11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea de Conturi acuză guvernul de plăţi nelegale

Curtea de Conturi acuză guvernul de plăţi nelegale

Guvernul a acordat sume importante de bani din Fondul de rezervă în intervalul 2007-2008, iar aceste fonduri au ajuns la o valoare de 3,5 milioane de lei, fiind cheltuite nelegal de autorităţile locale, se arată într-un raport trimis parlamentului de Curtea de Conturi.
Curtea de Conturi a realizat un raport special care priveşte „Auditul performanţei modului de constituire, alocare şi utilizare a fondurilor la dispoziţia guvernului“, în care atrage atenţia asupra modului de gestionare şi alocare a sumelor de la buget în anii 2007 şi 2008, făcând referire, totodată, şi la 2009.
Curtea informează că în 2007 au fost alocate din Fondul de rezervă prin hotărâri ale guvernului fonduri în sumă totală de 2.100 de milioane de lei, iar în 2008, cuantumul acestora s-a ridicat la 3.451 de milioane de lei. Inspectorii Curţii remarcă faptul că, în ceea ce priveşte „Fondul de rezervă bugetară, dacă în 2007 creşterea lui a fost «doar» de 22 de ori faţă de prevederile iniţiale ale acestuia, în anul 2008, creşterea a fost de aproximativ 593 de ori“.

Fondurile cheltuite sunt nerambursabile

Un aspect criticat de raport face referire la faptul că fondurile alocate au un caracter gratuit, fără obligaţia de rambursare şi fără a exista „un control privind atingerea obiectivului final prevăzut în actul normativ de alocare“ sau privind „legalitatea utilizării sumelor acordate“.
Referitor la acest din urmă aspect, potrivit situaţiei realizate de Curtea de Conturi în anii 2007 şi 2008, „plăţile nelegale“ s-au ridicat la nivel naţional la 3,58 milioane de lei, din care a fost recuperată suma de 530.300 de lei. Principalele abateri din partea autorităţilor locale au fost: schimbarea destinaţiei banilor, decontarea unor lucrări neefectuate, dar şi acordarea de tichete-cadou sau plata unor drepturi pentru „menţinerea stării de sănătate în muncă sau pentru ţinută business“.
„În ceea ce priveşte monitorizarea şi controlul Fondurilor, s-a constatat că acestea practic nu există, astfel că nu a putut fi evaluată eficacitatea folosirii lor“, mai avertizează parlamentul inspectorii Curţii.  

Practica alocării de bani din Fondul de rezervă a luat amploare

Raportul mai menţionează că practica alocării de bani din Fondul de rezervă a luat amploare în ultimii ani, iar acest fenomen continuă şi în prezent, în condiţiile adâncirii crizei economice. Chiar şi în prezent se alocă sume din Fond pentru finanţarea unor „cheltuieli curente şi de capital“, în condiţiile adâncirii crizei economico-financiare, spun specialiştii. Inspectorii susţin că aceste sume trebuie alocate pentru a rezolva situaţii de urgenţă şi că, în mod normal, „acest Fond ar fi trebuit drămuit cu mai multă grijă şi responsabilitate, pentru a putea constitui o rezervă reală“.
De asemenea, Curtea de Conturi ridică un semn de întrebare asupra legalităţii hotărârilor de guvern, prin care s-au alocat sumele din Fondul de rezervă. „Un fenomen care a căpătat o amploare deosebită îl reprezintă acela că sumele alocate din Fondul de rezervă prin HG-uri nu au avut prevăzută destinaţia precisă a cheltuielilor pe categorii, sintagma precizată în multe HG-uri fiind aceea de «cheltuieli curente şi de capital», lăsând la latitudinea ordonatorilor principali de credite repartizarea acestora, care de cele mai multe ori nu a fost pentru «cheltuieli urgente sau neprevăzute». Acestea pun sub semnul întrebării legalitatea hotărârilor de guvern aprobate prin care au fost alocate sume din Fondul de rezervă la dispoziţia executivului“, mai menţionează Curtea de Conturi.

Nici Ministerul Finanţelor nu a scăpat de critici

„La nivelul MFP nu există criterii clare şi formalizate de clasificare a cheltuielilor ce urmează a fi finanţate din Fondul de rezervă bugetară/Fondul de intervenţie în vederea includerii acestora în categoria cheltuielilor urgente sau neprevăzute, ceea ce duce la repartizarea şi utilizarea în mod arbitrar a acestor fonduri“, susţine documentul. MFP mai este acuzat că nu a respectat Legea finanţelor publice, în sensul monitorizării sumelor alocate de guvern şi a controlului modului în care au fost utilizate acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII