9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcigaşul de pe zebră

Ucigaşul de pe zebră

Au trecut mai mult de două luni de când o pensionară din Craiova a fost ucisă pe trecerea de pietoni de o limuzină neagră, condusă de un tânăr de 20 de ani. Ancheta nu s-a terminat nici până acum. Există, în schimb, semne de întrebare cu privire la modalitatea în care autorul accidentului a obţinut permisul de conducere.

Pe 8 octombrie, în jurul orei 17.00, pensionara Georgeta Niculescu, din Craiova, se întorcea de la cumpărături, din Piaţa Centrală. A vrut să traverseze Calea Bucureşti pe trecerea de pietoni de la intersecţia cu strada Nicolae Bălcescu. A reuşit să treacă de prima bandă şi, pe când traversa banda a doua, a fost surprinsă şi lovită de un Volkswagen Passat negru, cu numărul de înmatriculare B-151359, condus de craioveanul Răzvan Constantin Mareş, de 20 de ani. În urma impactului, femeia a fost aruncată la câţiva metri, rămânând întinsă pe caldarâm, inconştientă, într-o baltă de sânge. Un echipaj SMURD sosit la faţa locului i-a acordat primul ajutor, transportând-o apoi pentru îngrijiri medicale la Spitalul de Urgenţă din Craiova. În ciuda eforturilor medicilor, femeia a murit câteva ore mai târziu.

Invalid de gradul I

Poliţia Rutieră a început imediat cercetările în acest caz. Ancheta urmează să stabilească nu doar cauza decesului, ci şi locul impactului (dacă victima se afla exact pe zebră sau dincolo de marcajul pietonal), dar şi viteza cu care circula maşina care a lovit-o. În cele peste două luni de la producerea accidentului, expertizele n-au fost încă definitivate în acest caz. Şi, chiar dacă se vor încheia, nu vor fi înaintate poliţiei până când această instituţie nu va găsi fonduri pentru a plăti munca experţilor.
Şansele ca autorul accidentului să scape de răspunderea penală sunt puţine. Au apărut însă semne de întrebare cu privire la modalitatea în care acesta şi-a obţinut permisul de conducere, în condiţiile în care legiştii au declarat că „prezintă invaliditate permanentă şi are capacitatea de muncă pierdută conform gradului I de invaliditate“, după ce a fost împuşcat… în cap, cu câţiva ani în urmă.

Împuşcat în cap pe trecerea de pietoni

Pe 4 mai 2007, în jurul orei 20.00, Răzvan Mareş a fost implicat într-un conflict cu alt tânăr, în urma căruia a fost împuşcat în cap de alt craiovean, Alexandru Bogdan Popovici, chiar în timp ce traversa bulevardul 1 Mai pe trecerea de pietoni de la Fabrica de Confecţii. Rana i-a pus în primejdie viaţa din cauză că arma neletală a fost încărcată cu muniţie modificată (bilă metalică) ce putea fi letală. Raportul medicilor legişti întocmit în urma acestui eveniment menţionează că victima a suferit o „plagă cranio-cerebrală prin împuşcare fronto-parietală stânga cu contuzie cerebrală hemoragică secundară, inundarea ventriculului stâng şi corp metalic retenţionat intracerebral parieto-occipital stâng“, leziune soldate cu „afazie expresivă şi hemipareză dreapta“. Legiştii au mai concluzionat că Răzvan Mareş a avut nevoie de circa 120 de zile de îngrijiri medicale, menţionând, totodată, că acesta „prezintă invaliditate permanentă şi are capacitatea de muncă pierdută conform gradului I de invaliditate“.
Agresorul – Alexandru Bogdan Popovici – a fost trimis în judecată de procurorii doljeni, sub acuzaţia de tentativă de omor, riscând să stea cel puţin un deceniu în spatele gratiilor. Nici până acum, după mai bine de doi ani, Tribunalul Dolj n-a pronunţat vreo sentinţă împotriva lui.
Cât despre victima acestui conflict, Răzvan Mareş a obţinut între timp permisul de conducere fără vreo problemă de natură medicală. Dacă l-a obţinut pe baza unei fişe medicale din care a fost omis handicapul său grav ori dacă fişa medicală a fost „pe bune“ şi tânărul nu are nici un handicap, asta urmează să lămurească poliţiştii şi procurorii, cu ocazia anchetării dosarului său de ucidere din culpă a pensionarei pe trecerea de pietoni.

Dialog refuzat

În cursul demersului nostru jurnalistic, am încercat să aflăm şi părerea medicilor din Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă de la Casa de Pensii Dolj cu privire gradul de handicap al lui Răzvan Mareş. Dr. Georgeta Afrem, şefa acestei comisii, a refuzat să poarte orice fel de discuţie cu ziariştii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

68 COMENTARII