5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon ne face slugi la Mititelu

Solomon ne face slugi la Mititelu

Primăria din Bănie şi finanţatorul clubului de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, jonglează cu banii oamenilor. În timp ce municipalitatea a făcut cadou două milioane de lei (500.000 de euro – n.r.) clubului, chipurile, pentru creşterea performanţei sportive, Mititelu a luat frumos banii şi şi-a plătit datoriile pe care le avea către bugetul de stat. Adică a achitat cu banii contribuabililor datoriile unei firme private, aşa cum este SC Fotbal Club U Craiova. Culmea ironiei, Mititelu nu a plătit restanţa de peste 600.000 de euro către bugetul oraşului.

Generoasă din fire, cum o ştim, atunci când e vorba de împrăştierea banului public pe te miri ce, primăria condusă de Antonie Solomon îi plăteşte mai nou datoriile afaceristului Adrian Mititelu. Dar nu din banii personali ai primarului, ci din bugetul local la care contribuim cu toţii. În numele aşa-zisei performanţe, Solomon a cedat atacurilor repetate ale finanţatorului clubului, care îl acuza că nu ajută echipa şi care striga pe unde putea ce avere a investit el în stadion. Aşa că, în înţelepciunea lui, edilul-şef i-a dat lui Mititelu două milioane de lei în luna mai a acestui an, după ce consilierii locali au aprobat un contract de asociere. În esenţă, intenţia primarului nu era rea, chiar dacă discutabilă. Unul dintre argumentele favorabile era faptul că fotbalul este la mare căutare în Craiova. Împotrivă stăteau rezultatele dezastruoase ale echipei şi faptul că patronul nu-şi achita datoriile către bugetul local. SC Fotbal Club U Craiova nu-şi plătise nici măcar chiria pentru folosirea stadionului, ca să nu mai vorbim de faptul că societatea care administra clubul intrase în procedură de faliment.

Protocol cu osanale

În şedinţa de consiliu din 30 aprilie 2009, consilierii au aprobat „asocierea Consiliului Local al Municipiului Craiova cu SC Fotbal Club U Craiova SA, pe o perioadă de un an, în vederea sprijinirii echipei de fotbal“. Totodată, aceştia au aprobat şi contractul de asociere care prevede, la articolul 1, că banii se acordau pentru activităţile pe care asociatul le va desfăşura, în vederea atingerii obiectivelor acestuia. În schimbul celor două milioane de lei, Mititelu trebuia să respecte doar câteva obligaţii la îndemână. Cele mai importante erau păstrarea echipei în Craiova şi utilizarea banilor pentru acoperirea „în mod exclusiv a cheltuielilor echipei de fotbal“. În caz contrar, contractul se rezilia de drept. Ei şi? De-asta nu mai putea Mititelu! Parcă prins de harul generozităţii, primarul Solomon a încheiat cu Adrian Mititelu un protocol în nume personal, redactat într-o formă care îi ridică osanale finanţatorului. Mai grav este că primarul se angaja să convingă consilierii locali să-l finanţeze pe Mititelu cu trei milioane de euro pe o perioadă de trei ani. Cităm din obligaţiile primarului. „Luând în considerare faima şi respectul cuvenit pentru ceea ce reprezintă echipa de fotbal, dar şi evoluţia din ultimul timp a clubului, printre care crearea unui lot competitiv, cu mare perspectivă, politica managerială prin care s-a demonstrat în mod clar că se intenţionează crearea unei grupări puternice (…) precum şi ca o compensaţie pentru investiţiile de mare amploare realizate de SC Fotbal Club U Craiova (…), alături de dorinţa unui număr mare de cetăţeni care susţine implicarea primăriei, îmi asum următoarele obligaţii: să iniţiez şi să susţin procedurile în vederea încheierii unuia sau mai multor contracte de asociere (…) în care Consiliul Local să sprijine cu trei milioane de euro“. Banii urma să fie daţi până în septembrie 2011. De asemenea, în exuberanţa sa, primarul se angaja să susţină închirierea stadionului „Ion Oblemenco“ pe o perioadă de treizeci de ani cu o chirie de un euro pe lună. De ce a mai fost nevoie de un astfel de protocol, doar cei doi ştiu.

Ce a făcut Mititelu cu banii primiţi

Şi-a plătit datoriile, evident. Că doar nu era să investească în activitatea sportivă, aşa cum scria în contractul de asociere cu primăria. Surse din Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj au declarat pentru GdS că în contul clubului de fotbal deschis la Trezorerie au intrat cele două milioane de lei şi că, pe 21 mai, Adrian Mititelu a plătit din aceşti bani, de bunăvoie, o datorie de aproape 1,1 milioane de lei a clubului de fotbal. Sursele susţin că Fiscul avea poprire pe contul SC Fotbal Club U Craiova, dar nu s-a putut atinge de acei bani deoarece veniseră cu destinaţie specială de la primărie. Şi asta, cu toate că aveau de recuperat zeci de miliarde de la Mititelu. Contactat telefonic, Mititelu s-a plâns că, de fapt, din cele două milioane nu s-a ales cu nici un leu, deoarece primăria şi-ar fi bătut joc de el. „Mi-au dat banii ca şi cum ar fi plătit publicitate. Au intrat doar 1,6 milioane de lei, iar diferenţa până la două milioane reprezintă TVA, pe care tot eu trebuie să-l plătesc acum. Adică, în loc să primesc banii, nu m-am ales cu nimic şi am mai rămas şi dator. Eu nu am văzut nici un leu, pentru că Fiscul avea poprire pe cont. Dacă stau să mă gândesc, nici nu mai sunt îndreptăţiţi să ceară un audit. Nu mai pot cere verificarea sumelor“, a spus Mititelu. Atât directorul economic al primăriei, cât şi primarul Solomon susţin că Mititelu nu are dreptate. „Ca să fie aşa cum spune el, ar fi trebuit să avem un contract de publicitate în baza căruia să-i virăm banii şi să primim o factură, ceea ce nu e adevărat. Noi am plătit banii din contul de cheltuieli materiale prin ordin de plată. Banii au fost trimişi cu destinaţie specială“, a spus Nicolae Pascu, directorul economic. Primarul Antonie Solomon ştia că Mititelu a plătit din banii pentru performanţa sportivă datoriile clubului. „Dacă nu plătea, nu primea licenţa de fotbal. Protocolul acela nu are nici o valoare juridică. O să-i concesionez stadionul doar când îşi va achita datoriile către bugetul local. Dacă nu are unde să joace după expirarea contractului de concesiune, să se ducă pe lună. Să plătească şi semnăm!“, a spus primarul.

Auditorii primăriei, daţi afară pe uşă

Schimbarea destinaţiei banilor primiţi nu este singura problemă cu care se confruntă primăria în relaţia financiară pe care o are cu Mititelu. Încercând să afle pe ce a cheltuit Mititelu cele două milioane de lei, Serviciul de Audit şi-a trimis doi oameni la sediul clubului, care s-au întors cu buza umflată. „Nu s-a permis accesul auditorilor la documentele contabile privitoare la prevederile contractului de asociere şi s-a refuzat inclusiv înregistrarea şi semnarea delegaţiei. Faţă de acestea, vă somăm să vă prezentaţi (…) cu toate documentele contabile în legătură cu modul de utilizare a sumei de două  milioane de lei“, se arată într-o notificare publicată pe site-ul primăriei, adresată lui Adrian Mititelu. Vicepreşedintele clubului de fotbal, Lucian Mitu, a spus că nu este vorba despre faptul că se încearcă ascunderea modului de cheltuire a banilor, ci despre nerespectarea procedurii de către primărie. „Delegaţia şi legitimaţia nu ţin loc de act oficial prin care primăria să-şi exprime această dorinţă. Trebuia să facă o hârtie către club, prin care să-şi anunţe intenţia şi atunci îi primeam pe cei de la audit“, a spus Mitu. Cu banii daţi, cu datorii de recuperat, primăria a făcut sluj în faţa finanţatorului Universităţii în numele aşa-zisei performanţe care se lasă prea mult aşteptată. Municipalitatea pare să fie legată ombilical de Mititelu, cu care s-a trezit parteneră de afaceri. Despre acestea, într-un alt articol. 

Dacă nu plătea, nu primea licenţa de fotbal. Protocolul acela nu are nici o valoare juridică. O să-i concesionez stadionul doar când îşi va achita datoriile către bugetul local. Dacă nu are unde să joace după expirarea contractului de concesiune, să se ducă pe lună. Să plătească şi semnăm!“.

Antonie Solomon
Mi-au dat banii ca şi cum ar fi plătit publicitate. Au intrat doar 1,6 milioane de lei, iar diferenţa până la două milioane reprezintă TVA, pe care tot eu trebuie să-l plătesc acum. Adică, în loc să primesc banii, nu m-am ales cu nimic şi am mai rămas şi dator. Eu nu am văzut nici un leu, pentru că Fiscul avea poprire pe cont. Dacă stau să mă gândesc, nici nu mai sunt îndreptăţiţi să ceară un audit. Nu mai pot cere verificarea sumelor“.

Adrian Mititelu

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

71 COMENTARII