15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDespăgubirile la RCA, plătite înainte de reparaţii

Despăgubirile la RCA, plătite înainte de reparaţii

Asiguraţii RCA vor avea în curând drept de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile produse autovehiculului înainte de efectuarea reparaţiei acestuia, potrivit unei modificări legislative anunţate ieri de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Asigurătorul RCA va avea obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea preţurilor practicate de unităţile de specialitate sau prevăzute în cataloagele de specialitate, astfel încât despăgubirea primită să-i permită păgubitului efectuarea reparaţiilor.

Despăgubirile se vor achita în cel mult zece zile

Potrivit CSA, până în prezent, în astfel de situaţii, costul reparaţiilor era stabilit pe baza evaluării asigurătorilor, iar preţurile erau cel mult la nivelul celor practicate de unităţile de specialitate, noua măsură urmând să permită păgubiţilor să solicite întâi plata despăgubirilor şi ulterior să efectueze reparaţiile necesare.
În plus, despăgubirea va fi achitată în maximum zece zile de la depunerea ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei, faţă de 15 zile, cât era până acum.
„În aceste situaţii, costul reparaţiilor era stabilit pe baza evaluării asigurătorilor, iar preţurile erau cel mult la nivelul celor practicate de unităţile de specialitate. Această măsura va permite păgubiţilor să solicite întâi plata despăgubirilor şi ulterior să efectueze reparaţiile necesare“, spun oficialii CSA.

Investigaţiile nu vor depăşi trei luni

Altă schimbare vizează daunele susceptibile de fraudă. Asigurătorii care au suspiciuni cu privire la dauna RCA şi intenţionează investigarea cazului vor fi obligaţi să le comunice în scris acest lucru atât asiguratului, cât şi păgubitului în termen de zece zile de la data avizării daunei. Investigaţiile nu pot dura mai mult de trei luni, mai arată oficialii CSA. „Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini şi mai mult interesele asiguraţilor şi îmi exprim speranţa că aceste demersuri vor conduce la îmbunătăţirea serviciilor prestate de companiile de asigurare. Dacă până acum societatea de asigurare stabilea valoarea despăgubirilor potrivit propriilor criterii, acum, valoarea pagubei se stabileşte având în vedere preţurile practicate de unităţile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate“, a declarat preşedinta CSA, Angela Toncescu.

Piaţa asigurărilor ar putea scădea în acest an

Aceste modificări vin după ce, în ultima perioadă, reprezentanţii mai multor service-uri auto s-au plâns că au sume mari de recuperat de la asigurători pentru reparaţiile efectuate în baza poliţelor Casco şi RCA. Scandalul dintre asigurători şi service-uri datează de câteva luni, gestul CSA fiind un pas în direcţia împăcării celor două tabere.
Conform specialiştilor în asigurări, piaţa locală de profil se va contracta, în 2010, cu aproximativ 10-15 la sută, după un sfârşit de an 2009 care a fost neaşteptat de bun.

de Adrian VASILACHE
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII