Introducerea certificatului energetic pentru locuinţe, amânată

Autori


Certificatul energetic pentru locuinţe nu mai este necesar începând cu 1 ianuarie 2010. Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, amânarea cu încă un an a termenului de la care se impune obligativitatea sa pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 372/2005 pentru certificarea energetică a apartamentelor, începând cu 1 ianuarie 2010, la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din ansamblurile de locuinţe urma să fie obligatorie prezentarea unui certificat de performanţă energetică a clădirii. Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie (exprimat în kWh/mp arie utilă), respectiv prin consumul anual de căldură specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat şi prin eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G-eficienţă energetică scăzută).

Legea privind performanţa energetică a clădirilor se aplică începând cu 1 ianuarie 2011

Cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a prevederilor acestei legii, guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, amânarea cu încă un an a termenului de la care se impune obligativitatea certificatului energetic. „Prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanţă energetică a clădirii şi punerea acestora la dispoziţie potenţialilor cumpărători sau chiriaşi de către proprietari, în cazul vânzării sau închirierii locuinţelor unifamiliale şi a apartamentelor din blocurile de locuinţe, se aplică începând cu 1 ianuarie 2011“, se arată în actul normativ aprobat de guvern.

Obligativitatea certificatului ar fi dus la „stoparea sau întârzierea vânzărilor de locuinţe vechi“

Solicitări exprese cu privire la amânarea termenului de aplicare a Legii nr. 372/2005 au venit din partea Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), care a apreciat că legea va fi greu de aplicat de la 1 ianuarie 2010 şi că va avea un impact negativ major asupra pieţei imobiliare în anul viitor. „Obligativitatea obţinerii certificatului de performanţă energetică, începând cu 1 ianuarie 2010, ar fi avut ca efect stoparea sau, în cel mai bun caz, întârzierea vânzărilor de locuinţe vechi, ţinând cont că din 2007 este obligatorie obţinerea certificatului la autorizare“, a declarat Cristian Clenciu, preşedintele ARAI. Acesta a explicat că ARAI a solicitat amânarea termenului şi pentru că numărul auditorilor energetici este foarte mic (în Dolj, de exemplu, nu sunt decât trei-patru), în unele judeţe ei lipsind, iar activitatea de certificare este destul de laborioasă, fapte ce contribuie la obţinerea dificilă a acestor certificate, cu un consum mare de timp şi costuri ridicate. „În plus, am solicitat autorităţilor competente, în special Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor (MDRL) să se creeze premisele tehnice şi operaţionale de aplicare eficientă a acestei legi, respectiv elaborarea şi autorizarea de metodologii computerizate eficiente şi rapide de certificare, creşterea numărului auditorilor energetici, realizarea unei baze de date cu indici tehnici standardizaţi necesari certificării, pentru imobilele rezidenţiale situate în blocuri construite între anii 1960-1990, imobile ce deţin un procent majoritar în masa fondului locativ românesc“, a adăugat Cristian Clenciu.


Agenţiile imobiliare nu sunt singurele care au solicitat amânarea aplicării prevederilor Legii nr. 372/2005. Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a solicitat, în urmă cu trei săptămâni, amânarea termenului de aplicare a Legii nr. 372/2005, considerând că impunerea de la 1 ianuarie 2010 a certificatului energetic va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.

Majoritatea clădirilor vechi sunt încadrate în clasele energetice C şi D

Potrivit banknews.ro, majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/mp/an. În acest context, ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/mp/an şi a fost stabilită prin OUG 18/2009.

 Comenteaza acum

9 Comentarii

 1. Italia. Anglia, Germania said:

  Eu a m fost in repetate randuri prin Occident si Europa de Est, Franta, Belgia, Anglia, Germania, Italia, Austria, Ungaria si vreau sa va spun ca doar la romani e nebunia asta cu POLISTIRENul. Toata Europa civilizata locuieste in imobile vechi, a caror arhitectura ar fi grav compromisa prin aplicarea de polistiren pe exterior si nu ma refer doar la cazul cladirilor istorice, deoarece la acelea chiar e interzis asa ceva. Mai ales la englezi, unde vremea e foarte capricioasa, nici nu se vorbeste de asa ceva, ei au majoritatea caselor din caramida netencuita, pe care e aplicat lac rezistent la apa, caramida speciala, foarte rezistenta si care confera un aer aparte intregului regat. Eu nu stiu ce se intampla cu tara asta a noastra, Romania, in Occident nici macar nu sunt atatea termopane ca la noi, rareori si-au schimbat tamplaria originala ca sa puna termopan. Am vazut blocuri la Roma (da, sunt si acolo blocuri ca la noi), in zona apropiata de cea centrala, care nu au termopane deloc. Din dorinta de a se ridica la nivelul de trai occidental, romanii au inceput sa exagereze cu pretentiile, iar autoritatile nu stiu cum sa-i mai jecmaneasca. Nu poti obliga sau constrange pe cineva sa-si puna polistiren. Acel certificat ar trebui eiliberat gratuit sau la un pret simbolic, fara birocratie si cu titlu orientativ, fara sa necesite investitii la cladire, ci doar sa constate, fara a avea legatura cu vanzarea/revanzarea. Este un abuz al autoritatilor, facut in complicitate cu presa, care nu ia atitudine. Parerea mea. Daca gresesc imi cer scuze.

 2. Alex said:

  Se vede cine a fost pe-afara .

  Nu gresesti deloc! Noi romanii dupa ce ca n-avem un chior in buzunare , vrem sa fim si fuduli. Noua ne trebuie termopane si polistiren cat mai gros si vopsit cat mai strident .

  Sanatate!

 3. to`arashul Matrics said:

  io nu prea am fost da` am vazut ca nemtii au disperat sa-si izoleze casa cu polistiren…. cit mai gros! sau sa fac pozografii si la asta?!! e baubaul Incalzirii Globale mai dragilor! A plecat de la americanoizi, a trecut pe la nemti si a ajuns la Rumanika 🙂 ! Ce-i greu de prisheput?!!! io unul am o nevoie de un polistiren gros rrau de tot ca am o casa mai batrina de 100 ani si nu izoleaza mai nimic! in juma de zii (sic) a pierdut complet temperatura! GRRRR!

 4. ioooo said:

  1 in occident nu a existat comunismul ,iar logic aia au blocuri facute klumea ,nu un lego de placi de beton ca ale noastre , pai daca tu compari caramida cu placa …, deaia trebuie polistirenul ,in rest daca e vb de cladiri istorice ai dreptate ,dar compara un bloc vechi de pe calea bucuresti cu unul ceausist ,masoara grosimea peretilor si atunci o sa-ti dai seama ,iar statul e cretin trebuia sa de vouchere ca nemtii la rabla de o valoare fixa cu care oamenii sa se duca la ce firme de constructii vor si sa dea tichetul plus diferenta ,iar functionarii sa deconteze tichetul dupa ce au vazut lucrarea ,ce mare branza era? o prostie romaneasca facuta anapoda ca impozitul forfetar ,care e forfetar doar cu numele si care nu numai ca nu i-a afectat pe nesimtiti din contra tot pe cei corecti i-a prins de ooooo ,orice se face la noi se face invers decat ar fi normal , sa nu mai vb de Prima Casa ,cum naiba s-au gandit alesii la masuri anticriza nush ,ce dreaq iese pe plus daca schimbam intre noi comunistele? iar certificatu asta avea acelasi efect pt cateva luni mai salta un pic pretul ,in rest nimik concret o prostie doar ce valoare poate aparea pe certificatul energetic cand majoritatea apartamentelor sunt la fel construite? oare nu aceeasi valoare ?,sau poate nu, depinde cat de beat si de mituibil e functionaru care-l intacomeste :)),pai valoare e simpla x, cei care si-au pus polistiren sa dovedeasca si cei care au construit dupa 90 sa-si faca studiu individual ,inca o tampenie aplicata exact invers decat ar fi normal.

 5. Polistirenul e bun, dar nu obligatoriu said:

  Raman la opinia ca nu au autoritatile romane dreptul de a ne obliga sa ne punem polistiren. E bun, insa nu obligatoriu. Faptul ca ne obliga ori ne constrang denota ca vor sa jecmaneasca lumea, nu mai stiu cum sa ia bani care de fapt nu-s.

 6. Avem cea mai scumpa gigacalorie said:

  Avem cea mai scumpa gigacalorie din Europa. Polistirenul face minuni doar din punct de vedere termic, la pret nu se va simti din cauza inflatiei. Orice reducere pe factura de intretinere e temporara. Au ei grija de asta.

 7. psycho_the_rapist said:

  Ala de la numarul 1:

  Esti prost. Si asta de mai multe ori. In Germania s-a izolat la greu cu polistiren. Este adevarat ca doar la blocuri, nu si la cladiri istorice, dar asta nu se face nici la noi (ca nu prea avem, sic!)
  In alta ordine de idei… cam cu ce temperaturi medii se confrunta Roma pe timp de iarna? Oare au aia nevoie de termoizolatie cu polistiren? Sau de termopane? Poate ar pune si romanii ferestre din lemn, dar uita-te si la preturi. Termopanele din PVC sunt cele mai ieftine, deci cum poti sa-i blamezi pe romani? Exista si ferestre ieftine din lemn, dar utilitatea lor este zero, la fel si calitatea. Compari, ca tampitul, mere cu pere, doar ca sa te dai mare ca ai umblat si tu prin Europa. Mai bine stateai acasa, erai mai castigat si tu (pentru ca nu te mai faceai de rahat) si noi (ca nu ne mai faceai tu de ras prin lume).

 8. GARDA DE FIER said:

  Pentru aia umblati prin Europa , nu stiu de ce nu izoleaza blocurile aia din Brazda , ci doar aia din Cv 9 ,si alte cartiere mai noi .

 9. TUNING AUTOFID said:

  TUNING AUTO SI MOTO
  CIP DE PUTERE COSUMU ESTE MAI MIC VEZI LISTA.
  Tel:07279039 38, 0769648430
  ID Yahoo: autofid.dolj
  SKYPE autofid.dolj
  Facebook:Autofid Florescu
  :http://autofid.si tiwebs.com

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 30 decembrie 2009

Actualitate

» S-a decis soarta Polivalentei
» Gazeta de Sud îţi mobilează casa
» Alte trei decese cauzate de gripă nouă
» Sistemul de pensii pentru agricultori intră în vigoare în 2011
» Revelion cu sarmale la spital
» 15.000 de posturi tăiate în învăţământ
» Introducerea certificatului energetic pentru locuinţe, amânată

Local

» A intrat cu maşina într-un gard
» Omorât de maşină la Curtişoara
» Copil lovit pe trecerea de pietoni
» I-a furat portofelul pe zebră
» Acelaşi loc, două accidente
» Spitalul de Urgenţă are iar RMN
» Studenţii economişti, Moş Crăciun pentru o noapte
» Orăşelul copiilor, pustiit de criză
» Istoria plugului

Dolj

» Mai puţine spargeri de autoturisme

Sport

» Ştiri pentru care nu băgăm mâna-n foc
» Un OSCAR la fiecare
» Sorcova cu performanţe nu te scapă de finanţe
» Pluguşor de la peluză, n-avem fotbal, facem bâză!
» Van der Sar, învoit
» Beckham, la AC Milan
» Ghioane, nemulţumit
» Ionuţ Rada, la Al Nasr
» Gaţu vrea sânge proaspăt la FRH
» Oltchim Vâlcea, fără rivală în Liga Naţională
» Badea: „Cel mai bun an“

Bani & Afaceri

» Maşinile mici sunt „mari“ în India
» Bani pentru închiderea şi conservarea minelor
» CJ Gorj, implicat în nouă proiecte cu finanţare din fonduri structurale
» Pregătiţi de intervenţie

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Protest împotriva tocurilor
» Secretele ţinutei pentru o seară specială
» Scurte ştiri

Top