13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncredibila poveste a motociclistului paralitic

Incredibila poveste a motociclistului paralitic

La două luni după ce a primit certificat de persoană cu handicap, prin care se atestă că e paralizat, nu poate munci şi are nevoie de însoţitor, un tânăr craiovean a luat examenul pentru permis de conducere a… motocicletei. Câteva luni mai târziu, aceeaşi comisie medicală din subordinea Consiliului Judeţean Dolj i-a reconfirmat calitatea de persoană cu handicap. Se întâmplă în Craiova, oraşul doctoriţei Valentina Goga.

După scandalul doctoriţei Valentina Goga, acuzată că s-a mânjit cu şpagă, un altul pare să pună la îndoială expertizele efectuate de medicii craioveni. De această dată este vizată Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din subordinea Consiliului Judeţean Dolj. O dovedeşte cazul tânărului Răzvan Constantin Mareş, din localitate.
Comisia medicală amintită a stabilit că el are un handicap grav, neputându-se descurca singur din cauza faptului că are o semipareză pe partea dreaptă. Două luni mai târziu, Mareş – perfect sănătos – a susţinut examenul pentru permisul de conducere. După alte câteva luni, comisia medicală l-a găsit la fel de handicapat. Iar apoi, peste un an, acelaşi tânăr a dat cu maşina peste o femeie, ucigând-o pe trecerea de pietoni.

Împuşcat în cap

Istorisirea acestor făcături medicale ar trebui începută cu 18 aprilie 2007, când tânărul Răzvan Constantin Mareş, pe atunci un elev în clasa a XII-a, în vârstă de 17 ani şi 10 luni, şi-a făcut fişa medicală pentru obţinerea permisului de conducere. Examinarea medicală a fost făcută la Policlinica Medaura, ai cărei medici l-au găsit pe Mareş perfect sănătos şi apt de a conduce autovehicule. Toate bune şi frumoase, numai că peste vreo două săptămâni s-a mai întâmplat ceva.
Pe 4 mai 2007, în jurul orei 20.00, Răzvan Mareş a fost împuşcat în cap de alt craiovean, Alexandru Bogdan Popovici. Rana i-a pus în primejdie viaţa din cauză că arma neletală a fost încărcată cu muniţie modificată (bilă metalică) ce putea fi letală. În cadrul anchetei penale ce a urmat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus prin ordonanţă, pe 20 august 2007, efectuarea unei expertize medico-legale care să ateste starea medicală a lui Răzvan Mareş. Raportul medicilor legişti întocmit în urma acestui eveniment menţionează că victima a suferit o „plagă cranio-cerebrală prin împuşcare fronto-parietală stânga cu contuzie cerebrală hemoragică secundară, inundarea ventriculului stâng şi corp metalic retenţionat intracerebral parieto-occipital stâng“, leziune soldată cu „afazie expresivă şi hemipareză dreapta“. Legiştii au mai concluzionat că Răzvan Mareş a avut nevoie de circa 120 de zile de îngrijiri medicale, menţionând totodată că acesta „prezintă invaliditate permanentă şi are capacitatea de muncă pierdută conform gradului I de invaliditate“.

Cu mâna stângă şi piciorul drept paralizate

În raportul de expertiză medico-legală, dr. Claudiu Ţolescu, medic primar legist, dr. Lidia Călugăru, medic primar neurolog, şi dr. Maria Marina Tănasie, medic primar expert, menţionaseră că, examinându-l pe 21 august 2007 pe Mareş, au constatat că pacientul prezintă „tulburări de vorbire şi mobilitate a membrului superior drept şi membrului superior stâng“. Pe 22 august 2007, tânărul a fost supus şi unui examen neurologic, în urma căruia s-a constatat că suferea de o hemipareză dreapta predominant brahială.
Mai mult decât atât, într-un certificat purtând nr. 2142/23.08.2007, dr. Maria Marina Tănase, medic primar expert asigurări sociale în cadrul Casei Judeţene de Pensii Dolj, Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (după cum se menţiona pe parafa acesteia), a consemnat despre Mareş că suferă de o semipareză şi că are o „deficienţă severă prin tulburare motrică gradul I, capacitate de muncă pierdută total şi necesită însoţire permanentă“.
Pe baza acestui raport medico-legal, agresorul a fost trimis în judecată de procurorii doljeni, sub acuzaţia de tentativă de omor, şi riscă să stea cel puţin un deceniu în spatele gratiilor.
O lună mai târziu, pe 20 septembrie 2007, Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi de pe lângă Consiliul Judeţean Dolj a emis pe numele lui Răzvan Mareş certificatul de încadrare în grad de handicap cu nr. 32.182. Potrivit acestui certificat, Comisia a stabilit că tânărul prezintă o „deficienţă funcţională gravă“ şi „poate beneficia de asistent personal, fiind încadrat în „gradul de handicap grav“. Acelaşi document mai menţiona că Mareş „necesită supraveghere şi îngrijire permanentă din partea altei persoane“, precum şi „dispensarizare şi tratament de specialitate prin policlinică şi medic de familie“, dar şi că are „incapacitate adaptativă=90%“ şi „capacitate de muncă restantă=10%“.

Invalid motociclist

Nimeni n-ar fi pus la îndoială gravitatea suferinţelor tânărului, ce împlinise între timp 18 ani, dacă peste nici două luni acesta n-ar fi susţinut examenul pentru permisul de conducere. Desigur, o persoană cu handicap ar fi putut lua permisul de conducere categoria B, pe o maşină echipată special pentru persoane cu handicap. Numai că tânărul a susţinut şi chiar a luat examenul în aceeaşi zi nu doar pentru categoria B, ci şi pentru… categoria A (motociclete)! Mai precis, a promovat proba de conducere în poligon. A mers pe motocicletă printre jaloane, ba chiar a parcurs aproximativ 50 de metri pe un culoar de doar 50 cm lăţime, cu o mână pe ghidon şi cealaltă întinsă orizontal. Putea oare un paralitic care are permanentă nevoie de însoţitor să treacă peste aceste probe? Chiar suferea de un handicap când a dat acest examen?
Şi, totuşi, se pare că era încă paralizat, era încă persoană cu handicap grav, care avea nevoie de însoţire permanentă. Cel puţin aşa rezultă din documentele aceleiaşi comisii medicale de pe lângă Consiliul Judeţean Dolj. Certificatul de persoană cu handicap pe care îl primise pe 20 septembrie 2007 era valabil 12 luni. Ce a făcut la revizuire? E lesne de ghicit, din moment ce, lună de lună, primeşte şi acum de la stat câteva sute de lei drept ajutor de persoană cu handicap.

Ucisă pe zebră

Şi poate că întreaga poveste, cu toate matrapazlâcurile medicale şi financiare pe care le ascunde, ar fi rămas sub semnul discreţiei, dacă n-ar fi murit un om nevinovat. Pe 8 octombrie 2009, în jurul orei 17.00, pensionara Georgeta Niculescu, din Craiova, se întorcea de la cumpărături, din Piaţa Centrală. A vrut să traverseze Calea Bucureşti pe trecerea de pietoni de la intersecţia cu strada Nicolae Bălcescu. A reuşit să treacă de prima bandă şi, pe când traversa banda a doua, a fost surprinsă şi lovită de un Volkswagen Passat negru, cu numărul de înmatriculare B-151359, condus de nimeni altul decât Răzvan Mareş. În urma impactului, femeia a fost aruncată la câţiva metri, rămânând întinsă pe caldarâm, inconştientă, într-o baltă de sânge. Un echipaj SMURD sosit la faţa locului i-a acordat primul ajutor, transportând-o apoi pentru îngrijiri medicale la Spitalul de Urgenţă din Craiova. În ciuda eforturilor medicilor, femeia a murit câteva ore mai târziu.
În prezent, Mareş este cercetat pentru ucidere din culpă. Aşteptăm însă ca autorităţile să se autosesizeze şi să-i investigheze inclusiv pe medicii care i-au dat certificatul de persoană cu handicap. Pentru că, dacă n-a fost făcătură, atunci ar fi primul paralitic din istorie cu permis pentru motocicletă.

Salvat de judecători

Răzvan Mareş a mai avut de a face cu poliţia şi înainte de accidentul mortal pe care l-a produs. Pe 5 iunie 2009 a rămas fără permis pentru că ar fi trecut printr-o intersecţie pe culoarea roşie a semaforului. A făcut însă contestaţie, iar judecătorii i-au dat dreptate pe 13 noiembrie 2009, înapoindu-i permisul de conducere.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII