12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomtelecom - tu vrei net, eu îţi dau ton

Romtelecom – tu vrei net, eu îţi dau ton

Un abonat din Giubega-Dolj acuză Romtelecom că l-a tras pe sfoară cu instalarea internetului. Omul susţine că a fost sfătuit să-şi instaleze un post telefonic pentru a primi semnal la internet. După ce a încheiat un contract pe doi ani pentru telefon, internetul nu a mai venit.
Furnizorul de telefonie, internet şi cablu TV Romtelecom SA a intrat în gura clienţilor din comuna doljeană Giubega. Recent, am primit la redacţie o sesizare din partea lui Florian Ioţa, care susţine că a fost păcălit de companie. Acesta spune că în urmă cu un an a solicitat Romtelecom conectarea la internet, dar că s-a ales doar cu postul de telefonie fixă. „În urmă cu un an, am făcut o cerere la Romtelecom, în care am solicitat instalarea internetului la adresa de domiciliu, din comuna Giubega. Mi s-a cerut să instalez o linie telefonică, pentru că altfel nu este posibil. S-a deplasat o echipă a Romtelecom, a instalat telefonul, dar internetul nici până în prezent nu este instalat. Nu am dorit postul telefonic, dar am fost nevoit să-l instalez, pentru internet. De un an plătesc abonament fără să-mi fie necesar şi mai trebuie să achit un an, pentru că am încheiat contract pentru doi ani“, afirmă Florin Ioţa. Practic, omul spune că a fost dus de nas. Reporterii GdS s-au deplasat la sediul Romtelecom din Craiova, însă acolo nu s-a putut discuta cu nimeni. Compania s-a restructurat şi a mai păstrat la Craiova doar câţiva funcţionari, care nu vor să aibă de a face cu presa. Ulterior, la deranjamente, am primit un răspuns din partea Gabrielei Pascu, angajată a companiei. „Este necesară introducerea postului telefonic, pentru că internetul este furnizat pe suportul liniei telefonice. Există o cerere din partea domnului Ioţa, înregistrată pe 25 octombrie 2009. Este în aşteptare deoarece în prezent nu avem resurse tehnice pentru internet“, ne informează aceasta. Totodată, Gabriela Pascu spune că în Giubega „nu există condiţii“ pentru introducerea internetului.

Calculele economice, mai presus de clienţi

Reclamantul Ioţa mai spune că solicitarea înregistrată la Romtelecom este ultima de acest gen: „De un an tot le dau telefon să-mi instaleze internetul. Aceea este ultima dintre cererile înregistrate. Am luat un modem de la Vodafone, dar semnalul este prost. Contractul cu Romtelecom nu pot să-l reziliez, pentru că sunt anumite clauze“.
Trebuie precizat că Primăria Giubega are instalat internetul, tot de către Romtelecom, în urma unei licitaţii organizate de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. RDS şi Romtelecom au concurat acerb pentru această licitaţie. În prima fază, Romtelecom a cerut zece milioane de lei (2,45 milioane de euro), după care CJ a anulat licitaţia, pe motiv că oferta depăşeşte bugetul alocat. Anul următor, când RDS a venit cu o contraofertă de patru milioane de lei, Romtelecom a scăzut preţul la 2,36 milioane de lei.  Primarul din Giubega, Gheorghe Gună, spune că mai toţi cunoscuţii săi au apelat la modemurile puse în vânzare de firmele de telefonie mobilă pentru a se conecta la internet. „Cei de la Romtelecom spun că nu au posibilităţi tehnice. Salariaţii din primărie şi-au luat modemuri. Din câte ştiu, s-a spus că se va introduce la populaţie numai când se strânge un anumit număr de cereri“, spune Gună.
Vali Barbu, specialist în domeniu, ne explică raţionamentul operatorilor de internet: „În această tehnologie, semnalul de internet vine pe cablul telefonic. Totuşi, la nivel de comună este nevoie de routere care să spliteze semnalul către mai mulţi abonaţi. Un asemenea dispozitiv costă ceva bani. Dacă sunt puţini abonaţi, firma îşi amortizează investiţia mai greu. De aceea, preferă să amâne cererile unor solicitanţi“, spune acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII