15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBariera Vâlcii, un nou început

Bariera Vâlcii, un nou început

Campania „Fii vocea cartierului tău!“ a revenit în forţă cu o întâlnire în cartierul Bariera Vâlcii, una dintre cele mai slab dezvoltate zone ale Craiovei. Oamenii au aflat în direct că acest cartier va suferi transformări radicale în următorii patru ani.

Craiovenii din cartierul Bariera Vâlcii au umplut până la refuz sala în care s-a desfăşurat marţi „Fii vocea cartierului tău!“, campanie iniţiată de Gazeta de Sud în noiembrie 2006. Oamenii, sătui de neajunsuri, i-au sesizat primarului Antonie Solomon diverse situaţii, cele mai grave fiind lipsa apei potabile, a canalizării şi a asfaltului. Participanţii au mai acuzat poluarea de la Centrala Termică II, intervenţia slabă a utilajelor de deszăpezire, incapacitatea de control al maidanezilor, proasta sistematizare a circulaţiei, instalarea defectuoasă a apometrelor ş.a.m.d. Aproape fără excepţie, craiovenii din Bariera Vâlcii au cerut din nou sprijinul municipalităţii în decolmatarea canalului de protecţie. Pentru unele dintre doleanţele oamenilor sunt prevăzute soluţii în următorii patru ani. Pentru altele, primăria a promis că va căuta soluţii inclusiv cu sprijinul GdS.

Canalul nimănui

Craioveanul Nelu Nicolaescu a spus că vara aerul este irespirabil în preajma canalului de protecţie din Bariera Vâlcii, al cărui administrator este încă necunoscut: „Am casa la opt metri de canal. Vara nu poţi să deschizi geamul!“. Primarul Antonie Solomon a declarat că în această primăvară se va organiza o acţiune de decolmatare a acestui canal. „Ştiţi că nu putem interveni cu modificări aici. Dar o să organizăm o acţiune concertată, eventual şi cu sprijinul penitenciarelor“, a afirmat primarul. Edilul-şef a recunoscut că ar fi nevoie ca şi inspectorii municipali să stea mai mult în teren, pentru a-i sancţiona pe aceia care aruncă mizerii în acest canal.

Apa – când puţină, când deloc

Alimentarea cu apă în Bariera Vâlcii lasă de dorit în mai toate zonele cartierului, sunt de părere locuitorii acestuia. Mihai Mircea a spus că pe strada Rozelor au fost montate anul trecut apometre fără a se schimba şi conducta, care apoi a început să se spargă. Horia Georgescu povesteşte că pe Aleea Bucegi s-a introdus o ţeavă, pe care constructorii nici nu au racordat-o, dar nici nu au astupat canalul. „Mi-au fost sparte geamurile de opt ori şi vă daţi seama de ce“, s-a plâns Horia Georgescu, dând de înţeles că trecătorii ori maşinile pică în şanţ şi apoi se răzbună pe proprietarul casei învecinate, crezând că el e autorul. Constantin Niţulescu a spus că şi pe strada Teilor a fost introdusă o conductă care a rămas neracordată. Cristinel Călăraşu a vrut să ştie dacă şi când va fi amenajată o reţea de apă potabilă pe strada Carpenului. „Ni s-a spus că trebuie să dăm 100 de milioane (de lei vechi – n.r.) ca să se facă un racord la o magistrală, ori noi nu avem atâţia bani“, a afirmat Cristinel Călăraşu. Nelu Nicolaescu a spus că pe strada Ramuri căminele apometrelor sunt pline de apă: „Când vin să le citească, scot întâi apa cu găleata“. Directorul Companiei de Apă „Oltenia“ SA, Doru Buruiană, i-a asigurat pe oameni că imediat ce vremea va permite vor fi inspectate toate lucrările executate de diverşi contractanţi în ultima vreme şi vor fi luate măsurile necesare. „Cert este că în acest an vor fi contorizate toate proprietăţile din Bariera Vâlcii. Cunoaştem câteva dintre situaţiile prezentate. Şi noi avem o mare nemulţumire legată de modul în care este refăcută infrastructura după ce firmele termină lucrări de realizare a reţelelor sau branşamentelor. În privinţa banilor, aş prefera să nu discutăm acum… În nici un caz nu trebuie să daţi vreun ban. Veniţi la companie şi faceţi cerere, aşa cum este legal“, a arătat Doru Buruiană, lăsând să se înţeleagă că nu ar fi străin de ştirile potrivit cărora diverşi indivizi de la companie cereau bani în trecut pentru lucrări care cad în obligaţia furnizorului.

Canalizarea, promisă pe masterplan

Foarte multe străzi din Bariera Vâlcii devin impracticabile când plouă, şi rămân multă vreme aşa, din cauza lipsei canalizării pluviale. Gheorghe Duţă a povestit că a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru decolmatarea străzii Prunului. „Noi am tras până la 11 noaptea şi n-am reuşit. Până la urmă, au venit pompierii şi au desfundat strada. Constantina Mihalache a acuzat aceleaşi aspecte pentru Aleea Toamnei, iar Constantin Amza a spus că pe strada Ramuri poţi trece până la asfalt doar în cizme. Autorităţile le-au cerut oamenilor răbdare încă trei-patru ani, până la amenajarea integrală a canalizării în Bariera Vâlcii. „Cartierul beneficiază de finanţare prin masterplanul de alimentare cu apă şi canalizare aprobat la nivelul judeţului Dolj. În două luni trebuie depus proiectul. Banii vin pentru canalizare, vreo 13 milioane de euro, şi pentru colectoare, un milion şi jumătate, dar trebuie să mai aveţi răbdare“, a spus primarul Craiovei.

Străzile, de jale

Despre străzile din Bariera Vâlcii oamenii din cartier spun că sunt mai rău decât la ţară. Ei îşi arată indignarea faţă de dezinteresul autorităţilor, chiar dacă înţeleg că străzile nu pot fi asfaltate decât după finalizarea lucrărilor de canalizare şi de alimentare cu apă potabilă. „Dar nişte piatră, o lamă, să îndrepte drumul, poate fi băgată“, crede Mircea Ionică, referindu-se la strada Carpenului. Nici despre străzile cu urme de asfalt nu sunt prea multe lucruri bune de spus. Matei Eduard a afirmat că pe strada Toamnei trebuie amenajate trotuare pentru copii: „Trebuie să le mulţumim bătrânilor că aceşti copii mai ajung teferi acasă când vin de la şcoală!“. Antonie Solomon le-a reamintit participanţilor la „Fii vocea cartierului tău!“ că strada Bariera Vâlcii va fi modernizată în cadrul planului integrat de dezvoltare, aplicabil începând cu acest an. „Carosabilul va fi lărgit şi probabil va fi construit un singur trotuar. Strada Bariera Vâlcii va fi un fel de autostradă“, a spus Solomon. Tot în planul integrat de dezvoltare mai este inclus proiectul pentru modernizarea străzii Toamnei. Despre celelalte artere de circulaţie, primarul Craiovei a spus că mare parte dintre ele vor fi reabilitate prin acordul-cadru pe următorii patru ani.

Haite şi în Barieră

În Bariera Vâlcii, haitele de maidanezi, destule, se strâng în special în preajma unităţilor economice, spun oamenii din cartier. Vasile Chivu a făcut un apel la autorităţi să strângă câinii comunitari: „Mi-au muşcat fata. Trebuie să faceţi ceva, domnule primar!“. Antonie Solomon a recunoscut că trei sferturi din sesizările telefonice înregistrate la primărie se referă la maidanezi. „Maidanezii sunt protejaţi, din păcate, mai bine decât oamenii. Sunt mii în Craiova. Aşteptăm modificarea legii, care am înţeles că a trecut de Senat. Fără o lege care să ne dea dreptul să luăm măsuri nu avem ce face“, a spus Solomon.

„Vamă“ sub pod

Foarte mulţi dintre craiovenii veniţi marţi la „Fii vocea cartierului tău!“ au cerut să fie instalate lumini sub podul care trece peste strada Bariera Vâlcii, pentru a fi evitate tâlhăriile. La „vamă“, cum îi spun locuitorii cartierului, au fost montate în mai multe rânduri sisteme de iluminat, pe care însă cei interesaţi le-au spart de fiecare dată. Primarul Solomon a promis că în două zile vor fi instalate altele, mai „sănătoase“.

Vor trecere peste calea ferată

Craiovenii din Bariera Vâlcii cred că o trecere de pietoni peste calea ferată ar fi necesară în cartier şi, mai ales, sigură pentru copii. Dumitru Stoican susţine chiar că a făcut mai multe demersuri în acest sens, inclusiv la Ministerul Transporturilor, de unde însă ar fi fost trimis tot la Primăria Craiova. „În nici un caz nu putem interveni la liniile ferate. Nu avem decât să susţinem împreună această propunere la aceia care au competenţă“, a spus Solomon.

Poluarea, fără „şef“

Reprezentantul Sucursalei II Electrocentrale CET II, Constantin Hoancă, nu a răspuns invitaţiei de a participa la „Fii vocea cartierului tău!“ în Bariera Vâlcii, cartierul cel mai poluat din pricina emisiilor uzinei. În această situaţie, primarul le-a comunicat oamenilor că are ştiinţă despre investiţiile pe care Complexul Energetic Craiova le-a demarat sau urmează să le demareze pentru reducerea emisiilor poluante. „În orice caz, ştiu că, dacă nu vor respecta normele în domeniul protecţiei mediului în cel mai scurt timp, vor fi închişi. Adică se va închide centrala“, a arătat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII