12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlunecări de teren în Gorj

Alunecări de teren în Gorj

Ploile din ultimele zile dau bătăi de cap autorităţilor locale din câteva comune din Gorj, unde au reapărut alunecări sau surpări de teren. La Cruşeţ, locuitorii din satul Mierea nu mai pot circula cu autoturismele pentru că singurul pod care făcea legătura cu restul comunei a fost luat de ape.

Aproximativ 500 de localnici din satul gorjean Mierea, al comunei Cruşeţ, nu mai pot să plece de acasă cu autoturismele pentru că unicul pod din localitate a fost distrus. Unul dintre malurile râului Amaradia s-a surpat, iar podul a fost luat de apele învolburate. Din această cauză, sătenii pot folosi ca variantă de legătură între satul Mierea şi restul comunei Cruşeţ un podeţ. „Sătenii pot trece doar pe picioare peste acest podeţ, nu îşi pot folosi maşinile. Prefectura a fost înştiinţată despre eveniment şi s-a început lucrul la documentaţia necesară pentru obţinerea de fonduri de la guvern pentru construirea unui pod nou şi durabil. Documentaţia va fi înaintată guvernului cât mai repede“, a declarat Alina Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Gorj.  

Alunecare de teren la Prigoria

Precipitaţiile căzute în ultimele zile au favorizat reactivarea unei alunecări de teren din comuna Prigoria, astfel că nopţile au devenit un adevărat coşmar pentru familia Peagu din satul Burlani, pentru că locuinţa lor este în pericol de a fi înghiţită de pământ. Alunecarea de teren este veche de câţiva ani, dar, acum, cu ploile căzute în ultima perioadă, s-a reactivat, iar structura de rezistenţă a casei este în pericol. „Noaptea nu putem să dormim din cauza zgomotelor. Se aude cum se mişcă pământul. Mergem şi verificăm cu lanterna, să vedem ce se mai întâmplă. Ne este teamă să nu se surpe cu casă cu tot. Nu avem unde să plecăm. Am vrea un teren de la primărie, un teren pe care să ne construim o casă, să plecăm de aici“, a spus Mihai Peagu, proprietarul casei. Emil Răgman, edilul comunei Prigoria, a declarat că alunecarea este veche de câţiva ani: „Am încercat să îi ajutăm atât cât am putut. Le-am făcut dosarul, poate primesc vreun ajutor de la guvern, poate vor fi prinşi în vreun program pentru sinistraţi. Nu am ce teren să le dau. Le-am dat o locuinţă lângă primărie. Cred că s-a mutat nora dumnealor acolo“.

Zid de sprijin pentru Şcoala Roşia de Amaradia  

În luna noiembrie a anului trecut, o alunecare de teren a pus în pericol Şcoala din comuna gorjeană Roşia de Amaradia. Autorităţile locale au demarat construcţia unui zid de sprijin din beton. Ieri, din pricina precipitaţiilor, între zidul de beton şi drumul principal de acces a apărut o altă surpare de teren. „Sperăm să nu fie grav şi să fie din cauză că lucrările la zidul de susţinere nu sunt finalizate. În toamnă, am vorbit cu mai mulţi specialişti şi ne-au spus că apa s-a infiltrat şi a antrenat pământul la vale. Practic, la şcoală este o alunecare cu scufundare. Anul trecut am început construcţia unui zid de sprijin şi a 64 de piloni de susţinere. Am stabilit cu firma constructoare că ne va aştepta cu banii până la sfârşitul anului. Nu sunt bani. Zidul este aproape gata, iar costul acestor lucrări depăşeşte 700.000 de lei fără TVA. Am reuşit să salvăm practic centrul comunei, şi casele, şi sediul primăriei. Schimbarea geografiei locului este vizibilă de la o zi la alta, când cantităţi mari de apă pătrund în sol“, a declarat primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII