11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO masă tradiţională costă 200-300 de lei

O masă tradiţională costă 200-300 de lei

Deşi 2009 nu a fost nici pe departe un an foarte bun, iar numărul craiovenilor care au rămas fără un loc de muncă este în creştere, gospodinele acordă în continuare o importanţă deosebită festinului de Căciun, care anul acesta va costa aproximativ la fel ca şi anul trecut.

Pentru că prăznuiesc o mare sărbătoare creştină, chiar dacă 2009 a fost un an destul de dificil, craiovenii dau în continuare importanţă mesei de Crăciun. Cea mai căutată „delicatesă“ a sărbătorii este carnea de porc, care se găseşte în galantare la preţuri cuprinse între câţiva lei (picioare, rinichi, cap de porc, ciolan), până la câteva zeci de lei (spată, jambon, ceafă, cotlet, pulpă de porc, muşchi). Masa de Crăciun nu se rezumă însă numai la carne, coşurile cumpărătorilor din marile magazine fiind pline ochi. În plus, gospodinele care îşi fac cumpărăturile în pieţe au plasele ticsite de cumpărături de sezon – produse din preparate de porc (tobă, caltaboş, cârnăciori), fructe, legume, cozonaci şi câte şi mai câte bunătăţi.
„Ca în fiecare an, cele mai căutate produse sunt şi cele mai bine vândute, pe primele locuri poziţionându-se citricele, fructe foarte apreciate în sezonul rece, carnea de porc, alimentele de bază, făina, uleiul, mirodeniile, produse care stau la baza preparatelor tradiţionale pentru masa de Crăciun. Nelipsite din coşurile cumpărătorilor sunt şi dulciurile şi decoraţiile specifice de sezon. La brutărie, cele mai căutate produse sunt cozonacii de casă cu stafide şi rahat sau cu nucă şi cacao“, a declarat Irinel Popescu, directorul real,- Hypermaket. Acesta a explicat că, în general, craiovenii se orientează către articolele mai ieftine. Faptul că preţul dictează cumpărăturile este confirmat şi de gospodine.
„O dată în an este Crăciunul. Am făcut economii în restul anului, aşa că acum ne putem răsfăţa cu delicatese. Nu putem întâmpina Naşterea Domnului cu masa goală. Încercăm însă să cumpărăm produse cât mai ieftine, pentru a avea cât mai multe pe masă“, a spus Adriana Năstase, de 55 de ani, din Craiova.
„De pe masa de Crăciun nu pot lipsi preparatele tradiţionale. Preţurile sunt asemănătoare cu anul trecut, dar noi o să încercăm să cheltuim mai puţin pentru că suntem mai puţini salariaţi în casă, aşa că încerc să mă orientez către produse cât mai ieftine“, a afirmat Mihaela Dan, de 40 de ani, din Craiova.

„Costul coşului de Crăciun variază în funcţie de posibilităţi“

Luând în considerare preţurile practicate de comercianţi anul acesta, efortul financiar pentru o masă modestă, specifică de Sărbători se ridică la 200-300 de lei, adică aproximativ la fel ca în ultimii doi ani. Afirmaţia este susţinută şi de reprezentanţii marilor magazine.
„Costul coşului de Crăciun variază în funcţie de posibilităţile fiecărei familii. Pentru o familie care achiziţionează, de exemplu, 5-6 kg de pulpă de porc (17,48 lei/kg), 2 kg de cârnaţi (11,99 lei/kg), 1 kg de tobă (13,99 lei), 2-3 kg de banane (3,79 lei/kg), 2-3 kg de portocale (2,29 lei/kg), o cutie de fursecuri (7,99 lei/cutie), un cozonac (3,49 lei), două pungi cu bomboane de pom (3,17 lei/cutie) şi una-două sticle de vin (5,99 lei), costul mesei de Crăciun se ridică la aproximativ 220-260 de lei“, a precizat Irinel Popescu, care a explicat că, făcând o comparaţie cu anul trecut, la legume şi fructe preţurile sunt chiar mai mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU