10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFără ţigări şi alcool în duty-free-uri

Fără ţigări şi alcool în duty-free-uri

Guvernul a autorizat ministerele să restricţioneze vânzarea de ţigări şi alcool în magazinele duty-free.

Guvernul a autorizat ministerele implicate să redacteze actul normativ prin care să fie restricţionată vânzarea de ţigări şi băuturi alcoolice în magazinele duty-free, pentru a limita traficul de contrabandă cu astfel de produse, potrivit unor surse ministeriale.
„Problema comerţului de contrabandă cu ţigări şi alcool prin intermediul magazinelor duty-free a fost analizată în şedinţa de vineri a guvernului, iar ministerele implicate au fost autorizate să înceapă redactarea actului normativ prin care astfel de operaţiuni să fie restricţionate“, au arătat sursele citate.

Se caută soluţii pentru combaterea „micului trafic“

Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a declarat, în urmă cu o săptămână, că a propus în guvern să nu se mai vândă ţigări şi băuturi alcoolice în magazinele duty-free, urmând ca ministrul finanţelor să propună executivului soluţii de combatere a „micului trafic“. Blaga a spus, la bilanţul activităţii Poliţiei de Frontieră, că traficul de ţigări rămâne o problemă importantă la frontierele României şi că a cerut ca ţigările şi băuturile alcoolice să nu se mai vândă în magazinele duty-free, pentru că foarte multe dintre ţigările de contrabandă ajung în state membre UE, ceea ce pune în pericol aderarea României la Spaţiul Schengen. Potrivit ministrului, măsura de restricţionare poate fi implementată prin ordin de ministru şi poate intra în vigoare „la un minut după ce este aprobată“.
Comerţul duty-free a fost discutat de guvern şi la sfârşitul anului trecut, varianta analizată atunci fiind introducerea de limite cantitative la produsele de tutun şi alcool care pot fi vândute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal şi fără accize, cu scopul de a reduce evaziunea fiscală şi de a creşte veniturile bugetare obţinute din comercializarea mărfurilor.
Surse ministeriale declaraseră atunci că limitele cantitative analizate pentru a fi introduse sunt 200 bucăţi ţigarete, 100 bucăţi ţigări, 50 bucăţi ţigări de foi, 250 grame tutun de fumat, 2,5 litri băuturi spirtoase, 20 litri vinuri şi băuturi fermentate, 25 litri bere şi 5 litri produse alcool intermediare. Ulterior, premierul Emil Boc a declarat, într-o emisiune televizată, că guvernul intenţionează să introducă limite cantitative la produsele care pot fi vândute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal şi fără accize, cu scopul de a reduce evaziunea fiscală. „Magazinele duty-free sunt o sursă de contrabandă, dacă produsele nu sunt cumpărate doar pentru consum individual. Vor fi introduse limite de valori individuale pentru produsele cumpărate, guvernul a decis acest lucru“, a spus Boc.
Legislaţia în vigoare stabileşte că mărfurile duty-free sunt comercializate în „cantităţi uzuale“ comerţului cu amănuntul, destinate „consumului individual sau familial“, fără să fie clar limitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII