11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreşte numărul doljenilor vaccinaţi

Creşte numărul doljenilor vaccinaţi

Decesele din ultima vreme cauzate de gripa porcină şi avertizările specialiştilor privind un nou val de îmbolnăviri la sfârşitul lui ianuarie i-au convins pe mulţi doljeni să se vaccineze.

Avertizările medicilor specialişti privind creşterea numărului de cazuri de gripă nouă, cu virusul AH1N1, au început să fie luate în serios în ultima vreme şi de doljeni, care merg la medicul de familie ca să se vaccineze. De la începutul vaccinării gratuite, în luna decembrie, şi până acum, au fost imunizate 6.786 de persoane şi numărul acestora creşte de la o zi la alta. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a distribuit până acum în spitale, instituţii ale administraţiei publice locale şi cabinete medicale 44.000 din cele 45.000 de doze de vaccin Cantgrip primite de la Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii instituţiei susţin că oricine are în prezent acces gratuit la vaccin, iar singurul lucru pe care trebuie să-l facă este să se prezinte la medicul de familie. „Ne aşteptăm la o creştere a numărului de îmbolnăviri la sfârşitul lunii ianuarie, motiv pentru care insistăm asupra necesităţii vaccinării. Aceasta este singura metodă prin care populaţia se poate feri de îmbolnăvire, de complicaţiile care pot apărea şi să prevină transmiterea bolii. Trebuie spus că vaccinul nu se găseşte în farmacii şi se administrează numai de către medicii de familie şi medicii din dispensarele studenţeşti ori cabinetele de medicină şcolară“, a precizat dr. Ludmila Prunariu, director adjunct DSP Dolj.

Două decese în Dolj

Pregătirile în vederea noului val de gripă nouă au început, potrivit autorităţilor sanitare doljene, încă din luna decembrie, când DSP a achiziţionat materiale de dezinfecţie, măşti şi mănuşi de protecţie.
Şi medicii de familie şi-au schimbat mentalitatea în privinţa vaccinului Cantgrip. După ce în luna decembrie mulţi afirmau că nu se vor vaccina pentru că aveau încredere în propriul sistem imunitar sau pentru că le era teamă de aditivii pe care i-ar conţine vaccinul, acum s-au lăsat vaccinaţi. Printre ei se numără şi dr. Mirela Profir, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie, filiala Dolj, care susţine că Institutul Cantacuzino a dat asigurări că vaccinul Cantgrip nu conţine nici un fel de aditivi, având compoziţia similară cu a vaccinului împotriva gripei sezoniere. Dr. Profir a confirmat şi faptul că oamenii au început să se arate interesaţi de vaccinare şi spune că până acum a terminat jumătate din dozele de vaccin repartizate de DSP Dolj.
În ceea ce priveşte cazurile de gripă nouă, potrivit reprezentanţilor Spitalului de Urgenţă Craiova, în această unitate sanitară s-au înregistrat până acum două decese la pacienţi cu gripă nouă, care sufereau şi de alte boli asociate. În Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Craiova mai sunt internaţi în stare gravă şapte pacienţi infectaţi cu virusul AH1N1.

Vaccin pentru copii

Potrivit DSP Dolj, vaccinul pentru copiii cu vârste mai mici de 16 ani va fi fabricat tot de Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Vaccinul este, deocamdată, în curs de avizare. Acesta va fi distribuit medicilor şcolari şi medicilor de familie din mediul rural pentru vaccinarea elevilor şi a preşcolarilor.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII