14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudeţul Olt, sub nămeţi

Judeţul Olt, sub nămeţi

Zeci de drumuri din judeţul Olt sunt sub nămeţi, iar mai multe autoturisme şi peste 50 de persoane au rămas înzăpezite. Prefectul judeţului, Leonid Moisiu, dar şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Olt au mers ieri în zonele unde zăpada a creat probleme să vadă care este situaţia. Pompierii au deszăpezit maşinile blocate sub nămeţi.

Noapte albă pentru zeci de persoane care au rămas înzăpezite mai bine de 24 de ore pe drumurile din Olt. Peste 50 de oameni au dormit la Primăria Coteana, la grădiniţa din localitate şi chiar acasă la unul dintre viceprimari, după ce au rămas cu autoturismele blocate sub nămeţi. Coteana este izolată. În comună drumul este deszăpezit şi se circulă bine. Între Brebeni – Coteana şi Coteana – Bălăneşti, drumurile sunt acoperite de zăpadă. „Sunt la primărie de duminică, de la ora 11.00. Maşina cu care mergeam spre Slatina, unde am serviciul, a rămas blocată în zăpadă şi nu am mai avut ce face. În situaţia mea sunt multe persoane. Noroc cu primarul din localitate, care ne-a luat şi ne-a cazat aici. Ne-a dat mâncare, ceai cald şi pături. Sperăm ca astăzi (ieri-n.r.) să putem pleca“, a spus Elena Ionel, din comuna Rusăneşti. Şi în satul Bălăneşti din comuna Mărunţei au fost probleme. Şase adulţi şi doi copii au fost cazaţi la primăria din localitate.

Utilajele de deszăpezire, blocate

Drumarii au lucrat toată noaptea pentru a înlătura zăpada, dar nu au putut face faţă viscolului. Unele utilaje de deszăpezire au rămas blocate în nămeţi şi au fost scoase cu greu. Şi în comuna Vâlcele, peste zece autoturisme au fost înzăpezite. 20 de persoane au înnoptat la primăria din localitate, unde au primit hrană, apă şi ceai cald.
Unii şoferi nu şi-au părăsit maşinile şi au rămas pe câmp. Este şi cazul unui şofer care transporta lemne şi care, de teama hoţilor, a dormit în maşină. „De duminică, de la ora 13.00, sunt aici. Maşina este plină cu lemne şi nu am avut curaj să plec şi să o las. Azi-noapte (duminică noapte – n.r.) am stat în maşină, iar astăzi, (ieri – n.r.) sper să ajung cu lemnele la Turnu Măgurele“, a spus Petru Cătăneţ, unul dintre şoferii blocaţi în zăpadă. Maşina cu care se afla acesta a fost scoasă de sub nămeţi de pompieri, care au intervenit cu lopeţile şi au înlăturat zăpada.

Pompierii, la deszăpezire

Pompierii din Olt au lucrat încontinuu de duminică pentru a scoate autoturismele de sub zăpadă. Persoanele care se aflau în maşini au fost duse de militari la cea mai apropiată primărie, unde au fost cazate până la deblocarea drumurilor. Ieri, întrucât drumul dintre Brebeni şi Coteana este blocat, pompierii au mers pe jos mai bine de patru kilometri pentru a ajunge la maşinile aflate sub zăpadă. „Am intervenit cu un autocamion pentru a ajuta oamenii înzăpeziţi. Militarii au reuşit să scoată dintre nămeţi aproximativ 70 de persoane şi 30 de autoturisme, dintre care şi o ambulanţă, care se întorcea cu un pacient din localitatea Coteana“, a spus Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt.

Autorităţile au mers în zonele cu probleme

Echipajul de pompieri a intervenit pentru a ajuta altă ambulanţă care trebuia să ajungă la Ipoteşti pentru a prelua o bătrână, Petria F., de 70 de ani, din localitate.
Prefectul de Olt, Leonid Moisiu, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Ioan Ciugulea, au mers ieri în judeţ pentru a vedea situaţia drumurilor. „Nu putem lăsa oamenii înzăpeziţi. Vreau ca, în cel mai scurt timp, să nu mai avem nici un autoturism blocat. Fac un apel la cetăţeni, să nu plece la drum, mai ales în zona de est a judeţului, unde sunt probleme şi utilajele de deszăpezire intervin în zadar. Am remarcat o lipsă totală de reacţie şi din partea multor primari. Nu se poate aşa ceva. Fiecare primar trebuie să-şi asume responsabilitatea care îi revine în calitatea de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă“, a spus Moisiu.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII