5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurtună de zăpadă în Washington

Furtună de zăpadă în Washington

Coasta de Est a Statelor Unite, în special capitala Washington, se aşteaptă la o săptămână dificilă în ceea ce priveşte transporturile, după o furtună de zăpadă de proporţii, relatează AFP.
Locuitorii din Washington au profitat de soarele de duminică pentru a-şi curăţa aleile şi a încerca să îşi deszăpezească maşinile prinse adesea sub aproape 70 de centimetri de zăpadă, după furtuna de vineri şi sâmbătă, care a durat 36 de ore.
Dintre cele trei mari aeroporturi din regiune, numai cel din Baltimore a fost redeschis duminică seară, dar traficul a fost redus, majoritatea companiilor aeriene anulându-şi zborurile. Aeroportul internaţional Dulles era închis în continuare în totalitate.
Utilajele de deszăpezire erau implicate duminică într-o cursă contra cronometru, pentru a încerca să cureţe cât mai bine principalele artere, înainte de reluarea activităţii înainte de o nouă furtună anunţată pentru astă-seară, în timpul căreia sunt aşteptaţi să cadă încă 20 de centimetri de zăpadă.
Numeroşi locuitori din suburbii erau prinşi în case, fără cauciucuri de zăpadă, pentru a putea circula cu maşina. Metrourile nu circulau decât în centrul Washingtonului şi se opreau înainte de ieşirea din tunel. În ceea ce priveşte autobuzele, majoritatea liniilor erau suspendate.
Administraţia federală a anunţat deja că birourile sale au fost închise ieri, iar majoritatea şcolilor din statele Maryland şi Virginia, cele mai grav afectate, nu vor face cursuri nici astăzi. Grosimea stratului de zăpadă era de un metru în unele sectoare din Maryland.
„O nouă furtună soseşte“, a avertizat Ed McDonough, purtător de cuvânt al Serviciilor de urgenţe din Maryland.
„Această zăpadă este atât de groasă şi de grea încât plugurile nu pot face nimic în unele cartiere. Va trebui să folosim buldozere pentru a ridica zăpada“, a explicat, pentru AFP, Laura Southard, de la Serviciile de salvare din statul Virginia. „Este, într-adevăr, o provocare pentru noi şi va rămâne astfel pentru mare parte din săptămâna care va veni“, a declarat ea.
Ninsoarea a afectat liniile electrice, întrerupând curentul pentru 350.000 de persoane în cele două state.
Pe un drum din Virginia, un bărbat şi fiul său, care se opriseră vineri pentru a ajuta un şofer aflat în dificultate din cauza intemperiilor, şi-au pierdut viaţa. Poliţia statului a primit peste 3.000 de apeluri de ajutor, dintre care două treimi referitoare la accidente rutiere sau la vehicule blocate de ninsoare.
Furtuna de zăpadă, numită „snowpocalypse“ sau „snowmageddon“ de către utilizatorii de internet, a afectat zeci de milioane de americani, din estul statului Indiana, până în New Jersey şi Carolina de Nord, adică pe o distanţă de peste 1.000 de kilometri.
Aceste două zile de furtună au depăşit recordurile precedente înregistrate la intemperiile din ianuarie 1996, a anunţat Serviciul meteorologic internaţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU