13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljchim se desfiinţează în 2010

Doljchim se desfiinţează în 2010

Combinatul chimic din Craiova va fi tăiat şi demolat, iar cei aproape 1.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi, au anunţat directorii de la Petrom. 376 dintre ei pleacă acasă în februarie. Negocierile cu potenţialii cumpărători au eşuat, iar Petrom trebuia să investească masiv în retehnologizare. Preţurile îngrăşămintelor în zona Olteniei ar putea să crească.

Zvonurile din ultima vreme despre închiderea Combinatului chimic Doljchim au devenit certitudine. Directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, a anunţat public, ieri, că va fi închis Combinatul chimic Doljchim către finalul anului 2010, arată NewsIn. Acţionarul de la Doljchim, Petrom, deţinut de grupul austriac OMV, renunţă la activitatea de petrochimie. „Aşa cum am anunţat, vom renunţa la partea de chimie şi petrochimie, până la sfârşitul anului viitor. Am încercat în ultimul an şi jumătate să vindem Combinatul chimic Doljchim. Am şi avut discuţii cu potenţiali cumpărători, dar nu am ajuns la un acord. Aşa că am decis să închidem combinatul. Acum, la sfârşitul acestui an, vom opri partea de îngrăşăminte, iar în 2010, toate capacităţile de la Doljchim vor fi operate doar atunci când va fi nevoie, în funcţie de necesităţi“, a declarat ieri pentru NewsIn, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. Încă de anul trecut, Petrom a purtat negocieri cu omul de afaceri Ioan Nicolae, deţinătorul Interagro şi al Combinatului chimic Turnu Măgurele. Cei doi potenţiali parteneri de afaceri nu au căzut de acord asupra tranzacţiei, astfel că s-a ajuns la închiderea combinatului. Surse din fabrică spun că Doljchim este „mare consumator de gaze naturale“, motiv pentru care nu ar fi profitabil pentru acţionarul majoritar. Hotărârea închiderii Combinatului Doljchim din Craiova a fost luată în şedinţa Consiliului de Administraţie al Petrom de marţi, 15 decembrie, când s-a decis ieşirea de pe piaţa produselor chimice.

Angajaţii – disponibilizaţi, combinatul – demolat

Conducerea Petrom nu numai că a confirmat ceea ce GdS scria în urmă cu câteva luni, că se va închide combinatul, ci chiar a lăsat să se înţeleagă că unităţile de producţie ale Doljchim vor fi demolate, cel mai probabil vândute la fier vechi. În prezent, mai sunt în unitate 980 de salariaţi. „Dintre angajaţii Doljchim, vom păstra aproximativ 200, care vor rămâne pe platformă, pentru lucrările de după închiderea Doljchim, pentru activitatea de demolare, curăţare, decontaminare“, a precizat Mariana Gheorghe. Directorul general al Doljchim, Dumitru Ungureanu, a precizat, pentru GdS, că în prezent în combinat mai lucrează 980 de oameni, iar dintre aceştia 376 s-au înscris deja pe liste, urmând să fie disponibilizaţi în luna februarie a anului viitor. Liderul sindical de la Doljchim, Gheorghe Băiaşu, susţine că disponibilizaţii vor primi plăţi compensatorii de circa 40.000 de lei de fiecare. „Singura noastră şansă este să ne cumpere cineva. Numai aşa se mai poate salva Doljchim. Pentru Petrom, Doljchim nu a fost o prioritate încă de la început. Gazul mai bine se vinde aşa decât să se prelucreze“, a spus Băiaşu. Liderul sindical a afirmat că ecologizarea şi demolarea vor costa mai mult decât activitatea în sine, „pentru că trebuie să taie milioane de metri cubi de beton“. Băiaşu mai spune că Doljchim a prins o conjunctură de piaţă defavorabilă, în care preţurile pe piaţa mondială sunt foarte mici, astfel că îngrăşămintele chimice s-au vândut foarte aproape de preţul de cost. Şi Arpechim Piteşti este pe lista neagră a Petrom, astfel că 400 de angajaţi de acolo vor fi transferaţi la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Petrom speră să vândă anul acesta activitatea de petrochimie de la Arpechim către Oltchim.

Nu era activitate prioritară pentru Petrom

Reprezentanţii Petrom au declarat pentru GdS că la Doljchim era nevoie de investiţii mari: „Raţionamentul acestei decizii are la bază strategia companiei de a se concentra asupra activităţilor de bază. Combinatul necesită investiţii semnificative pentru restructurare şi modernizare, având în vedere vârsta instalaţiilor, şi necesită expertiză specifică domeniului, iar producţia de îngrăşăminte nu face parte din activităţile de bază ale Petrom“. Întrebaţi de ce nu a fost vândut combinatul, reprezentanţii Petrom au precizat că nu au găsit un partener de afaceri potrivit: „Am luat decizia închiderii după ce am făcut toate eforturile de a identifica un partener cu expertiza şi puterea financiară necesare pentru a administra în parteneriat cu noi combinatul. Însă, criza economică nu numai că a afectat negativ întreaga industrie de producţie a îngrăşămintelor, dar a făcut imposibilă identificarea unui partener“. Acţionarul majoritar al Doljchim este de părere că la Doljchim vor avea loc operaţiuni de decontaminare a zonei. „După finalizarea activităţilor impuse de închiderea instalaţiilor, vom lua toate măsurile necesare convenite cu Agenţia Regională de Protecţie a Mediului“, au afirmat mai-marii Petrom. În prezent, la Doljchim mai funcţionează doar fabrica de metanol.

Cresc preţurile?

Preţurile îngrăşămintelor chimice ar putea să crească în zona Olteniei, pe fondul anunţului închiderii Doljchim. Aceasta, deoarece îngrăşămintele chimice vor fi aduse din alte zone ale ţării, astfel că şi cumpărătorul trebuie să dea mai mulţi bani pentru transport. Surse din piaţă susţin însă că majorarea preţurilor la îngrăşăminte nu va surveni în perioada imediat următoare, pentru că iarna cererea este destul de scăzută. În ţară mai sunt şi alte combinate care produc îngrăşăminte chimice.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

94 COMENTARII