20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensiile magistraţilor vor scădea în medie de patru ori

Pensiile magistraţilor vor scădea în medie de patru ori

Pensiile procurorilor şi judecătorilor vor scădea, în medie, de patru ori de la nivelul actual, în urma recalculării pensiilor, Legea pensiilor urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2011, a declarat ieri ministrul muncii, Mihai Şeitan.

Ministrul muncii a adăugat că, în această situaţie, se regăsesc şi diplomaţii, funcţionarii publici parlamentari şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi, ale căror pensii sunt calculate la valoarea de 80% din ultimul salariu. „Pensia medie a procurorilor şi a judecătorilor este de 8.529 de lei şi din această sumă doar 20%, respectiv 1.709 lei, reprezintă valoarea reală a pensiei. Aşa statul completează restul pensiei de aproape 80%. Această situaţie va fi rezolvată în urma recalculării pensiilor, urmând ca magistraţii să câştige de patru ori mai puţin“, a spus Şeitan.
Acesta a adăugat că proiectul Legii pensiilor va intra în dezbaterea Senatului săptămâna viitoare şi se aşteaptă ca Legea pensiilor să treacă de parlament în prima jumătate a anului, urmând ca ulterior, timp de cinci luni, să aibă loc procesul de recalculare a pensiilor. El a precizat că noua lege unitară a pensiilor se va aplica de la 1 ianuarie 2011.
Ministrul a spus că este nevoie de o nouă Lege a pensiilor întrucât dacă se va merge pe acelaşi sistem, deficitul bugetului de pensii ar ajunge la 6% din produsul intern brut (PIB) în 2025, iar acest lucru este „inadmisibil şi imposibil de susţinut financiar“.
„Acest sistem a devenit inechitabil şi a creat foarte multe breşe, subsisteme sau sisteme conexe care îşi tratează pensiile bazându-se pe contribuţiile plătite de alţii“, a mai spus Şeitan.

Pensia de serviciu pentru magistraţi trebuie să rămână în vigoare, spune şeful CSM

Pensia de serviciu pentru magistraţi, dar şi pensionarea anticipată trebuie să rămână în vigoare, având în vedere că acestea nu sunt privilegii, ci dispoziţii normale, a declarat, ieri, preşedintele CSM, Florica Bejinaru, la Radio România Actualităţi.
„Nu România a inventat pensia de serviciu a magistraţilor. Salariul şi pensiile magistraţilor nu sunt privilegii, ci dispoziţii normale“, a mai spus Bejinaru, care a menţionat că este posibil ca magistraţii să meargă în instanţă în cazul aprobării noii Legi a pensiilor.
Şeful CSM a precizat că viaţa de magistrat este plină de interdicţii şi de incompatibilităţi, mai mult decât de privilegii.
„Avem probleme, dar nu putem sancţiona întreg sistemul şi principiile care se regăsesc şi în politicile altor state membre ale Uniunii Europene“, a explicat Bejinaru, subliniind că nu pot fi reduse pensiile magistraţilor.
Întrebată ce va face  Consiliul Superior al Magistraturii în cazul declanşării altor proteste ale magistraţilor, dacă Legea pensiilor se aprobă, Florica Bejinaru a răspuns că are încredere „în înţelepciunea şi puterea de analiză a legislativului, care să preîntâmpine fenomene neplăcute“.
Bejinaru a adus din nou în discuţie problema lipsei de personal din sistemul judiciar, declarând că foarte mulţi magistraţi s-au pensionat în perioada în care se discuta Legea salarizării, astfel că, în prezent, lucrează în sistem 7.336 de magistraţi, iar 1.100 de posturi sunt vacante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII