17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecători de la instanţa supremă, urmăriţi penal

Judecători de la instanţa supremă, urmăriţi penal

Procurorii DNA au început ieri urmărirea penală pe numele judecătorului Cristian Jipa, în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, au declarat surse judiciare. Cristian Jipa este al doilea judecător chemat la DNA în dosarul senatorului Voicu şi al omului de afaceri Căşuneanu, după judecătorul Florin Costiniu.

Procurorii au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Cătălin Voicu, în legătură cu noua infracţiune privind suma de 60.000 de euro, pe care i-ar fi solicitat-o iniţial lui Costel Căşuneanu, pentru a interveni pe lângă magistraţii din dosarul de pe rolul instanţei supreme.
Judecătorul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Jipa, s-a prezentat şi în ianuarie la DNA, pentru a da declaraţii cu privire la relaţiile pe care le-ar avea cu senatorul Cătălin Voicu, cercetat pentru trafic de influenţă.
Soţia judecătorului Cristian Jipa este în prezent deputat PSD, partid din care face parte şi senatorul Cătălin Voicu, dar şi mai multe persoane cu care acesta are interdicţie să ia legătura.
Căşuneanu şi Voicu au luat cunoştinţă, săptămâna trecută, de noua învinuire adusă de procurorii DNA, şi anume că omul de afaceri i-ar fi dat senatorului Cătălin Voicu (înainte de cei 200.000 de euro) o sumă de 60.000 de euro, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar în care era implicată o firmă a sa.
Senatorul PSD Cătălin Voicu ar fi primit de la Costel Căşuneanu suma de 200.000 de euro, pentru a interveni pe lângă magistraţii instanţei supreme care judecau un proces privind o firmă a omului de afaceri, se arată în motivarea Înaltei Curţi. Costel Căşuneanu este acuzat că, în august 2009, i-ar fi cerut senatorului Cătălin Voicu să intervină pe lângă judecătorii CCJ, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, care judecau litigiul dintre PA&CO International SRL Bacău (firma la care Căşuneanu este asociat – n.r.) şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, pentru ca judecătorii să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale, potrivit motivării.
„Cătălin Voicu a fost de acord şi, în schimbul intervenţiei sale, a pretins şi a primit de la Costel Căşuneanu foloase necuvenite în cuantum de 200.000 de euro, folosind în discuţiile purtate termenul de «împrumut», pentru a disimula fapta de corupţie“, arată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Ulterior, Voicu l-a contactat pe Florin Costiniu, preşedintele Secţiei Civile şi de Proprietate Intelectuală din cadrul ÎCCJ, şi i-a cerut ca, în schimbul unor foloase materiale, să îi determine pe magistraţii care judecau dosarul PA&CO International să adopte o soluţie favorabilă firmei lui Căşuneanu.
„Magistraţii au pronunţat o soluţie defavorabilă, deşi cei doi au făcut numeroase intervenţii, asigurându-l însă pe Costel Căşuneanu că se vor ocupa în continuare să găsească o modalitate prin care soluţia adoptată de instanţă să fie desfiinţată şi ulterior să se adopte alta favorabilă omului de afaceri“, se arată în motivarea instanţei supreme.
DNA a precizat pe 17 decembrie 2009, printr-un comunicat, că judecătorul Florin Costiniu, şeful Secţiei Civile a instanţei supreme, este cercetat penal pentru complicitate la trafic de influenţă, infracţiune ce ar fi fost săvârşită de Cătălin Voicu, senatorul PSD pus sub urmărire penală.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de învinuitul Florin Costiniu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Secţiei Civile şi de Proprietate Intelectuală, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. Infracţiunea de trafic de influenţă este reţinută în sarcina inculpatului Cătălin Voicu, cercetat în acelaşi dosar penal“, se arată în comunicatul DNA.
Pe 10 decembrie 2009 a fost începută urmărirea penală faţă de Florin Costiniu, iar pe 17 decembrie 2009 învinuitului i s-a adus la cunoştinţă acuzaţia, se mai arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII