11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimele citostatice, un chin

Primele citostatice, un chin

După prima cură de citostatice, Claudia Chelan încearcă să-şi revină. Deşi tratamentul a cauzat şi complicaţii, studenta la Medicină este optimistă: cu familia şi toţi cei care o iubesc alături, va depăşi acest moment critic din viaţa ei.

Am deranjat-o pe Claudia ieri, în jurul prânzului. Se odihnea. Prima cură de citostatice, încheiată acum câteva zile, a epuizat-o. Mai mult, tratamentul a provocat şi alte complicaţii, care i-au slăbit mai mult organismul. Acum încearcă să-şi revină, dormind mult şi evitând orice ar putea să-i pună în pericol sănătatea, şi aşa şubrezită.
„Mi se spusese că va fi o cură agresivă, dar nu mă aşteptam să fie chiar aşa de greu. Durerile nu au fost atât de puternice, cât starea de oboseală, greaţa, senzaţia de disconfort. Din cauza tratamentului, am făcut o cistită hemoragică, pentru care am rămas internată mai mult în spital, urmând un tratament specific… Ce să spun?! Nu ştiu dacă am dormit patru nopţi în spital. În zilele de chimioterapie nu am putut nici să beau sau să mănânc ceva. Acum este la fel de greu. Mi-au scăzut foarte mult leucocitele şi trombocitele, ceea ce înseamnă că sunt expusă oricăror infecţii. Iau antibiotice, pentru a preveni complicaţiile şi evit orice m-ar putea afecta“, a povestit Claudia ieri, păstrând un ton optimist, în ciuda oboselii evidente.

Într-o cameră de cămin

Locuieşte în căminul spitalului. Deşi clădirea este destinată personalului medical, în cazuri speciale, când pacienţii trebuie să păstreze o legătură strânsă cu medicii, aceştia pot obţine un loc aici. Aceasta a fost şi situaţia Claudiei.
„Am reuşit să primesc o cameră în cămin, pentru perioada dintre curele de chimioterapie, pentru că îmi este mult mai comod. În starea în care mă aflu acum, nici n-aş putea să mă deplasez la spital de la distanţe mai mari. Din trei în trei zile trebuie să merg la control şi la efectuarea unui set complet de analize – chiar mâine (astăzi – n.r.) va fi unul dintre ele. Acum aştept următorul pas. Iniţial, fusesem programată pentru începerea celei de-a doua cure de citostatice. S-a decalat însă: pe 17 voi face un nou PET (tomografie computerizată), care va evidenţia dacă prima partea a tratamentului şi-a făcut efectul şi dacă tumora a intrat în remisie. Dacă rezultatul va fi pozitiv, voi începe a doua etapă. Dacă nu, probabil mi se va schimba tratamentul“, a explicat Claudia, păstrându-şi obiectivitatea medicului care va deveni cu siguranţă după însănătoşire.

Prieteni şi părinţi, alături de Claudia

Constantin Chelan, tatăl, este cel care se află lângă ea în fiecare zi de la plecarea din România. În zilele în care Claudia a fost internată, tatăl a putut să-şi vadă fiica numai după un program bine stabilit de vizitare. De la externare, însă, nu se mai desparte de fetiţa lui nici o clipă.
„Este alături de mine zi şi noapte“, povesteşte emoţionată Claudia. „Este evident că nu mă pot descurca singură, iar tata este cel care îmi dă să mănânc, mă ajută să mă ridic, îmi aduce tot ceea ce îmi trebuie. Sper din suflet ca tratamentul să aibă rezultate, să le pot mulţumi părinţilor mei pentru tot ceea ce fac pentru mine“.     
Nimeni n-a uitat-o acasă. Rude, prieteni, colegi îi duc dorul şi aşteaptă cu nerăbdare primele semne bune. Cu doar câteva zile în urmă, cea mai bună prietenă a Claudiei, Oana Barbu, a vizitat-o în Austria, ducându-i sute de mesaje din partea celor care o iubesc. De asemenea, o fostă colegă de liceu, care acum locuieşte în Graz, a mers la Claudia să-i ridice moralul.

Să mi se ofere o poartă…

Vineri noapte va porni spre Viena şi mama Claudiei, Rodica Chelan.
„Voi pleca de aici doar cu sora mea şi un verişor care s-a oferit să ne ducă cu maşina, ştiind că am multe bagaje. Acum stau în căminul spitalului şi au nevoie de câteva obiecte de strictă necesitate, de la plapumă, perne până la mâncare şi aparate pentru prepararea acesteia, aşa cum i s-a recomandat“, ne-a declarat Rodica Chelan.
Desigur că mama studentei la Medicină a primit nenumărate rugăminţi de la persoane care ar fi vrut să o însoţească până la Claudia, dar, din păcate, acest lucru nu a fost posibil.
„După prima cură de citostatice, Claudia nu este într-o formă atât de bună încât să accepte prea mulţi vizitatori. Sper să înţeleagă toţi situaţia. Eu voi rămâne acum doar puţină vreme, după care mă voi întoarce în jurul datei de 17 decembrie, când va efectua tomograful. Şi nu o să mai plec deloc de lângă ea. O să facem Sărbătorile împreună“. În telefon, Rodica Chelan a făcut o pauză: i se simţeau lacrimile în voce.
„…I-am fost alături în timpul tratamentului din Craiova, nu pot să nu fiu acum…“ Altă pauză, după care, nemaiascunzându-şi plânsul, a gemut copleşită: „Aş vrea să mi se ofere o poartă. Să găsesc cumva răspunsul pe care îl aştept: ce pot face eu, ca mamă, să-mi salvez copilul???“

Salvaţi-o pe Claudia!

Până în prezent, s-au strâns 124.015 euro. Pentru ca studenta la Medicină să poată continua tratamentul şi să efectueze şi transplantul cu celule stem, mai este nevoie de 25.985 de euro. Nu este o sumă mare! Acum, în preajma Sărbătorilor de iarnă, putem lua exemplul câtorva oameni care au decis să-i facă un dar Claudiei: pe 13 decembrie, la Filarmonica „Oltenia“, va avea loc concertul Coralei Universităţii de Medicină şi Farmacie, dirijat de profesorul Valentin Cîrlig, la care intrarea se va face pe bază de donaţie; tot la Filarmonica „Oltenia“, miercuri, 23 decembrie, ora 19.00, va avea loc spectacolul „Acasă de Crăciun“ în cadrul turneului naţional cu acelaşi nume, susţinut de Costel Busuioc, în care sunt incluse colinde şi arii interpretate alături de soprana Diana Ţugui.

Aşa o puteţi ajuta

Cei care vor să ajute această tânără deosebită de numai 24 de ani de a-şi împlini visul – acela de a deveni medic – o pot face donând în conturile deschise la BCR, sucursala Lăpuş, Craiova, Dolj:
Cont în LEI
Cont: 2511.A13.0.2056579.0138.ROL.3
IBAN: RO52RNCB0138020565790003
Cont în EURO
Cont: 2511.A13.0.2056579.0138.EUR.4
IBAN: RO25RNCB0138020565790004
sau vizitând www.claudia-chelan.eu, pentru mai multe detalii

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII