10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de turişti îşi vor petrece Sărbătorile la Rânca

Mii de turişti îşi vor petrece Sărbătorile la Rânca

Zăpada căzută în ultimele zile a grăbit deschiderea sezonului la schi în zona montană Rânca, unde mii de turişti sunt aşteptaţi să sosească de Sărbători. Vineri vor fi gata pentru schi şi alte sporturi de iarnă cele trei pârtii disponibile la cota 1.600.
Autorităţile din Gorj profită de zăpada căzută din abundenţă, mai ales în zona montană şi doresc să deschidă sezonul la schi şi alte sporturi de iarnă. Stratul de zăpadă în zona montană Rânca atingea ieri înălţimea de 20 de centimetri, iar ninsoarea continua să cadă, spre bucuria proprietarilor de cabane şi hoteluri din zonă. Potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, zăpada va fi tasată, iar pârtiile vor fi amenajate în mod corespunzător pentru ca turiştii şi amatorii de schi şi snowboard să se poată bucura de primele zile de iarnă adevărată. Noutatea în acest an este că, pe lângă cele două pârtii cunoscute în lungime de 600, respectiv 550 de metri, va fi dată în folosinţă a treia pârtie de 200 de metri, în apropiere de stadion, chiar în zona unde încep vilele şi cabanele. Având în vedere gradul de dificultate redus al pârtiei, aceasta va reprezenta o bucurie, mai ales pentru cei mici.

Nu mai există locuri de cazare  

Sabin Cornoiu a declarat că anul acesta, spre deosebire de ce s-a întâmplat până acum, spaţiile de cazare de la Rânca au fost ocupate până la refuz. Cei care doresc să obţină un loc de cazare pentru Crăciun şi Revelion o vor putea face numai dacă cineva renunţă la locul deja rezervat.
„Am rămas şi noi surprinşi de modul alert în care au fost epuizate toate ofertele. Totul a fost închiriat. Numai printr-o minune mai poţi face rost de un loc de cazare pentru Crăciun şi Revelion. Preţurile variază între 700 şi 2.000 de lei locul, pentru cinci zile şi patru nopţi de cazare, la patru stele, deci condiţii foarte bune. Ne aşteptăm cam la 5.000 – 6.000 de turişti de Crăciun şi Anul Nou. Foarte multă lume din judeţ şi din ţară, dar şi din străinătate vrea să îşi petreacă Sărbătorile la Rânca, în Parâng. Iarna, peisajul este superb şi sunt condiţii foarte bune, pentru că oferta este bogată şi sunt în continuare spaţii de cazare în construcţie. Este adevărat că activitatea turistică de bază are loc iarna“, a declarat şeful Salvamont Gorj.

Telescaun, de anul viitor  

Pentru un turism de calitate la Rânca este însă nevoie în continuare de investiţii. Anul acesta, a început construcţia sistemului de canalizare, însă nu au fost încă finalizate racordurile. De asemenea, anul viitor urmează să fie terminată şi construcţia telescaunului care va facilita accesul turiştilor în zona Vârfului Păpuşa. „Mai sunt câţiva paşi de făcut până să putem răsufla uşuraţi. Sistemul de canalizare a fost terminat în mare parte. Anul viitor vor fi făcute cuplările la imobile pentru a putea să fie dat în folosinţă. Din fericire, o mare parte din lucrările la staţia de telescaun au fost realizate în 2009: au fost săpate gropile, turnate betoanele. Practic, în 2010 se va trece doar la montarea instalaţiei propriu-zise de stâlpi şi cabluri. Viitorul telescaun va porni din zona unde încep cabanele, de la intrare şi va ajunge până la jumătatea Vârfului Păpuşa. Accesul va fi uşurat către domeniul schiabil“, a menţionat Sabin Cornoiu.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII