11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIMM-urile oltene, start la finanţări

IMM-urile oltene, start la finanţări

OTIMMC se pregăteşte să dea drumul, la sfârşitul lunii, la programele de finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Două dintre cele mai populare programe nu mai sunt accesibile.

Două dintre programele economice destinate micilor întreprinzători şi derulate prin Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) nu se vor mai aplica în acest an, a precizat marţi directorul coordonator al oficiului, Izabela Ştefănescu. „Unul dintre programele derulate de noi era cel pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri în limita sumelor plătite pentru profitul brut reinvestit. Conform noilor norme de aplicare ale Codului Fiscal, profitul reinvestit nu mai este impozitat, ca măsură anticriză. În consecinţă, sursa de finanţare pentru acest program a dispărut. Alt program, care s-a bucurat de succes în rândul IMM-urilor, a fost cel pentru susţinerea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la servicii de instruire şi consultanţă, în limita a 15.000 lei/societate. S-a considerat că suma nu acoperă necesarul şi că prin accesarea de fonduri europene se poate obţine o alocaţie financiară nerambursabilă mai mare. Acest program va trece pe o componentă europeană“, a spus Izabela Ştefănescu. În consecinţă, OTIMMC Craiova va începe în această primăvară derularea pentru acest an a celorlalte programe: 1 – Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, 2 – Programul naţional multianual pe perioada 2005 – 2012 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, 3 – Programul pentru sprijinirea transferului afacerilor, 4 – Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START şi 5 – Programul naţional multianual pe perioada 2002 – 2012 pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului. Potrivit OTIMMC Craiova, programul privind transferul afacerilor nu a fost deloc accesat anul trecut.

Oportunităţi financiare europene

Altă oportunitate pentru IMM-urile din zonă o constituie accesarea fondurilor europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Europene (POS – CCE), pentru care OTIMMC oferă firmelor consultanţă gratuită. Pe POS – CCE au fost deschise în 2009 patru scheme de finanţare. Pe prima dintre ele, care finanţează proiecte de până la 1.075.000 de lei, au fost depuse 58 de proiecte, din care 28 au fost acceptate. A doua finanţează proiecte cu valori cuprinse între 1.075.000 şi 6.450.000 de lei. Aici au fost depuse 34 de proiecte, care se află în evaluare. A treia schemă de finanţare sprijină accesul pe noi pieţe şi internaţionalizarea, iar aici s-au depus două proiecte. În fine, pe ultima schemă (14 proiecte depuse) se acordă sprijin pentru implementarea standardelor internaţionale.
Anul trecut, pentru schemele europene, IMM-urile din Oltenia au primit finanţări în valoare de 25,13 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS