13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSouth Stream va trece prin partea românească a Mării Negre

South Stream va trece prin partea românească a Mării Negre

România şi-a dat acordul ca Gazprom să facă măsurători în Marea Neagră, pentru proiectul gazoductului South Stream, cu condiţia ca producătorul de gaze cel mai mare din lume, Gazprom, să respecte legislaţia din România, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban.
„Gazprom a solicitat ţării noastre să facă măsurători în Marea Neagră, pentru proiectul South Stream, iar România a fost de acord, cu condiţia ca ei să respecte legislaţia noastră“, a spus Tudor Şerban.
De asemenea, reprezentanţii transportatorului de gaze din România, Transgaz, au declarat că până în prezent au transmis Gazprom câteva detalii tehnice pe care aceştia le-au cerut.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat în repetate rânduri că oricum South Stream va trece prin partea românească a Mării Negre.
Proiectul South Stream, care presupune costuri de construcţie de aproximativ 15 miliarde de euro, prevede transportul anual a 31 de miliarde de metri cubi de gaz – cu posibilitatea creşterii capacităţii la 63 de miliarde de metri cubi ulterior – din Asia Centrală către Europa, evitând Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc către principalele pieţe europene. Primele livrări prin South Stream ar trebui să înceapă în 2015, deşi iniţial era vorba de 2013. South Stream va fi alimentat cu gaz din Rusia, Asia Centrală şi Kazahstan, potrivit Moscovei. South Stream urmează să treacă pe sub Marea Neagră, legând Rusia de Bulgaria, de unde se va împărţi în două, o parte îndreptându-se spre Serbia şi Austria, iar cealaltă – spre Grecia şi Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS