5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEvaziune fiscală cu cereale

Evaziune fiscală cu cereale

Ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au reuşit să destructureze un grup de doljeni care, între anii 2007-2009, au adus un prejudiciu bugetului de stat în valoare de peste cinci milioane de lei (peste 50 de miliarde de lei vechi) prin operaţiuni fictive cu cereale între mai multe firme administrate de ei.

Reprezentanţii IPJ Dolj au comunicat că, pe 8 octombrie, ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi Poliţiei Segarcea au obţinut informaţii despre un grup de persoane care a emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de cereale către diverse societăţi comerciale de pe raza judeţului Dolj. În urma verificărilor, oamenii legii i-au identificat pe Cristian Burcă, de 27 de ani, Cătălin Florea, de 24 de ani, şi Ionuţ Staicu, de 20 de ani, toţi din Craiova. Aceştia, în perioada 2007-2009, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale, au emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de cereale către diverse societăţi comerciale fără a trece în contabilitate tranzacţiile respective. S-a constatat că firmele administrate de cei trei craioveni nu au plătit către bugetul de stat aproximativ 3.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. În baza probatoriului administrat de poliţişti, pe 8 octombrie, Judecătoria Segarcea a emis pe numele lui Burcă şi Florea mandate de arestare preventivă pentru 15 zile, iar pe numele lui Staicu – pentru 30 de zile, reţinându-se în sarcina acestora săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Prejudiciul depăşeşte cinci milioane de lei

Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, luni, au fost încheiate cercetările în acest caz, fiind identificate toate persoanele implicate în „afacerea“ cu cereale. Ofiţerii de la Investigare a Fraudelor au stabilit că, în perioada 2007 – 2009, Nicolae S., de 52 de ani, din Castranova, administrator la o societate comercială cu sediul în Craiova, şi Cornel Z., de 45 de ani, din Craiova, administrator la altă societate comercială, au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrează operaţiuni fictive privind aprovizionarea de cereale de la firmele reprezentate de Burcă, Florea şi Staicu. Anchetatorii au stabilit că scopul tranzacţiilor a fost cel al deducerii fără drept a TVA-ului şi diminuării impozitului pe profit, producând în acest mod un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 2.541.000 de lei.
Cel care a gândit „afacerea“ este Petrişor C., de 45 de ani, din Craiova, care i-a racolat şi iniţiat pe Burcă, Florea şi Staicu, determinându-i să înfiinţeze mai multe societăţi comerciale pentru a emite facturi fictive privind livrarea de cereale. De asemenea, aceste facturi fictive au fost utilizate ilegal în activitatea infracţională a societăţilor administrate de Nicolae S. şi Cornel Z.
Poliţiştii doljeni au precizat că aceştia din urmă şi Petrişor C. au fost reţinuţi pe 14 decembrie în bază unei ordonanţe pentru 24 ore şi introduşi în arestul IPJ Dolj. Marţi au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Judecătoriei Segarcea pentru comiterea infracţiunilor de instigare şi evaziune fiscală, însă magistraţii au respins propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, dispunând continuarea cercetărilor cu cei trei în stare de libertate.

Evaziunea fiscală

Conform Legii nr. 241/2005, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la doi ani la opt ani şi interzicerea unor drepturi ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate ori evidenţierea în actele contabile a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII