8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDăm în gropi, dar cumpărăm terenuri

Dăm în gropi, dar cumpărăm terenuri

Sufocată de împrumuturi bancare, cu un buget sleit de criza financiară, primăria face pe precupeaţa de terenuri şi vrea să cumpere de la particulari, cu aproape un milion de euro, pământ între blocuri pe care în multe cazuri tot ea l-a retrocedat. Şi asta în timp ce primarul Antonie Solomon plânge pe umărul contribuabililor văitându-se că suflă vântul prin vistieria oraşului, iar străzile arată ca după bombardament.

Consilierii locali craioveni sunt chemaţi să voteze azi mai multe proiecte de hotărâre prin care să aprobe rapoarte de evaluare a unor terenuri „aruncate“ printre blocuri, dar care fac cu ochiul primăriei. Valoarea lor, peste 3,7 milioane de lei (900.000 de euro –  n.r.). Oportunitatea cumpărării lor – necunoscută. Primăria nu este la prima încercare de acest gen. Gazeta de Sud a scris recent despre intenţia primarului de a pune primăria la plata a aproximativ 1,5 milioane de euro pe un teren de lângă groapa de gunoi de la Mofleni. Terenul respectiv valora în acte de cinci ori mai puţin. Prinsă cu mâţa în sac, primăria a anunţat acum o săptămână, prin vocea lui Antonie Solomon, că renunţă să mai cumpere respectivul teren. Iată însă că pregăteşte 900.000 de euro, suma totală la care au fost evaluate terenurile de firma ING Proev SRL din Craiova, aleasă de primărie să stabilească preţul corect.
 
Teren pus la dospit

Primul teren de pe lista de cumpărături a primăriei, evaluat la 522.000 de lei (130.000 de euro – n.r.), se află în incinta stadionului „Ion Oblemenco“ şi are o suprafaţă de 648 de metri pătraţi. Pe scurt, două femei – Aurica Barbu şi Viorica Iordache – au solicitat în 2002 retrocedarea în natură a terenului, dar primarul de atunci, Vasile Bulucea, s-a opus şi le-a oferit doar despăgubiri. Nemulţumite, cele două s-au adresat justiţiei şi au obţinut terenul prin sentinţă judecătorească. Interesant este că, în expertiza cerută de Tribunalul Dolj, valoarea de circulaţie a terenului era de 64.800 de euro în 2006, an în care preţurile la imobiliare începuseră să crească vertiginos, spre deosebire de 2010, an în care valoarea lor s-a prăbuşit. Cel de-al doilea teren aflat pe lista primăriei se află pe strada Nicolae Bănescu şi este, de fapt, o parcare dintre blocuri evaluată de ING Proev la 340.000 de lei. Pământul aparţine acum SC Maraton Construction SRL, care l-a cumpărat în urmă cu trei ani cu 110.000 de euro. Acesta este singurul caz în care primăria nu plăteşte mai mult decât face terenul respectiv. Cât despre oportunitate, e de discutat, mai ales într-un an de criză.

Parcări să fie, că avem nevoie de ele

Coşul de cumpărături se umple cu două terenuri din cartierul Corniţoiu, al căror preţ pe metrul pătrat diferă sensibil, deşi cele două suprafeţe sunt aşezate una lângă alta. Unul dintre ele, de 48 de metri pătraţi, de pe strada Castanilor 15C, a fost evaluat la 30.300 de lei (153 euro/mp), iar celălalt, în suprafaţă de 617 metri pătraţi, situat pe aceeaşi stradă la 15B, este evaluat la 479.000 de lei (188 euro/mp). În cazul celui din urmă, preţul din evaluare este de peste două ori mai mare decât cel stabilit chiar de proprietar. Andaluza Cioc, persoana căreia i s-a retrocedat terenul în anul 2007, l-a donat fiului ei, iar valoarea lui a fost estimată la 218.566 de lei, adică mai puţin de jumătate din cât ar urma să plătească primăria.

Ei retrocedează, ei cumpără

Şirul achiziţiilor puse la dospit continuă cu un teren de 2.112 metri pătraţi din cartierul 1 Mai, pe care municipalitatea se pregăteşte să cheltuiască de două ori mai mult decât se aşteptau proprietarii lui. Pământul, situat între Pelendava şi blocurile de pe strada Nicolae Ionescu-Siseşti, a fost retrocedat de primărie lui Mihai Marius Anastasescu. Acesta l-a vândut în 2007 firmei SC Central SRL, patronată de Liviu şi Marin Ştefanache, cu suma de 224.510 euro. În 2010, firma de evaluare a primăriei consideră că valoarea lui este de 1,7 milioane de lei (peste 400.000 de euro – n.r.). Pe acest teren, primăria spune că doreşte să amenajeze o piaţă agroalimentară. Tot la capitolul „ieftin mai demult, scump în prezent“ intră şi o suprafaţă de 591 de metri pătraţi de pe strada Şerban Vodă, care în prezent figurează ca drum public. Oricât de greu ar fi de crezut, terenul a fost retrocedat, iar proprietarul l-a vândut în 2000 cu 180 de milioane de lei vechi, adică 4.500 de euro la cursul valutar din prezent. Firmei de evaluare tocmite de primărie i-a ieşit un preţ de 703.000 de lei, adică 180.000 de euro. Nu este exclus ca rapoartele din şedinţa de astăzi să fie respinse de consilierii locali sau ca însuşi primarul Antonie Solomon să se răzgândească, văzând gropile de pe străzile oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII