16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Solomon, arestat

http:http://www.youtube.com/watch?v=Nr-mBMsC5Lg
http:http://www.youtube.com/watch?v=PZ_p4T9SSpE
http:http://www.youtube.com/watch?v=FqLOeJnxp6o

Primarul Craiovei a fost arestat preventiv ieri pentru 29 de zile de Tribunalul Argeş, pentru luare de mită în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals. Unul dintre avocaţii săi a declarat în exclusivitate pentru GdS că procurorii DNA Piteşti nu au adus nici o probă referitoare la acuzaţii şi că îi pare rău de Solomon deoarece este o victimă a sistemului.

Tribunalul Argeş a dat curs propunerii procurorilor piteşteni de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), dispunând ieri emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele primarului Craiovei, Antonie Solomon. După cum se menţionează într-un comunicat al DNA, Antonie Solomon este cercetat pentru infracţiunile de luare de mită în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals. La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie colaborează cu ofiţerii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. După aflarea sentinţei, primarul a declarat în drum spre dubiţa poliţiei că nu se aştepta să fie arestat şi că nu a fost adusă nici o probă împotriva lui.

Mită cu repetiţie

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, întocmită de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA, se precizează că, în perioada februarie – noiembrie 2006, Antonie Solomon ar fi primit suma totală de 50.000 de euro de la acţionarul principal al SC PIC SA, Cornel Penescu, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu legate de exercitarea funcţiei de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova.
„Concret, în cursul lunilor februarie – martie 2006, primarul municipiului Craiova, Solomon Antonie, a primit cu titlu de mită suma de 40.000 de euro (în mai multe tranşe) pentru a emite, cu încălcarea normelor legale, autorizaţia de construcţie pentru hipermarketul PIC Craiova. Documentul, completat cu menţiuni nereale, a fost semnat de primarul Solomon Antonie la data de 16 martie 2006, în aceeaşi zi în care SC PIC SA Piteşti a depus cererea prin care a solicitat această autorizaţie. Anterior, cererea de autorizaţie fusese respinsă de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti.
De asemenea, la data de  9 noiembrie 2006, Solomon Antonie a primit de la un acţionar principal al SC PIC SA Piteşti suma de 10.000 de euro, pentru ca, în calitate de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, să înlesnească aprobarea unei cereri privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat hipermarketul PIC Craiova“, se menţionează într-un comunicat de presă emis ieri de DNA.

Există şi alţi învinuiţi

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a declarat ieri că, în acelaşi dosar, „procurorii DNA Piteşti efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane“, refuzând să dea însă orice fel de detaliu cu privire la identitatea celorlalţi învinuiţi. Dar, cum mită fără mituitor nu există, ar fi normal ca printre ceilalţi învinuiţi să se afle şi Cornel Penescu, cel de la care primarul Solomon ar fi primit şpaga. Potrivit unor surse judiciare, neconfirmate însă oficial, se pare că Penescu ar fi recunoscut că i-ar fi dat mită lui Solomon, tocmai acest „acces de sinceritate“ salvându-l de la o nouă arestare. Rămâne apoi de lămurit care a fost rolul lui Gheorghe Nedelescu, viceprimarul Craiovei din acea vreme, în prezent consilier local, care a fost şi el chemat la DNA Piteşti să dea explicaţii cu privire la autorizaţia de construcţie pentru hipermarketul PIC.
Pe la DNA Piteşti s-au perindat mai mulţi angajaţi ai Primăriei Craiova, care să dea cu subsemnatul în dosarul lui Solomon. Se pare că printre aceştia se numără Gheorghe Daici, şeful Serviciului Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei Craiova, dar şi Nicoleta Miulescu, secretarul municipiului. Chestionaţi însă oficial în legătură cu numărul angajaţilor care au fost citaţi în acest dosar al DNA Piteşti, reprezentanţii municipalităţii au răspuns sec: „Nu ştim“.

Avocatul lui Solomon: Procurorii nu au adus nici o probă

Unul dintre avocaţii lui Antonie Solomon, Florin Şurche, a declarat în exclusivitate pentru GdS că procurorii DNA nu au adus nici o dovadă care să probeze acuzaţiile aduse primarului. „În privinţa a zece mii de euro presupusă mită primită de Antonie Solomon, procurorii au adus o înregistrare din 8 iunie 2006, în care Penescu l-a sunat pe Solomon, dar acesta din urmă i-a spus că nu poate vorbi şi i-a spus să vină la Craiova. A doua zi, Penescu i-a cerut omului său de la PIC să scoată 10.000 de euro pentru că vine la Craiova. Asta nu înseamnă că s-a primit mită. De asemenea, acuzaţia că primarul a primit bani de la Penescu pentru a înlesni aprobarea cererii privind asigurarea transportului public până la PIC nu a putut fi probată. Cornel Penescu a plătit Primăriei Craiova, în baza unui contract, 2,8 lei pe fiecare kilometru pentru traseul respectiv“, a spus avocatul. Acesta a explicat că nici acuzaţia privind primirea unei mite de 40.000 de euro pentru a facilita obţinerea autorizaţiei de construcţie a hipermarketului PIC nu stă în picioare. „La cei 40.000 de euro procurorii nu fac nici o referire, cu excepţia unei singure înregistrări contabile a PIC, devoalată pe baza unei percheziţii electronice în dosarul vechi al lui Cornel Penescu, din care rezultă că acesta, în răstimp de trei luni, ar fi scos 40.000 de euro din PIC cu titlul «protocol Craiova». Totodată, sechestrul asigurator pe suma de 200.000 de euro găsită în locuinţa lui Antonie Solomon este absolut nelegal. Puteau să pună sechestru pe 50.000 de euro. Antonie Solomon a demonstrat cu înscrisuri de la Administraţia Finanţelor Publice că, în 2008, a avut venituri de 4,8 miliarde de lei vechi din cedări de folosinţă a spaţiilor pe care le deţine. În 2009 a obţinut cinci miliarde de lei vechi, pentru care a plătit impozit. Îmi pare rău de Solomon pentru că, din punctul meu de vedere, este o victimă a sistemului“, a completat avocatul Florin Şurche.

„Nu stăteam eu cu magazinul după hârtiile lor“

Povestea autorizaţiei de construcţie pentru hipermarketul PIC Craiova este una „cu cântec“, fiind prezentată la acea vreme în paginile Gazetei de Sud.
În iulie 2005, societatea piteşteană PIC SA, al cărei acţionar majoritar este Cornel Penescu, a cumpărat de la o firmă a lui Adrian Mititelu, contra unei sume de circa 2,5 milioane de euro, un teren de 4,6 ha la marginea Craiovei, spre Filiaşi, pe locaţia fostei Staţiuni Pomicole Şimnic, şi a demarat obţinerea actelor legale pentru construirea unui hipermarket. La Primăria Craiova a fost depus un dosar prin care se cerea schimbarea destinaţiei pământului care figura ca teren extravilan şi certificatul de urbanism. După obţinerea avizelor legale impuse de certificatul de urbanism, urma eliberarea autorizaţiei de construcţie, care îi dădea dreptul posesorului să înceapă ridicarea efectivă a obiectivului propus. Autorizaţia nu a mai fost emisă pentru că, între timp, primăria a fost notificată de mai mulţi cetăţeni care îşi revendicau proprietatea funciară chiar pe locul pe care-l cumpărase PIC SA.
În noiembrie 2005, un inspector al Serviciului Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei Craiova chiar a amendat firma PIC cu 100 de milioane de lei vechi pentru că începuse ridicarea hipermarketului fără să aibă autorizaţie de construcţie. Inspectorul a dispus totodată sistarea lucrărilor până la intrarea în legalitate.
Chestionat la acea vreme de reporterii GdS, Penescu a recunoscut că nu avea autorizaţie de construcţie. „Ce amendă? Nu am primit nici o amendă pentru că nici nu am de ce. Noi am cumpărat terenul şi am început lucrările pentru ridicarea hipermarketului fără să mai aşteptăm autorizaţia de construcţie. Nu stăteam eu cu magazinul după hârtiile lor. A venit într-adevăr unu’ şi a început să ţipe că e terenul lui, dar pe urmă a plecat şi n-a mai venit. Când am fost la primarul Solomon, ne-a spus că îi pare bine că aducem 700 de locuri de muncă în Craiova“, a afirmat Cornel Penescu.

Suspendat temporar din funcţie

Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, aflat în trecere prin Piteşti, a declarat că, după ce instanţa îi va comunica sentinţa, va emite ordinul de suspendare temporară din funcţia de primar a lui Antonie Solomon. Pasul următor este delegarea atribuţiilor de primar de către consilierii locali unuia dintre cei doi viceprimari în funcţie, Mărinică Dincă sau Teodor Sas.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

197 COMENTARII