22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCAS şi pentru convenţii civile

CAS şi pentru convenţii civile

Proiectul legii pensiilor, care urmează să fie aprobat de guvern la începutul lui februarie, prevede plata CAS şi în cazul contractelor pe drepturi de autor şi convenţii civile până la un plafon maxim de cinci salarii medii pe economie, a declarat vineri ministrul muncii, Mihai Şeitan.
„Este o prevedere introdusă în proiectul legii pensiilor, care vizează plata CAS-ului pentru cei plătiţi cu drepturi de autor şi contracte civile, pentru ca aceştia să poată beneficia şi ei de pensie. Această contribuţie se va plăti până la nivelul de cinci salarii medii pe economie“, a afirmat Şeitan.
El a precizat că, peste plafonul de cinci salarii medii pe economie, nu se mai plăteşte CAS.
„Proiectul de lege a fost înaintat pentru analiză miniştrilor în ultima şedinţă de guvern, urmând ca până săptămâna viitoare să centralizăm propunerile care vin din partea tuturor ministerelor“, a completat ministrul muncii.
Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la începutul lunii februarie, urmând ca apoi să fie trimis în parlament.
Ideea schimbării reglementărilor în ceea ce priveşte plata prin contracte de drepturi de autor, larg răspândită în rândul jurnaliştilor, a fost vehiculată şi la începutul anului trecut, când sindicatele vorbeau chiar de eliminarea plăţii sub această formă.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara în ianuarie 2009 că eliminarea remunerării sub formă de drepturi de autor ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane.
Din datele centralizate de ANAF reiese că 61,5% din fişele fiscale depuse de angajatori la Fisc în 2007 cuprindeau venituri pe cartea de muncă la nivelul salariului minim pe economie, iar peste 37.000 de români erau plătiţi cu drepturi de autor în 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS