12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacturi de coşmar la întreţinere

Facturi de coşmar la întreţinere

Frigul cumplit din ianuarie a ridicat facturile craiovenilor la căldură cu 15% faţă de luna decembrie a anului trecut. Calculul realizat de Regia Autonomă de Termoficare Craiova, bazat pe consumul de gigacalorii din luna ianuarie, confirmă acest procent.

Craiovenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire al oraşului vor plăti facturi mai scumpe pentru luna ianuarie. Consumul ridicat de energie termică determinat de gerul din luna ianuarie se resimte la plata facturii. Costurile au crescut de la câteva zeci de lei la câteva sute. Dacă, în luna decembrie 2009, proprietarul unui apartament cu trei camere din Brazda lui Novac plătea la căldură o factură în valoare de 470 de lei, pentru ianuarie are de achitat 540 de lei, în condiţiile în care nu are repartitoare. „Factura pe întreaga asociaţie numai la căldură a fost la sfârşitul anului trecut de 82,400 lei, iar în acest an a mai crescut cu câteva procente, 10%-15%, ajungând la 86,800 lei. La unele blocuri, diferenţa între factura veche şi cea nouă este mai mică de 7-8%, cum este cazul blocurilor cu repartitoare. De exemplu, un apartament cu trei camere a plătit în decembrie 270 de lei, iar acum figurează la întreţinere cu 350 de lei“, a spus preşedintele Asociaţiei de locatari nr. 19 Brazda lui Novac, Gheorghe Irimescu.
Administratorii asociaţiilor de proprietari şi locatari susţin că valorile sunt mari pentru beneficiarii cu venituri mici, pensionari şi şomeri. „Factura la căldură pentru ianuarie a crescut cu 10%-15% faţă de cea din luna anterioară. Eu, pentru un apartament cu două camere în care există repartitoare, ,am plătit în decembrie 200 de lei. De anul acesta, se închidea zilnic din subsol robinetul de căldură, pentru economie. La final de lună am avut de plată 240 de lei, nu s-a făcut mare economie. Nu este o creştere foarte mare, s-au adăugat câte va zeci de lei. Numai că, pentru locatar, creşterea este semnificativă fiindcă puterea lui de plată a scăzut. Pensia rămâne la acelaşi nivel, altora le-au scăzut veniturile sau au rămas fără un loc de muncă“, este de părere Dan Remus, preşedintele Asociaţiei nr. 16 Rovine II.

Plus subvenţii

Şi totuşi adevărata valoare a facturii la căldură nu este aceasta, fiindcă mulţi dintre craioveni beneficiază de subvenţii de la stat pentru încălzirea locuinţei. „La asociaţia noastră, valoarea totală a facturii la căldură pentru luna ianuarie este de 89,549 lei, faţă de 78,600 lei cât a fost în decembrie 2009. Şi trebuie precizat că multe apartamente beneficiază de subvenţii. De exemplu, un apartament cu două camere a plătit în decembrie – 223 de lei, iar în ianuarie 238 de lei. La trei camere, de la 293 de lei în decembrie s-a ajuns la 338 de lei“, a arătat Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei nr. 5 din cartierul 1 Mai.
Dar şi subvenţiile de la stat se dovedesc insuficiente pentru a face suportabile facturile la căldură pe perioada de iarnă pentru mulţi craioveni.

După consum, şi plată

Reprezentanţii Regiei Autonome de Termoficare Craiova spun că preţul în continuă creştere al facturii la căldură nu este cauzat de rcostul gigacaloriei. Acesta a rămas la acelaşi nivel ca şi în iarna anului trecut. Cauza scumpirii o reprezintă temperaturile care au scăzut în luna ianuarie până la -15 grade Celsius şi i-au determinat pe craioveni să deschidă la maximum, zi şi noapte, caloriferele. Iar furnizorul s-a văzut nevoit să crească temperatura agentului termic în instalaţii pentru a exista o temperatură constantă în casele beneficiarilor, locatarii. „Este, într-adevăr, o creştere a consumului de agent termic furnizat de noi către populaţie, în luna ianuarie faţă de luna decembrie. Procentual, diferenţa între consumul din ianuarie faţă de luna decembrie a anului trecut este de 10%, cel mult 15% per total. De la o asociaţie la alta, această valoare poate fi mai mare sau mai mică“, a precizat Tatian Tudorache, directorul RATf.
În prezent, furnizorul de căldură se află în plin proces de predare a facturilor către asociaţiile de locatari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII