului să se autosesizeze şi să aplice legile în vigoare.
Instituţia Primarului Municipiului Craiova nu a fost vizată de comunicatul de presă emis de Asociaţia Pro Democraţia – Club Craiova în cursul zilei de joi, 4 martie. Ne surprinde faptul că Instituţia Primarului Municipiului Craiova reacţionează la un punct de vedere referitor nu la instituţia respectivă, ci la comportamentul angajaţilor acestei instituţii.
Asociaţia Pro Democraţia – Club Craiova reafirmă ca obligatorie aplicarea prezumţiei de nevinovăţie în ancheta penală în care primarul Solomon Antonie este cercetat sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals.
În situaţia în care va continua degradarea democraţiei locale în oraşul Craiova, Asociaţia Pro Democraţia – Club Craiova îşi rezervă dreptul de a face apel atât la pârghiile oferite de legislaţia statului român, cât mai ales la instituţiile Uniunii Europene“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Pro Democraţia – Club Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII