11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEi se pupă, ei se înjură...

Ei se pupă, ei se înjură…

Adrian Mititelu şi Primăria Craiova au mutat războiul din instanţă la nivelul declaraţiilor. Mititelu a anunţat ieri într-o conferinţă de presă că Universitatea va pleca din Bănie, iar după câteva ore, doi directori ai municipalităţii au răspuns acuzaţiilor finanţatorului tot într-o conferinţă, în care s-au bâlbâit jenant la întrebările GdS. Primăria pare să fi declanşat acest război cu premeditare şi nu este deloc atât de inocentă pe cât vrea să arate.

Adrian Mititelu a ieşit ieri din nou la rampă dându-se victimă în războiul cu Primăria Craiova. „Este o mare mârşăvie să vii să spui că am datorii la buget şi nu vreau să mi le plătesc. Eu, ca persoană fizică, sau alte societăţi ale mele nu avem datorii la stat. Singurele datorii care există provin într-un fel sau altul de la SC FC U Craiova SA. Aceste datorii provin din impozite pentru folosirea stadionului, din impozite pe autovehiculele care aparţin acestei societăţi, adică de la autocarul echipei şi până la autoturismele mai proaste sau de lux, şi din impozite pe terenurile care aparţin acestui club. Nu există altă datorie în afară de cea a Fotbal Club U Craiova şi ca ea probabil mai sunt o mie de societăţi cu datorii care au fost păsuite. Cheltuielile anuale cu tot ceea ce înseamnă complexul «Ion Oblemenco» se ridică în total la peste patru miliarde de lei (lei vechi-n.r.) pe an. Pentru a ţine această bază pe care noi o folosim 20 de zile pe an, plătim aproximativ o sută de mii de euro“, a spus Mititelu. Acesta a invocat iar încălcarea protocolului semnat cu primarul Antonie Solomon prin care, susţine el, i s-au promis trei milioane de euro.   
Finanţatorul crede că a fost păcălit şi cu cele două milioane de lei oferite de consiliul local pentru dezvoltarea sportului de performanţă, bani pe care primarul Solomon cere să-i returneze. „Dumnealui ştie foarte bine că acei bani au stat trei minute în contul clubului, după care au fost luaţi de finanţe. Atunci când mi-a dat banii, trebuia să-i dea subvenţionaţi, se puneau într-un cont separat, de care nu se putea atinge nimeni. Mi-a dat în schimb acei bani din contul de publicitate şi spectacole, bani pentru care a trebuit să plătesc şi TVA, motiv pentru care nu am mai rămas decât cu 16 miliarde (lei vechi-n.r.). Greşeala domnului primar este că, atâta timp cât acei bani nu sunt subvenţionaţi, el nu mai poate să ceară un control asupra modului cum au fost cheltuiţi. Practic, el mi-a făcut o factură de publicitate. Am acţionat de două ori primăria în instanţă: o dată pentru obligaţia de a obţine drept de concesiune şi a doua pentru obligaţia de a-mi restitui banii investiţi, deşi cred că nu am mari şanse de câştig cu al doilea proces“, a anunţat Mititelu.

Mititelu: Dacă ai vrut război, o să-l ai

Patronul Universităţii i-a declarat primarului Solomon război deschis. „Cel mai urât gest este că domnul primar a făcut o cerere de faliment a clubului. Când clubul trece printr-o perioadă dificilă, el cere asta. Adică, dacă i se aprobă, clubul dispare. Şi al doilea lucru care m-a deranjat a fost că scoate bunurile clubului la licitaţie fără somaţie. Am citit anunţul în ziar. Am un singur mesaj pentru domnul Antonie Solomon: să fii sănătos şi, dacă ai vrut război, o să îl ai“, a declarat Mititelu.
Acesta a anunţat că Universitatea va juca din retur la Severin, chiar dacă, la un moment dat, luase în calcul şi varianta Extensiv. „Nu pot să organizez un meci fără să am acte pe acel imobil. Risc să pierd meciul cu 3-0. El poate să îmi facă acţiune în evacuare şi să mă dea afară oricând. Fără o hotărâre judecătorească, nu poate totuşi să mă dea afară. Deci, mă poate evacua în cinci zile, în şase luni sau în doi ani, depinde cât ţine procesul. Până atunci, noi administrăm şi folosim terenurile de antrenament“, a mai spus Mititelu.

Ce replică a dat primăria

Doi directori din primărie i-au răspuns lui Mititelu: directorul economic, Nicolae Pascu, şi directorul Direcţiei Taxe şi Impozite, Ioan Văcariu. Aceştia au prezentat contractul de asociere şi protocolul invocat de finanţator spunând că acesta nu şi-a respectat clauzele contractuale. „Pentru prelungirea contractului de concesiune, trebuie mai întâi plătită datoria provenită din concesiune, care în prezent este de 101.143 de lei. De doi ani, clubul nu a plătit nici un leu. I-am notificat în 2008 de două ori, apoi în 2009 şi chiar anul acesta, dar nu au plătit. Cum să te prezinţi în faţa Consiliului Local pentru prelungire când ei nu plătesc? Nici măcar nu au solicitat prelungirea“, a spus Pascu. Referitor la protocolul prin care Antonie Solomon promitea plata a trei milioane de euro în contul aşa-ziselor investiţii în stadion făcute de Adrian Mititelu, Pascu a spus că şi acesta a fost respectat, chiar dacă nu are valoare juridică. „Prin acest protocol, primarul şi-a asumat obligaţia de a susţine procedurile în vederea încheierii mai multor contracte de asociere şi primul pas l-a respectat. A fost semnat contractul prin care Consiliul Local a acordat două milioane de lei clubului“. Deşi a acuzat faptul că Adrian Mititelu nu a respectat contractul, Pascu a dat de înţeles că primăria ar putea să pompeze şi alţi bani în club. „Vom vedea dacă mai dăm bani. Noi am sprijinit echipa de fotbal. Probabil vor mai fi alocaţi bani“, a spus Pascu. Directorul economic s-a mai plâns de faptul că primăria nu a putut nici măcar să evalueze stadionul „Ion Oblemenco“, deoarece Mititelu i-a dat oamenii afară. Cât despre cele trei milioane de euro pe care finanţatorul clubului susţine că le-a investit în stadion, Pascu a spus că nu ştie dacă suma este reală.

Bâlbâieli de directori

Deşi au venit cu lecţia învăţată şi au demonstrat cu acte că au dreptate în războiul cu Mititelu, lucru prezentat pe larg în GdS, cei doi directori nu au ştiut să răspundă la întrebări simple. De exemplu, chestionat de ce a fost nevoie de semnarea unui protocol între primar şi Mititelu, dacă tot nu are valoare juridică, Nicolae Pascu ne-a spus să nu-l întrebăm pe el. Pascu a tăcut şi când l-am întrebat de ce primăria a acordat două milioane de lei clubului de fotbal în situaţia în care, la acel moment, era în procedură de faliment. Răspunsul a fost năucitor: „Nu am ştiut“. Întrebat de ce, a evitat răspunsul. Cel care a pus bomboana pe colivă a fost însă directorul de la Taxe şi Impozite, Ioan Văcariu. Acesta s-a contrazis în privinţa răspunsurilor date, singura concluzie fiind aceea că primăria ştia că Mititelu nu va folosi banii pentru promovarea sportului. Iniţial, Văcariu a spus că nu ştia că Universitatea are blocat contul din Trezorerie de către Fisc şi că, implicit, cele două milioane urma să ajungă în bugetul statului pentru plata datoriilor. Apoi s-a răzgândit şi a spus că primăria blocase toate conturile clubului, inclusiv cel de la Trezorerie, de câţiva ani. Prins cu mâţa în sac, acesta a recunoscut că primăria a dat banii pentru ca Universitatea să scape de datorii şi să obţină licenţa. Deci, nici vorbă de performanţă, aşa cum scria în contract. Semn că primăria a ştiut clar că banii aceia nu puteau fi folosiţi pentru performanţă sportivă. Văcariu a precizat că primăria nu a cerut falimentul clubului de fotbal, ci doar s-a înscris la masa credală. Altă bâlbă a lui Văcariu a fost legată de divizarea clubului de fotbal în martie anul trecut, procedeu prin care Mititelu a împărţit Fotbal Club U Craiova în trei firme. Clubul a rămas fără datorii, pe care le-a mutat pe celelalte două firme. Văcariu a spus iniţial că divizarea a fost făcută corect. Apoi, întrebat dacă o firmă în procedură de faliment poate fi divizată, s-a răzgândit şi a spus că nu.

Aurică o şti el ceva….

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a făcut ieri declaraţii incendiare la Sport.ro. „Mititelu nu a fost în stare să plătească o chirie de 250 de euro pe lună. Eu am vrut doar să-l ajut, credeam că această echipă ne aparţine nouă, tuturor. Vrem să facem altă echipă la Craiova, care să fie a Craiovei. Fără Popescu, Neţoiu şi alţii. Veţi vedea că vom reuşi“, a spus primarul Craiovei, care susţine că Mititelu nu deţine şi palmaresul fostei echipe. „Universitatea pe care o ştie toată lumea o are altcineva în Craiova, cu nume, cu palmares, cu tot. Eu aşa ştiu, poate-l întrebaţi pe domnul Staicu, care a făcut acea tranzacţie cu domnul finanţator. O singură echipă are palmaresul şi nu e aceasta“, a mai spus Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

51 COMENTARII