3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInformare despre Europa

Informare despre Europa

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a câştigat premiul cel mai înalt la un concurs de creativitate despre Uniunea Europeană. Craiovenii au creat un pachet de cărţi de joc, dar cu informaţii despre fiecare ţară membră UE. Principalii beneficiari ai informaţiilor europene diseminate de Centrul de la Craiova sunt copiii din şcoli şi grădiniţe.

 Centrul Europe Direct Craiova se ocupă de informarea publicului larg despre ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, despre legislaţia comună şi despre practicile comunităţii europene. La ora bilanţului pe 2009, oamenii de la Europe Direct din Craiova trag linie şi adună: i-au învăţat pe copii ce înseamnă „Cetăţean european“, printr-un concurs cu tema „Combaterea schimbărilor climatice“, au informat populaţia despre ce înseamnă alegerile europarlamentare şi chiar au câştigat un concurs de creativitate în Europa, cu un pachet de cărţi de joc cu informaţii despre fiecare stat din UE. „Centrul nostru oferă informare europeană atât printr-un helpdesk organizat la Şcoala nr. 35 din Craiova, cât şi prin evenimente organizate în judeţ. În parteneriat cu ISJ Dolj şi Direcţia pentru Protecţia Mediului, am organizat concursul «Cetăţean european» pe 9 mai, în şcoli şi grădiniţe. Tema de anul acesta a fost «Combaterea schimbărilor climatice». Am fost plăcut impresionaţi de ceea ce au creat copiii din materiale refolosibile: pubele, hăinuţe din CD-uri şi altele“, a spus Valeria Chiţu, responsabil helpdesk în cadrul Centrului de Informare Europe Direct din Craiova. Şi în mediul rural, informarea despre Europa se face tot prin şcoli. Reprezentanţii Centrului spun că informaţiile cele mai cerute sunt legate de finanţările europene, în sensul că instituţiile vizitate solicitau cât mai multe date despre cum să obţină finanţări europene, de la proiecte mari prin POS-DRU, până la proiecte mici prin Comenius. Prin Centrul din Craiova sunt distribuite diverse broşuri despre UE, dintre care cele mai recente sunt: „Ghidul dumneavoastră privind tratatul de la Lisabona“, „Drepturile dumneavoastră în calitate de consumator“, „Ghidul instituţiilor UE“, „Locuri de muncă şi creştere economică în UE“, precum şi cărticele pentru copii cu desene şi informaţii europene de interes general. Informaţiile despre UE pot fi accesate fie direct de la help-desk-ul din Craiova, fie de pe site-ul www.europedirect.mpe.ro. Uniunea are şi o bibliotecă on line, multe dintre lucrări fiind traduse în limba română (www.bookshop.europa.eu), dintre care amintim „Scurt ghid despre euro“.

Cărţi de joc educative

Mândria echipei de la Centrul de informare din Craiova este un premiu I obţinut anul acesta în cadrul unui concurs la care au participat 500 de astfel de centre din toată Europa. Craiovenii au creat un pachet de cărţi de joc cu informaţii europene. Numerotate de la 1 la 27 (câte state sunt membre UE), „cărţile de joc cuprind informaţii despre fiecare stat membru, de la generalităţi, până la informaţii despre capitala fiecărei ţări membre UE. În finală am intrat alături de Austria, Belgia şi Franţa şi am obţinut cele mai multe voturi de la centrele din Europa. Pachetul de cărţi se numeşte «Play Europe» şi a fost foarte apreciat de celelalte centre din Europa“, a precizat Alina Iancu, responsabil network în cadrul Centrului din Craiova.

Planuri de viitor

În 2010, Centrul de Informare Europe Direct îşi propune să deschidă patru puncte locale de informare în mediul rural, cel mai probabil tot în şcoli, pe motiv că micuţii sunt cei mai buni receptori de astfel de informaţii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU