10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate57 de milioane de euro, ajutor pentru Ford

57 de milioane de euro, ajutor pentru Ford

Statul român a primit, zilele trecute, OK-ul din partea Comisiei Europene (CE) pentru acordarea unui ajutor de stat de 57 de milioane de euro pentru compania Ford, în vederea instruirii personalului din fabrica de automobile de la Craiova. Răspunsul pozitiv al CE pentru ajutorul destinat pregătirii personalului Ford vine la numai câteva zile după ce a fost aprobată garanţia acordată de statul român pentru Ford, în proporţie de 80% dintr-un credit pe care compania îl contractează de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), împrumut de 400 de milioane de euro care va fi utilizat pentru modernizarea fabricii craiovene de autoturisme. Practic, Ford va instrui personalul pe banii proprii, urmând ca statul român să-i deconteze o parte din aceste cheltuieli, dar nu mai mult de 57 de milioane de euro.

Comisia a pus condiţii

Comisia a aprobat ajutorul de stat în valoare de 57 de milioane de euro pentru Ford, dar a impus o serie de condiţii. CE a precizat că „ajutorul trebuie plătit în tranşe periodice, iar sumele vor corespunde cheltuielilor suportate efectiv“. În acest sens, Ford România trebuie să prezinte anual rapoarte autorităţilor române şi Comisiei Europene cu privire la formarea oferită şi cheltuielile suportate. De asemenea, încă o condiţie a Bruxellesului este aceea că „angajaţii fabricii de la Craiova vor primi certificate de participare în care vor fi specificate conţinutul şi durata formării primite“, se arată în comunicatul CE. Reprezentantul Ford România, Nadia Crişan, a declarat pentru GdS: „După cum se menţionează şi în anunţul oficial al Comisiei Europene, costul total al programului de formare a angajaţilor noştri de la Craiova este de aproximativ 185 de milioane de euro, din care Ford va contribui cu 128 de milioane de euro. Ajutoarele pentru formare profesională constituie un angajament pentru compensarea costurilor eligibile cheltuite ca urmare a investiţiei noastre, iar cele 57 de milioane de euro reprezintă suma maximă disponibilă, ce poate fi rambursată către Ford România“. În luna septembrie a acestui an, la ceremonia de lansare a producţiei auto în fabrica Ford, reprezentanţii companiei spuneau că deja se investiseră 12 milioane de euro pentru pregătirea personalului.

Ford investeşte în echipa din Craiova

Preşedintele Ford Europa, John Fleming, a declarat, în exclusivitate pentru GdS, că Ford îşi păstrează „angajamentul solid“ făcut pentru Craiova şi că în fabrica de autoturisme de la noi s-au făcut progrese. „Suntem foarte mulţumiţi de decizia Comisiei Europene. Formarea profesională a angajaţilor noştri constituie o prioritate pentru Ford. Ajutorul aprobat de Comisia Europeană le permite angajaţilor noştri din Craiova să dobândească toate cunoştinţele necesare, pentru a fi în totalitate pregătiţi şi competitivi, în contextul cerinţelor actuale ale pieţei muncii“, a spus John Fleming. Despre unitatea de producţie din Bănie, Fleming a adăugat: „Continuăm procesul de integrare a fabricii din Craiova în sistemul nostru de producţie global. Mai concret, folosim Sistemul de Producţie Ford şi filozofia «Un Singur Ford» pentru a deveni o echipă puternică şi eficientă, în condiţiile în care cel mai important pilon al dezvoltării noastre îl constituie factorul uman. Ford îşi păstrează angajamentul solid asumat pentru Craiova şi înregistrăm progrese semnificative în procesul de transformare a fabricii noastre de la Craiova, într-o unitate de producţie de ultima generaţie“.

Ajutoare de stat de 143 de milioane de euro

Statul român s-a angajat să acorde companiei Ford ajutoare totale de 143 de milioane de euro, pe care CE le-a considerat că se încadrează în dezvoltarea regională necesară, mai ales în această perioadă dificilă pentru sectorul auto. Banii vor ajunge de la statul român către Ford în tranşe, la fel ca sumele pentru pregătirea profesională, după ce compania face dovada că a realizat pe banii ei etapa respectivă în uzina din Craiova. Ford a promis investiţii totale de 675 de milioane de euro în Bănie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII