14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

Microîntreprinderile nu depun Declaraţia 010
Dispariţia impozitului pe venitul microîntreprinderilor (3%) determină mii de firme mici să-şi schimbe vectorul fiscal, în sensul că trec la impozitul pe profit. Acest lucru ar fi însemnat ca societăţile să dea năvală la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj ca să completeze o declaraţie (010) prin care să treacă de la 3% la cota unică de 16%. În rândul contabililor şi al finanţiştilor s-a creat confuzie, iar Fiscul s-a trezit cu oamenii la uşă să depună declaraţia în termenul prevăzut de lege, adică până la sfârşitul lunii ianuarie. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a emis ieri Ordinul nr. 101/28.01.2010 prin care clarifică situaţia şi precizează că se va face modificarea vectorului fiscal din oficiu pentru microîntreprinderi şi nu mai este nevoie ca aceste firme să depună declaraţia de menţiuni la Finanţe. Firmele mici vor raporta lunar chestiunile legate de contribuţii, faţă de raportarea trimestrială de până acum. „Se face modificarea din oficiu de către noi, iar contabilii nu mai trebuie să depună nici o declaraţie. Este o modificare a legislaţiei şi nu o modificare a firmelor“, a explicat directorul coordonator adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. El a precizat că în Dolj sunt 5.000 de microîntreprinderi care erau plătitoare ale impozitului pe venit de 3%.
Ramona OLARU

Strada Henry Ford în Bănie
Consiliul Local Craiova a aprobat ieri redenumirea unui tronson din strada Caracal în strada Henry Ford, în semn de respect faţă de fondatorul Ford Motors Company, prezentă acum şi în Bănie. De la intersecţia cu bulevardul Decebal până la ieşirea din oraş spre Cârcea, strada Caracal se va numi strada Henry Ford, imobilele de pe această porţiune urmând să fie renumerotate. Ideea îi aparţine consilierului local Lucian Mincu. Acesta a spus că, prin acest gest, Craiova se alătură comunităţii marilor oraşe ale lumii care îl onorează pe Henry Ford, părintele producţiei de automobile în serie.
 Marian Bădîrci

Căldură fără intermediar
Căldura furnizată craiovenilor în sistem centralizat va fi facturată individual dacă proprietarii de apartamente vor semna convenţia adiţională la contractele de furnizare între Regia Autonomă de Termoficare Craiova şi asociaţiile de proprietari. Consiliul local a aprobat ieri acest tip de facturare, urmând ca Termoficarea să încheie contractele şi convenţiile cu beneficiarii. Potrivit directorului Termoficării, Tatian Tudorache, prin acest tip de facturare se elimină distribuirea banilor încasaţi cu titlu de contravaloare a energiei termice către alţi furnizori şi debranşarea globală, la nivel de scară sau chiar de bloc, în cazul în care în respectivele condominii există rău-platnici. „Avem semnale că banii plătiţi de consumatori pentru energia termică prin asociaţie iau alte destinaţii. Prin facturare individuală, proprietarii de apartamente vor plăti direct Termoficării, nu asociaţiei. Totodată, în baza convenţiei semnate cu asociaţia şi proprietarul, noi vom face demersul pentru debranşare individuală pentru fiecare rău-platnic şi nu vom mai putea debranşa scara de bloc sau blocul, unde, pe lângă rău-platnici, sunt şi oameni care plătesc la zi“, a spus Tudorache. Dacă un rău-platnic nu permite accesul pentru sistarea căldurii, furnizorul va apela la căile legale de executare. Nesemnarea convenţiei de către un proprietar nu atrage debranşarea automată a locuinţei acestuia de la sistemul de încălzire, legea permiţând şi facturarea prin intermediul asociaţiei. Directorul Termoficării crede însă că astfel de cazuri vor fi rare, întrucât acest tip de facturare îl dezavantajează pe consumator.
Marian Bădîrci

Baza sportivă din parc, administrată de regia primăriei
Baza sportivă şi celelalte zone de agrement existente în Parcul Tineretului vor fi administrate de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, conform unei hotărâri adoptate ieri de consiliul local municipal. Potrivit directorului RAADPFL, Ion Petre, Regia va lua în calcul şi instituirea unor taxe pentru utilizarea diverselor echipamente sportive. „Nu ştim ce taxe încă, dar vom face nişte calcule. Sigur că vor exista nişte taxe. Gândiţi-vă că le dăm oamenilor în grijă lucruri care se uzează. Sunt nişte cheltuieli care trebuie acoperite“, a spus directorul RAADPFL. Preluarea bazei sportive şi a celorlalte bunuri va fi făcută după legalizarea de către Prefectura Dolj a deciziei consiliului local.
Marian Bădîrci

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS