10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria se lasă jumulită de bunăvoie

Primăria se lasă jumulită de bunăvoie


Din interes sau din pură prostie, Primăria Craiova plăteşte bani publici în contul unei firme private pentru achiziţionarea unui teren pe care l-a mai cumpărat o dată acum cinci ani, dar l-a pierdut în instanţă din cauza unei juriste. Mutată disciplinar la alt departament, „tovarăşa“ se ocupă din nou de tranzacţia din care primăria a ieşit jumulită de peste 280.000 de lei.

GdS v-a povestit în numerele trecute despre bomba imobiliară pe care Primăria Craiova o pregăteşte prin achiziţionarea bazei de agrement Constructorul de la Raymonda-Rosalia Gherghina, bunica lui Răzvan Ţugui, fiul fostului patron al firmei de construcţii Coremi. Municipalitatea, la sugestia primarului Antonie Solomon, intenţionează să plătească aproape 1,5 milioane de euro pe un teren care în acte valorează doar 300.000 de euro. Mergând pe firul evenimentelor, GdS a descoperit că primăria s-a transformat în bunul samaritean în relaţia cu familia Ţugui. Nu mai departe de luna decembrie a anului trecut, Consiliul Local Craiova, tot la sugestia lui Antonie Solomon, a aprobat cumpărarea a peste un hectar de teren de la firma Coremi SA a familiei Ţugui, cu suma de 300.000 de lei. Şi asta după ce a mai plătit o dată 250.000 de lei pentru aceeaşi bucată de pământ, dar a pierdut terenul în instanţă. Bineînţeles, banii nu şi-i i-a recuperat nici acum.

Să te ţii cu mâinile de burtă….

Povestea halucinantă a terenului începe în anul 2004, atunci când Consiliul Local al Municipiului Craiova a achiziţionat de la SC COREMI SA trei terenuri intravilane. Unul avea o suprafaţă de 10.519 mp şi era situat pe strada Drumul Apelor, fosta Colonie de Cazare şi Gospodărie. Celelalte două aveau o suprafaţă de 652 mp, unul, şi 1.023 celălalt, şi erau situate pe strada Motru. Pentru cele trei terenuri, primăria a plătit peste 310.000 de lei. Afacerea părea beton. Ceea ce le-a scăpat din vedere celor din primărie era faptul că SC Coremi SA se afla, la data vânzării, în procedură de reorganizare şi faliment, pe care şi-l ceruse singură. Administratorului judiciar desemnat de instanţă în astfel de situaţii, Reco Reorganizare, nu i-a convenit că firma a vândut terenurile şi a cerut anularea celor două contracte de vânzare-cumpărare pe motiv că tranzacţia a avut loc după declanşarea procedurii de faliment, deci nu avea drept de vânzare. Şi a reuşit să le desfiinţeze. Tribunalul Dolj a decis în 2005 anularea contractelor şi repunerea părţilor în situaţia anterioară. Adică, terenurile să se întoarcă la Coremi, iar banii la primărie. Cum municipalitatea rămăsese cu buza umflată, te-ai fi aşteptat ca juriştii să facă recurs. Da’ de unde? Enervat că a pierdut şi banii, şi pământurile, primarul Antonie Solomon a declarat la vremea aceea că de vină este jurista Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale, Mioara Mădălina Oprea, care ar fi trebuit să meargă la şedinţele instanţei, să arate că Primăria Craiova a fost cumpărător de bună credinţă şi să solicite dreptul de recuperare a banilor. Supărarea primarului era cu atât mai mare cu cât pe acele terenuri locuiesc sute de familii de romi dintre care doar o parte au documente de identitate. Drept pedeapsă, jurista Mădălina Oprea a fost mutată de la Direcţia de Taxe şi Impozite la Direcţia Patrimoniu. Ca bătaia de joc să fie completă, tot ea este cea care se ocupă şi în prezent de cumpărarea terenurilor.

Săraci, dar şmecheri
   
Deşi şi-au luat pământul înapoi cu ajutorul administratorului judiciar, cei de la Coremi au uitat să returneze banii. Ce-i drept, nici primăria nu i-a cerut. Abia prin 2008, după trei ani de la proces, Coremi a restituit o mică parte din datorie, aproape 30.000 de lei, după ce a vândut terenul de 1.023 mp din strada Motru. Şi atât. Primăria, care trebuia să se zbată să-şi recupereze banii, a zăcut ca mortul în păpuşoi.
Anul trecut s-a trezit din letargie, dar nu pentru a se îngriji de banul public, ci pentru a mai cumpăra o dată terenurile pe care le pierduse. Primăria a acceptat să plătească 300.000 de lei pe hectarul de teren din Drumul Apelor, valoare pe care a acceptat-o după ce i-a comunicat-o Adunarea Creditorilor de la Coremi şi fără să facă propria evaluare. Motivul oficial din raportul ce însoţeşte hotărârea aprobată de consiliul local în decembrie 2009 este faptul că pe acel teren sunt multe familii sărace care locuiesc în barăci. Alt motiv pentru care primăria a dat bice cumpărării terenului este o adresă trimisă de administratorul judiciar al Coremi prin care acesta cere să i se plătească 454.000 de lei pentru folosirea terenului de către familiile de romi, deşi Coremi datora primăriei 300.000 de lei încă din 2005. Acesta s-a plâns că societatea aflată în faliment nu a putut vinde terenul din cauza barăcilor. Şi unde putea găsi înţelegere, dacă nu la primărie?! Ironia sorţii face ca de tranzacţie să se ocupe, printre alţii, Mădălina Oprea, jurista exilată tocmai pentru că nu a mişcat un deget să apere bunurile primăriei. După cum rezultă din documentele de la dosar, Oprea a fost cea care s-a întreţinut telefonic cu administratorul judiciar. Responsabilii din primărie au precizat pentru GdS că, de fapt, nu vor plăti cei 300.000 de lei, ci doar diferenţa dintre această sumă şi cea pe care o aveau de recuperat. „În prezent, autoritatea locală a solicitat SC Coremi SA prin lichidator judiciar compensarea sumelor, în sensul achitării de către autoritatea locală doar a diferenţei dintre valoarea de achiziţie aprobată prin HCL nr. 556/2009 şi valoarea constatată prin sentinţele civile nr. 365/2005 şi nr. 363/2005“, se arată într-un răspuns al primăriei. Nimeni nu a putut însă să explice ce a păzit primăria atâţia ani şi ce măsuri a luat pentru recuperarea datoriei. Şi încă ceva. Principalul creditor al Coremi, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, se chinuieşte de ani buni să recupereze creanţa de la societate, deci este puţin probabil să accepte compensarea pe care o invocă primăria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII