12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn loc de prime de Crăciun, petreceri

În loc de prime de Crăciun, petreceri

Organizatorii de programe de team building spun că, pe lângă companiile mari care organizau în mod tradiţional petreceri de consolidare a echipei, acum şi firmele mici fac astfel de petreceri, pentru ca angajaţii să socializeze. Salariaţii petrec, de regulă, trei zile la munte, pe banii firmei.

Programele de team building (un termen ce îşi face uşor loc în limba română şi se referă la consolidarea echipei) sunt din ce în ce mai gustate pe final de an de către multe categorii de agenţi economici. Angajaţii sunt duşi la munte, cazaţi fie la pensiuni, fie la hoteluri, iar pe parcursul câtorva zile programul de team building este complex şi cuprinde de la activităţi în aer liber, până la completarea unor chestionare întocmite de psihologi pentru a observa şi alte puncte tari sau puncte slabe ale echipei. În această perioadă, în loc să ofere prime de Sărbători angajaţilor, patronii au ales să investească în echipă în alt fel: îi duc pe oameni undeva în afara oraşului, de cele mai multe ori într-o zonă montană. Deci, patronul „scapă“ şi de plata unor prime (care poate ar fi fost mai mari decât costurile cu programele de team building şi oricum se impozitau), dar îşi consolidează echipa, pregătindu-şi angajaţii pentru viitorul an care se anunţă dificil din punct de vedere economic. Unele firme invită la astfel de evenimente doar angajaţii, altele cu dare de mână invită şi partenerii de viaţă ai angajaţilor (soţ, soţie, prieten, prietenă). De cele mai multe ori, toată lumea se distrează.
„Din ce în ce mai multe firme organizează pentru angajaţi petreceri de team-building. Pe lângă clienţii tradiţionali – adică firmele mari de 150-200 de angajaţi – acum au început să apeleze la serviciile noastre şi firme mai mici, de 30-40 de salariaţi, care au văzut ce efecte poate avea un astfel de eveniment. Patronul nu consideră că le oferă angajaţilor o recompensă, ci cataloghează programele de team building drept o investiţie în angajaţi. Ce-i drept, este posibil să nu le mai ofere oamenilor prime în bani, dar prin aceste programe salariatul este încurajat să aibă performanţe pe viitor. În plus, programele se organizează departe de oraş şi participanţii ies din mediul zilnic“, a spus Marian Nicola de la agenţia de turism Mapamond – organizator de astfel de evenimente de firmă. El susţine că pentru acest final de an au apelat la asemenea servicii firme din domeniul financiar-bancar, din vânzări şi chiar firme de construcţii şi că evenimentele de tem building sunt solicitate şi de societăţile cu număr mic de angajaţi.

Costuri reduse

Fiind un an de criză, organizatorii de programe de team building încearcă să negocieze cât de mult se poate preţurile de cazare pentru grupuri. Petrecerile se organizează, de regulă, în zone montane, la hoteluri şi chiar pensiuni din staţiuni turistice.
„Pentru maximum trei zile, deci cu două nopţi de cazare, poate să fie în jur de 300 de lei de persoană. Zonele alese de noi sunt Predeal, Bran, Moeciu sau în Făgăraş, dar şi în alte staţiuni. Sunt organizate multe evenimente în aer liber pentru a testa şi aptitudinile fizice ale angajaţilor. Se organizează jocuri, concursuri pe echipe, există şi psihologi care evaluează echipa din alte puncte de vedere, salariaţii firmei completează nişte chestionare şi pe baza acestora se face evaluarea fiecăruia. Are loc şi petrecerea mult aşteptată etc. Colaborăm cu o firmă care se ocupă de astfel de evenimente“, a spus Nicola.

Program relaxat, atmosferă destinsă

Directorul de evenimente al Romanian Adventure – o firmă care se ocupă de programe de team building -, Valentin Gheorghe, spune că se urmăreşte ca la astfel de evenimente atmosfera să fie cât mai relaxată.
„Atmosfera trebuie să fie destinsă. Noi nu avem programe care ar plictisi, ci avem în program evenimente de distracţie. Începem cu momente de «spart gheaţa», pentru a introduce clienţii într-o atmosferă plăcută, apoi avem activităţi de comunicare, de consolidare a echipei şi chiar activităţi pentru testarea aptitudinilor fizice ale persoanelor participante. Desigur, o parte din program este şi petrecerea organizată în acest program, astfel încât toată lumea să se simtă bine“, a spus Valentin Gheorghe.  

Cum petrec angajaţii 

Printre activităţile în aer liber oferite firmelor care agreează programele de team building se numără: tir cu arcul, paintball, plimbări cu ATV-ul sau poate fi vorba de jocuri pe echipe (teren minat, pânza de păianjen). Când se lasă seara, angajaţii firmei intră la căldură, unde îi aşteaptă alte jocuri de interior, cum ar fi karaoke şi discotecă. Preţurile la astfel de distracţii (în special la cele în aer liber) pot să fie separat de cele de cazare şi masă, în funcţie de staţiunea aleasă sau de organizatorul evenimentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII