7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntroducerea certificatului energetic pentru locuinţe, amânată

Introducerea certificatului energetic pentru locuinţe, amânată

Certificatul energetic pentru locuinţe nu mai este necesar începând cu 1 ianuarie 2010. Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, amânarea cu încă un an a termenului de la care se impune obligativitatea sa pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 372/2005 pentru certificarea energetică a apartamentelor, începând cu 1 ianuarie 2010, la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din ansamblurile de locuinţe urma să fie obligatorie prezentarea unui certificat de performanţă energetică a clădirii. Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie (exprimat în kWh/mp arie utilă), respectiv prin consumul anual de căldură specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat şi prin eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G-eficienţă energetică scăzută).

Legea privind performanţa energetică a clădirilor se aplică începând cu 1 ianuarie 2011

Cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a prevederilor acestei legii, guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, amânarea cu încă un an a termenului de la care se impune obligativitatea certificatului energetic. „Prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanţă energetică a clădirii şi punerea acestora la dispoziţie potenţialilor cumpărători sau chiriaşi de către proprietari, în cazul vânzării sau închirierii locuinţelor unifamiliale şi a apartamentelor din blocurile de locuinţe, se aplică începând cu 1 ianuarie 2011“, se arată în actul normativ aprobat de guvern.

Obligativitatea certificatului ar fi dus la „stoparea sau întârzierea vânzărilor de locuinţe vechi“

Solicitări exprese cu privire la amânarea termenului de aplicare a Legii nr. 372/2005 au venit din partea Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), care a apreciat că legea va fi greu de aplicat de la 1 ianuarie 2010 şi că va avea un impact negativ major asupra pieţei imobiliare în anul viitor. „Obligativitatea obţinerii certificatului de performanţă energetică, începând cu 1 ianuarie 2010, ar fi avut ca efect stoparea sau, în cel mai bun caz, întârzierea vânzărilor de locuinţe vechi, ţinând cont că din 2007 este obligatorie obţinerea certificatului la autorizare“, a declarat Cristian Clenciu, preşedintele ARAI. Acesta a explicat că ARAI a solicitat amânarea termenului şi pentru că numărul auditorilor energetici este foarte mic (în Dolj, de exemplu, nu sunt decât trei-patru), în unele judeţe ei lipsind, iar activitatea de certificare este destul de laborioasă, fapte ce contribuie la obţinerea dificilă a acestor certificate, cu un consum mare de timp şi costuri ridicate. „În plus, am solicitat autorităţilor competente, în special Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor (MDRL) să se creeze premisele tehnice şi operaţionale de aplicare eficientă a acestei legi, respectiv elaborarea şi autorizarea de metodologii computerizate eficiente şi rapide de certificare, creşterea numărului auditorilor energetici, realizarea unei baze de date cu indici tehnici standardizaţi necesari certificării, pentru imobilele rezidenţiale situate în blocuri construite între anii 1960-1990, imobile ce deţin un procent majoritar în masa fondului locativ românesc“, a adăugat Cristian Clenciu.
Agenţiile imobiliare nu sunt singurele care au solicitat amânarea aplicării prevederilor Legii nr. 372/2005. Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a solicitat, în urmă cu trei săptămâni, amânarea termenului de aplicare a Legii nr. 372/2005, considerând că impunerea de la 1 ianuarie 2010 a certificatului energetic va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.

Majoritatea clădirilor vechi sunt încadrate în clasele energetice C şi D

Potrivit banknews.ro, majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/mp/an. În acest context, ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/mp/an şi a fost stabilită prin OUG 18/2009.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII