17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn frig, la cheremul lui Maican

În frig, la cheremul lui Maican

În blocul C5 din Craiova, căldura este oprită zilnic de la 1 februarie, de dimineaţa până seara, de Maican „cu cheia“, pentru a se face economie la factură. Ieri după-amiază, termometrul într-unul din apartamente arăta 11 grade Celsius, temperatură la care sunt obligaţi să trăiască bătrâni de peste 70 de ani şi copii.

Locatarii celor 88 de apartamente ale blocului C5 din cartierul craiovean Valea Roşie sunt împărţiţi în două tabere: una care vrea să stea în frig, dar să plătească mai puţin la căldură, alta care poate ar vrea să stea şi în frig, dar are copii şi bătrâni în grijă şi preferă să plătească. Prima tabără a ieşit victorioasă la început de februarie, mai ales că are suportul conducerii asociaţiei. Care, contrar legii, adică fără acceptul majorităţii proprietarilor de apartamente, a luat decizia de a opri căldura zilnic în bloc, de la 6 dimineaţa la 6 seara. „Ni se întrerupe căldura de la 1 februarie, fiindcă aşa vor ei. Poate că lor nu le pasă, dar eu nu vreau să-mi ţin tatăl bătrân în frig. Atâta vreme cât nu s-a luat o decizie la nivel de asociaţie, nu cred că are cineva dreptul să-mi ia căldura din apartament“, spune Cornel. Administratoarea asociaţiei de la C5, Tatiana Batâr, spune că decizia a fost luată de „domnul preşedinte Iancu“ împreună cu membrii comitetului executiv, printre care şi Petre Maican, „omul cu cheia“, care opreşte efectiv vanele. „Au fost mari scandaluri: că unii nu vor să plătească, de pildă, opt milioane (de lei vechi – n.r.). S-au mai întâlnit pe-aici, pe la o pomană, şi ce tărăboi a mai ieşit (!). Ce, dumneavoastră, acasă, faceţi focul toată ziua? Aşa că s-a decis să se oprească temporar căldura, că e destul de cald în apartamente. Domnul preşedinte Iancu a decis. Nu s-a făcut adunare generală. Adunarea generală se ţine o dată pe an“, afirmă Tatiana Batâr. Petre Maican, „cu cheia“, declară că toţi locatarii au vrut să se oprească furnizarea căldurii. „Toată lumea cere să fie oprită căldura. I-auzi, domnule, pentru doi-trei să plătească 77! Şi dumneata ce faci cu aparatu’ ăla p-aci?“. Surpriza cea mare vine însă de la „domnul Iancu“, preşedintele. Acesta ne-a declarat iniţial că nu ştie nimic despre oprirea căldurii, că e în Bucureşti de marţi. După ce îi spunem că s-a luat căldura de luni, domnul Iancu îşi aminteşte ceva: „A, da, au fost două calorifere defecte, de-aia s-a întrerupt căldura. Dar, nu, căldură este“. „Orice modificare în sistemul de alimentare cu agent termic se face numai cu acceptul majorităţii locatarilor. În plus, oprirea repetată a sistemului costă mai mult decât circulaţia continuă a agentului termic, aşa că puţin probabil ca oamenii aceia să facă economii la factură“, este de părere Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din Primăria Craiova.

După repartitoare

Proprietarii blocului C5 au renunţat la repartitoare de curând, reziliind contractul cu societatea care le exploata. Scandalul pe căldură a început după facturarea căldurii fără repartitoare. „Când erau repartitoare, unii plăteau foarte mult, alţii deloc. Era ceva ciudat. Cred că ştiau să facă ceva la repartitoare, să nu plătească. Fiindcă sunt oameni cu copii în casă, nu cred eu că îi ţineau în frig. De aceea s-a decis desfacerea contractului cu firma Capital. Acum, tot nu sunt mulţumiţi oamenii“, spune administratoarea Tatiana Batâr. Locatarii din C5 care plăteau şi când aveau repartitoare şi plătesc şi acum la fel cred că nemulţumiţi sunt acum aceia care ştiau să „manevreze“ repartitoarele astfel încât să plătească mai puţin la căldură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII