10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA venit zăpada, au început problemele

A venit zăpada, au început problemele

Iarna şi-a intrat în drepturi pe deplin în judeţul Mehedinţi. Prima zăpadă a luat tot pe nepregătite autorităţile, stratul de nea măsurând 15-20 de centimetri. Dacă pe arterele principale plugurile au trecut răzleţ, nu aceeaşi situaţie s-a înregistrat pe drumurile judeţene şi comunale.
„Stratul de zăpadă este de până la 20 de centimetri, abia putem să urcăm până acasă că nu a băgat nimeni grederul. Dacă nu îmi puneam lanţuri nu puteam să plec de pe loc“, a spus un şofer.
Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în nordul judeţului, unde pe artera principală care face legătura între Drobeta Turnu Severin şi Baia de Aramă, localnicii au scos tractoarele pentru deszăpezirea rudelor rămase cu maşinile în zăpadă.
Pe DJ  607, spre localităţile Godeanu, Balta, Baia de Aramă utilajului care trebuia să împrăştie antiderapant i s-au spart furtunurile de presiune, astfel fiind şi el blocat în nămeţi.
„S-au spart două furtunuri şi acum nu mai putem face nimic. Trebuie să reparăm maşina, aşa se întâmplă când ninge prima dată“, a spus şoferul utilajului.
Chiar şi Poliţia Rutieră a acţionat pe mai multe drumuri judeţene şi naţionale, solicitând drumarii să acţioneze acolo unde este nevoie.
„Administratorii drumurilor publice, la sesizarea poliţiştilor rutieri, au acţionat în vederea înlăturării stratului de zăpadă şi menţinerea unei bune viabilităţi a părţii carosabile pe DJ 670, pe sectorul de drum cuprins între localitatea Godeanu şi Balta, pe DJ 563, pe tronsonul de drum cuprins între Punghina – Drincea – Oprişor şi pe DJ 562A, pe raza localităţilor Livezi – Rogova – Vânjuleţ. În zonele menţionate se circulă în condiţii de iarnă, din cauza stratului de zăpadă de pe carosabil. În prezent, pe raza judeţului Mehedinţi nu sunt sectoare de drum închise circulaţiei din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Poliţiştii patrulează pe drumurile naţionale şi pe principalele artere rutiere din judeţul Mehedinţi atât pentru identificarea sectoarelor de drum acoperite cu un strat consistent de zăpadă, cât şi pentru a interveni în situaţia producerii unor evenimente rutiere nedorite. Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită responsabilă şi preventivă în trafic“, a declarat Andreea Dobre, subinspector IPJ Mehedinţi.
Meteorologii au anunţat cod galben pentru zăpadă în judeţul Mehedinţi, care a intrat în vigoare de ieri, de la ora 12.00.

Stat în lopată în loc de deszăpezire

Autorităţile din Târgu Jiu au reacţionat greu, ieri, când a fost vorba să cureţe străzile de zăpada căzută în cursul nopţii. Salariaţii Direcţiei de Servicii Comunale (DSC) Târgu Jiu încercau, fără prea mult zel, să îşi facă datoria şi să elibereze căile de acces, însă strădania lor nu prea dădea roade. Unul dintre oamenii cu lopata, preocupat probabil de cheltuielile de Crăciun sau de ultima tranşă de la FMI, s-a apucat să mediteze în coada lopeţii, profitând şi de lipsa şefului, plecat „cu treburi“ în zonă. Cu toate că au declarat că nici măcar copiii pe role nu vor avea acces în centrul oraşului pe betonul amprentat pentru a nu lăsa urme, ieri un tractor de câteva tone fusese adus pentru a transporta zăpada strânsă. Pe lângă acţiunile de deszăpezire în care sunt implicaţi angajaţii DSC, Primăria Târgu Jiu a lansat un apel cetăţenilor şi societăţilor comerciale de pe raza municipiului să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din faţa imobilelor, pentru asigurarea circulaţiei şi siguranţei pietonilor. Nerespectarea acestei măsuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 100 lei.

Un macaz a îngheţat

Comandamentul de iarnă instituit la nivelul Prefecturii Gorj, din cauza codului galben de ninsori şi viscol a comunicat faptul că circulaţia nu a fost întreruptă pe nici un drum din judeţ, iar bazele de deszăpezire au asigurate stocuri de material antiderapant şi utilaje specifice. Doar două trenuri au avut probleme ieri dimineaţă, din cauza zăpezii acestea ajungând la destinaţie cu întârziere. Un macaz din Halta Budieni de lângă Târgu Jiu a îngheţat şi a blocat circulaţia trenurilor în zonă pentru două ore. În jurul orei 5.00, trenurile care treceau prin Halta Budieni nu şi-au mai putut continua călătoria din cauza macazului. Trenul accelerat nr. 1821, care circula pe ruta Bucureşti-Arad, a avut o întârziere de peste două ore din cauza macazului care a îngheţat în Halta Budieni din comuna gorjeană Scoarţa. De asemenea, şi trenul personal nr. 2221 care circula pe ruta Craiova – Petroşani a avut o întârziere de peste o oră. Reprezentanţii CFR au reuşit să dezgheţe macazul şi astfel cele două trenuri au fost repuse în mişcare. După ora 7.00, trenurile şi-au reluat mersul. Aproximativ 100 de călători au aşteptat în tot acest timp ca persoanele în măsură să remedieze problema.

Mai mare sperietura!

Codul galben nu s-a resimţit ieri la Craiova. Oraşul a trecut peste prima ninsoare fără prea multe bătăi de cap, în ciuda atenţionării de cod galben, a traficului auto vizibil îngreunat de condiţiile meteo şi a gropilor din asfalt acoperite temporar de bălţile care nu prea au unde se scurge. Potrivit reprezentanţilor primăriei, acţiunile de deszăpezire s-au desfăşurat normal. „Nu a fost cazul până acum să supraturăm motoarele. Oricum, nici nu prea aveam unde să băgăm lamele. Echipele de intervenţie sunt gata să acţioneze în caz de îngheţ“, a spus directorul Serviciului public de Salubritate Craiova, Sorin Ciobanu. Autorităţile fac, în schimb, apel la populaţie să cureţe trotuarele din faţa proprietăţilor. Cel mai mult se pare că au avut de lucru inspectorii de la gospodărire comunală. „În privinţa degajării străzilor nu au fost probleme. Mai mult avem de furcă însă cu proprietarii şi cu diverse societăţi comerciale, care nu înţeleg că au obligaţia de a-şi curăţa trotuarele din faţa imobilelor pe care le deţin. Deocamdată, nu este cazul să ne impacientăm, însă dacă ninsoarea se va înteţi şi unii dintre craioveni se vor comporta ca astăzi (ieri-n.r.) nu va fi în regulă şi este posibil să recurgem la amenzi“, a spus şeful corpului de control al gospodăririi comunale, Dan Dobrescu. Potrivit administraţiei, codul galben instituit ieri este valabil până joi la prânz.

Alin Ghiciulescu, Eugen MĂRUŢĂ,  Marian BĂDÎRCI

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII