8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn fleac, i-a ciuruit!

Un fleac, i-a ciuruit!


După ce Biroul Electoral Central (BEC) a făcut public rezultatul centralizării voturilor, potrivit căruia Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte în ciuda exit-poll-urilor de duminică, de la ora 21.00, care îl dădeau câştigător pe Mircea Geoană, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţii vor contesta alegerile. Între timp, o parte a PNL şi-a anunţat „tariful“: postul de premier.

Dragnea a anunţat că decizia ca PSD-ul să conteste alegerile a fost luată de liderii social-democraţi ieri-dimineaţă. „Fraudele constatate ne obligă la contestarea acestor alegeri. Convingerea mea este că românii l-au ales pe Mircea Geoană preşedinte, dar aparatul de stat al lui Traian Băsescu vrea să îl păstreze pe acesta cu orice preţ“, a afirmat secretarul general al PSD. El a arătat că rezultatele oficiale diferă de cele ale exit-poll-urilor, spunând că „fraudele nu au fost incluse în exit-poll-uri“, şi a acuzat turismul electoral. Legat de diferenţa de la exit-poll-uri şi rezultatele de la BEC, Victor Ponta, purtătorul de cuvânt al lui Mircea Geoană, a spus că partidul său a câştigat la voturi, dar „la ei sistemul a funcţionat mai bine. Ştiam că ne batem cu ei. Trebuia să câştigăm la zece procente ca să ne batem cu ei, dar nu am câştigat la zece, probabil am câştigat doar la trei-patru. Şi atunci sistemul lor a fost mai bun“. Întrebat dacă şi PSD a avut un sistem de fraudare, din moment ce afirmă că sistemul PD-L a fost „unul mai bun“, Ponta a refuzat să răspundă.

Raport OSCE despre turul II: În general, s-au respectat standardele

Delegaţia OSCE a anunţat că, în turul II al alegerilor prezidenţiale, „în general, s-au respectat angajamentele faţă de OSCE şi alte standarde internaţionale pentru alegeri democratice, libertăţile politice fundamentale, mediul de campanie competitiv şi administrarea eficientă a alegerilor“. Turul II al alegerilor din 2009 a confirmat aspectele pozitive notate în primul tur, este una dintre concluziile delegaţiei OSCE. În timp ce autorităţile au luat măsuri pentru a remedia unele neajunsuri observate în primul tur al alegerilor şi pentru a investiga neregulile suspectate, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda slăbiciunile rămase, astfel încât să fie îmbunătăţit procesul electoral şi să fie întărită încrederea publică, a notat delegaţia OSCE, adăugând că informaţiile privind presupuse nereguli observate în al doilea tur ar trebui cercetate de urgenţă. Televiziunea publică a acoperit alegerile echilibrat, neutru şi corect, dar unele televiziuni private au abordat o atitudine agresivă împotriva preşedintelui în exerciţiu şi, la acestea, au lipsit echilibrul şi obiectivitatea. Singura dezbatere dintre candidaţi a contribuit la sublinierea diferenţelor între politicile acestora, au mai notat observatorii OSCE.

Diaspora, „judeţul“ lui Băsescu

115.831 de români din străinătate au votat pentru Băsescu şi 31.045 pentru Geoană, a informat MAE printr-un comunicat de presă. În urma centralizării voturilor din cele 294 de secţii de vot de peste hotare, s-au prezentat la alegeri 147.754 de cetăţeni români, au exprimat 146.876 de voturi valabile şi doar 863 au fost voturi nule. Geoană a fost preferat în Argentina, Belarus, Brazilia, Egipt, Georgia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, numărul votanţilor fiind mic. Traian Băsescu a primit 94,82% dintre voturile românilor din Republica Moldova, adică a 11.572 dintre votanţi, în timp ce pentru Mircea Geoană au votat 632 de români, adică 5,17%. În Italia, 77,76% (33.058 de votanţi) dintre românii prezenţi la vot l-au ales pe Traian Băsescu şi doar 22,23% (9.451) pe Mircea Geoană. Peste 80% dintre românii din Spania l-au votat pe Băsescu, adică 81,10%, reprezentând 29.013 voturi. Geoană a fost preferat de 6.758 de români, adică 18,89% dintre votanţii din Spania. Reprezentanţii PNL, UDMR, PRM şi ai Partidului Verde în Biroul Electoral pentru străinătate au contestat rezultatul alegerilor prezidenţiale în afara graniţelor, cerând renumărarea voturilor.

Adrian Năstase: Trebuie să luăm lucrurile aşa cum sunt
 
Adrian Năstase a declarat ieri, referindu-se la rezultatul alegerilor, că lucrurile trebuie luate aşa cum sunt, subliniind că „asta nu înseamnă că nu trebuie să privim critic la schimbarea de rezultat“. Liderul PSD a adăugat că acuzaţiile de fraudă sunt întemeiate: „Numărul voturilor anulate este mai mare decât distanţa care ar separa cei doi candidaţi; asta spune deja destul de multe lucruri“, a declarat Năstase. În momentul în care preşedintele CN al partidului, Adrian Năstase, făcea ieri declaraţii, a ajuns la sediul din Kiseleff şi Mircea Geoană. Acesta a trecut pe lângă ziarişti, a ignorat întrebările acestora, urcând grăbit scările.

Klaus Johannis: Parcursul meu de posibil premier s-a terminat aici

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat ieri că parcursul lui de posibil premier s-a încheiat: „Nu pot să adaug ceva. Astăzi, după numărătoarea reală, avem alt fel de rezultat… Acest parcurs s-a terminat aici, a fost o experienţă inedită… A fost o onoare să fiu cooptat în echipă cu preşedinţii Geoană şi Antonescu. Sper că Sibiul a avut ceva de câştigat“, a spus Johannis într-o conferinţă de presă. Primarul Sibiului a reiterat că nu este interesat să ajungă premier dacă Traian Băsescu este noul preşedinte.
Johannis declarase anterior că, dacă rezultatele rămân aşa cum au fost prezentate de BEC, este exclusă posibilitatea ca el să mai devină premier. Acesta a precizat că nu va accepta o eventuală propunere de a prelua guvernul din partea lui Traian Băsescu, dar nici un post de ministru. Johannis a declarat că a renunţat să mai meargă la Bucureşti, pentru întâlnirea cu liderii PSD şi PNL, Mircea Geoană şi Crin Antonescu. Primarul Sibiului este de părere că în toate partidele vor urma discuţii, iar între formaţiuni, cel mai probabil, se vor derula negocieri în zilele următoare.

Relu Fenechiu: Eu nu exclud o alianţă cu PD-L

Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, a declarat ieri că între o alianţă cu PD-L şi opoziţie, preferă a doua variantă, dar a menţionat că discuţiile cu PD-L ar putea să înceapă să aibă sens dacă democrat-liberalii vin cu garanţia că liberalii vor avea premierul sau că va fi guvern de uniune naţională. „Dacă se propune în BPC rămânerea în opoziţie, voi vota pentru rămânerea în opoziţie. Eu nu exclud o alianţă cu PD-L. Preferinţa mea este către opoziţie“, a susţinut Fenechiu, citat de presa centrală. Vicepreşedintele PNL a explicat că liderii PD-L ar putea să vină către liberali cu „o propunere foarte interesantă“, şi anume cu garanţia premierului. „Dacă ne oferă premierul, deja începe să aibă sens orice discuţie. Dacă PD-L e de acord cu stabilirea unor politici ale PNL, pe care le-am convenit şi cu PSD, iar începe să aibă sens orice discuţie. Şi eu sunt de acord. În cazul în care Crin Antonescu va trece peste această problemă, poate vine şi ne propune, vine cu propunere de guvern de uniune naţională, care ar trebui să fie condus de un independent“, a subliniat Fenechiu. Întrebat dacă Antonescu ar trebui să-şi dea demisia ca urmare a eşecului proiectului Johannis, Relu Fenechiu a menţionat că „Antonescu ar trebui să rămână în funcţie“.

Călin Popescu Tăriceanu: PNL nu este căţeluşul PSD

Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri că PNL nu trebuie să fie „căţeluş al PSD“, afirmând că graba unor lideri liberali în luarea unor atitudini şi unor decizii este complet nejustificată, informează presa centrală. Declaraţia sa a venit la scurtă vreme după cea a vicepreşedintelui PNL, Relu Fenechiu. „Mi se pare, în general, în astfel de situaţii, că graba în luarea unor atitudini şi unor decizii este complet nejustificată. Normal ar fi, şi asta e valabil şi pentru PNL în principal, dar şi pentru ceilalţi, să se aştepte rezultatele definitive şi să nu se ia decizii pe baza unor exit-poll-uri care întotdeauna au o marjă de eroare, aşa cum s-a văzut şi în turul I“, a spus Tăriceanu. Fostul premier a adăugat că „PNL-ul trebuie să plece de la o analiză a situaţiei, şi anume luni în şir de criză politică şi economică foarte gravă, la care trebuie găsită o soluţie, iar această soluţie nu trebuie să se bazeze exclusiv pe ura împotriva lui Băsescu. Eu cred că trebuie găsită o soluţie raţională, care să fie în interesul general, în interesul ţării, şi sigur această soluţie nu poate să fie decât una politică, la care PNL trebuie să contribuie ca unul dintre cele trei mari partide politice din România“. Tăriceanu a concluzionat explicând că „nu avem încă rezultatul oficial al alegerilor. Alegerile trebuie validate, dar cred că o analiză şi o dezbatere pe acest subiect sigur că trebuie făcute, fără să persistăm în această atitudine de a ne considera un fel de căţeluş al PSD-ului“.

Traian Băsescu: Dacă vor contesta rezultatul, devin penibili

„Le mulţumesc celor care au votat pentru mine, dar şi celor care nu au votat pentru mine. Pentru mine, toţi sunt români şi ca preşedinte îi voi trata în mod egal. Le mulţumesc în mod deosebit românilor din afara frontierelor. Mă gândesc la efortul pe care l-au făcut românii din America de Nord, Canada şi SUA. Cel puţin românii de pe coasta de vest, cu vreo 11 ore decalaţi faţă de România, s-au mobilizat extraordinar când au văzut rezultatele exit-poll-urilor pentru a contribui la victoria mea. La ora 19.00, ştiam că am câştigat alegerile, ştiam şi intervenţiile lui Hrebenciuc la două case de sondaje să fie crescut procentajul lui Geoană cu încă jumătate de procent. Parte din staff-ul lui Geoană ştia că au făcut presiuni să pună cifre mai mari. Miza lui Hrebenciuc – voia să-şi anunţe victoria şi azi să ţipe că s-a furat. Este posibil un singur lucru, dacă vor contesta, să devină penibili. Cred că, dacă se renumără voturile, câştig cu trei procente“, a spus Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

183 COMENTARII